PARTEA I I
- Mark Kennedy, instructor specialist tehnologii concasoare METSO Outotec
Pentru a produce agregate în mod rentabil, trebuie să vă asigurați că aveți angajați care cunosc cerințe legate de întreținere corectă a utilajului și care să cunoască parametrii operaționali ai concasoarele cu con. În continuare prezentăm următoarele 6 sfaturi extrem de importante pentru a ajuta la creșterea productivității unui concasor cu con. Primele 6 au fost publicate in revista noastră din luna mai și le puteți găsi on-line la adresa: www.uconstruct.ro/?s=12+sfaturi .
- Respectați limitele de proiectare ale concasorului cu con
Există câteva limitări de proiectare pentru fiecare model de concasor cu con: limita de volum, limita de putere precum și forța maximă de concasare.
Limitarea volumului – fiecare cameră de concasare are o anumită limită volumetrică, aceasta determinând debitul maxim. Un concasor alimentat în forță funcționează la limita sa volumetrică. Limita de volum este depășită atunci când materialul deversează prin partea superioară a concasorului.
Limita de putere – trebuie ținut cont de faptul că fiecare concasor este proiectat să funcționeze la o anumită putere maximă consumată, iar consumul de energie crește proporțional cu creșterea vitezei de alimentare, dar și cu scăderea diametrului sortului final. Limita de putere este depășită atunci când concasorul consumă mai multă putere decât este prevăzut în documentația tehnică.
Limita forței de concasare – la fel ca și în cazul puterii, forța de concasare crește pe măsură ce viteza de alimentare crește și pe măsură ce materialul este zdrobit mai fin. Limita forței de zdrobire a concasorului a fost depășită atunci când inelul de reglare sare, se lovește, ricoșează, se mișcă deasupra cadrului principal.
O funcționare este considerată „ideală” atunci când concasorul funcționează la limita sa volumetrică, în timp ce este încă puțin sub limita maximă de kW ai motorului și limita forței de concasare. Funcționarea oricărui concasor „în afara” parametrilor săi proiectați fie cu o putere excesivă, fie cu o forță excesivă de concasare are ca rezultat o supraîncărcare foarte gravă a concasorului. Aceste supraîncărcări creează un fenomen cunoscut sub denumirea de „deteriorare datorită oboselii”, stricăciunile fiind permanente, ireversibile și se pot cumula în timp. În concluzie, supraîncărcările frecvente vor scurta ciclul de viață al oricărui concasor cu con.
- Lucrați între limitele normale prevăzute atunci când a fost proiectat concasorul
Dacă găsiți concasorul lucrând în suprasarcină la nivelul forței de concasare (mișcare inelară) sau la o putere excesivă, ce depășește prevederile din cartea tehnică, deschideți ușor setarea concasorului, păstrând însă modul de alimentare în exces. Avantajul de a alimenta în exces este dat de faptul că în continuare are loc procesul de concasare și mărunțire tip piatră-pe-piatră în interiorul camerei de concasare. Acest lucru ajută la menținerea unei forme cubice corecte a produsului, chiar dacă setarea este puțin mai mare decât cea optimă.
Cealaltă opțiune, desigur, ar fi reducerea vitezei de alimentare a concasorului. Dezavantajul acestei opțiuni este că forma produsului final ar suferi modificări. Cele mai frecvente motive pentru reglarea mișcării inelului sau consumul excesiv de energie sunt evenimentele pasagere, precum o alimentare incoerentă cu material de concasat, segregarea acestuia, prea multe părți fine, conținut ridicat de umiditate, o manta sau un set de blindaje greșit montate.
- Monitorizați și mențineți o viteză corectă a concasorului
Concasorul va încetini și curelele de transmisie vor începe să alunece atunci când cureaua de transmisie nu este corect tensionată. Acest aspect va duce la apariția unor vârfuri de putere incredibil de mari chiar și la o masă mică de încărcare a concasorului. Întreținerea necorespunzătoare sau chiar neglijarea unității de antrenare va duce la un consum mare de putere chiar și la un tonaj redus al concasorului. Această utilizare ineficientă a puterii conectate va determina un cost energetic mai mare decât cel normal pe tona de material concasat.
Un senzor de viteză poate fi utilizat pentru a monitoriza viteza axului intermediar al concasorului, acesta trimițând un „semnal de avertizare” legat de o concasare redusă către sistemul de control electronic PLC, sau poate fi conectat direct pentru a porni pur și simplu o lumină de avertizare. Când este detectat un avertisment, departamentul de întreținere trebuie să fie trimis pentru a tensiona din nou curelele de transmisie. Când se utilizează un senzor de viteză, durata de viață a curelei de transmisie este prelungită iar nivelul de productivitate poate fi menținut la valori înalte.
- Determinarea procentul de părți mici din materialul de alimentare
Părțile mici din alimentarea concasorului sunt definite ca fiind materialul care intră în partea superioară a concasorului, care este deja egal sau mai mic decât sortul care este setat să fie produs și este descărcat pe banda de evacuare a concasorului. De regulă, procentul maxim de material de dimensiuni mici cu care este alimentat concasorul nu trebuie să depășească 25% pentru concasoarele secundare sau 10% pentru concasoarele terțiare. Când există o cantitate excesivă de astfel de material la alimentare, aceasta este de obicei rezultatul unei probleme cu echipamentul de sortare. Această problemă se poate datora faptului că sita de sortare este insuficientă ca dimensiune sau dacă este dimensionată corect, poate fi ineficientă în funcționare.
Re-concasarea și recircularea materialului de concasat datorită sitelor se datorează în primul rând modului în care echipamentul de sortare este configurat inițial sau datorită întreținerii necorespunzătoare a sitelor. Aceste aspecte negative atrag după ele o utilizare ineficientă a puterii concasorului și în final la un cost mai mare al energiei necesare pentru obținerea unei tone de material concasat corect.
- Limitați înălțimea și viteza de la care cade materialul în gura de alimentare
Distanța maximă de la care poate cădea materialul în gura de alimentare este de un metru, pentru un concasor cu con de dimensiuni mici până la mijlocii. Când materialul de alimentare cade de la o distanță mult mai mare decât ar trebui, pietrele tind să intre în camera de concasare într-un jet în formă de „V” cu o viteză atât de mare încât supun concasorul unor șocuri și deci unor solicitări dinamice extrem de ridicate. Această situație se numește „încastrare de mare viteză”. Rezultatul final constă într-o suprasolicitare a componentelor concasorului, și duce la creșterea costurilor de reparație, a celor de întreținere și la o productivitate scăzută a concasorului.
De asemenea, controlul vitezei materialului care ajunge la concasor este foarte important. Când materialul cade de la o înălțime ridicată, unele roci pot trece prin partea deschisă a camerei de concasare, iar altele sunt concasate doar la capătul acesteia, reducând eficiența și provocând mișcarea inelului de reglare, ducând la daune grave în căptușeala de bronz de pe suprafața de așezare a cadrului principal și la nivelul bucșelor de prindere ale cadrului principal. În plus, poate duce la deteriorarea prematură a cilindrilor hidraulici ai sistemului de siguranță la suprasarcină. Pentru a evita aceste probleme, viteza materialului de alimentare ar trebui redusă prin micșorarea înălțimii de alimentare.
- Eliminați elementele de mici dimensiuni sau incluziunile de materiale levigabile
Utilizarea unei site de sortare fixată înainte de alimentarea concasorului este necesară pentru a îndepărta rocile mici sau materiale levigabile din fluxul de alimentare înainte de a ajunge în camera de concasare. Acest lucru va ajuta la evitarea „împachetării” sau „împăturirii” materialului în camera de concasare, ceea ce provoacă, de asemenea, deplasarea sau lovirea inelului de reglare și deci o funcționare ineficientă. Rețineți că sita de sortare trebuie să fie suficient de mare și eficientă în funcționare pentru ca acesta să funcționeze cu succes.