Informaţii la ziNewsOnlineUtilaje de cariera si minerit

12 sfaturi pentru a îmbunătăți productivitatea concasorului cu con – PARTEA I

  • Mark Kennedy, instructor specialist tehnologii concasoare METSO Outotec

Pentru a produce agregate în mod rentabil, trebuie să vă asigurați că aveți angajați care cunosc cerințe legate de întreținere corectă a utilajului și care să cunoască parametrii operaționali ai concasoarele cu con. În continuare am enumerat 12 sfaturi care ajută la creșterea productivității concasorului cu con.

1.Reglarea fantei de lucru a concasorului (CSS)

Pentru a obține o calitate mai bună a agregatelor, un randament bun și o uniformitate a sorturilor, operatorii ar trebui să monitorizeze constant fante de lucru a concasorului cu con, iar atunci când se impune să facă reglajele necesare. Dacă reglarea nu este corectă, rezultatul va fi o productivitate mai mică și o cantitate mai mare de agregate supradimensionate dacă concasorul funcționează cu o setare mai largă decât cea optimă, chiar dacă este realizată doar temporar. În plus, materialul  supradimensionat cauzează aproape întotdeauna probleme de flux în circuitul de concasare.

Un exemplu referitor la efectul pe care îl are reglarea corectă a concasorului asupra sortului,  este următorul: dacă reglarea țintă a concasorului este de 3/8 in. (10mm), dar reglarea nu este verificată și se deschide la 1/2 in. (13mm) , atunci rezultatul final este o scădere de 15% a cantități de agregat cu dimensiunea 3/8-in. (10mm), ceea ce reprezintă o scădere semnificativă a productivității, în cazul concasoarelor cu con. În cazul concasoarele care nu avut reglări corespunzătoare mulți producători de agregate constată o scădere a câștigului, iar sumele pierdute sunt importante. Prin urmare, este bine să verificați reglajele concasorului la inceperea fiecărei zi de operare.

2. Lucrați la un flux ridicat de alimentare al concasorului

Sortul nu va avea o formă constantă, iar productivitatea va fi scăzută dacă concasorul funcționează cu diferite niveluri de alimentare în timpul schimbului. Atunci când funcționează la un nivel de alimentare scăzut, cunoscut și ca jumătate de alimentare, produsul concasat va fi mult mai grosier. Acest mod de alimentare face ca sortul să fie mai plat și mai alungit. Ar trebui urmărit un nivel adecvat de alimentare a concasorului, deoarece acest lucru va duce la va creșterea fluxului de lucru al concasorului și va avea ca rezultat un produs mai cubic – în special la concasoarele terțiare (cu cap scurt) care livrează cele mai multe sorturi pentru vânzare.

3. Evitați alimentarea alternantă a concasorului

Încercați să alimentați cu grijă un concasor cu con. În plus față de obținerea unei productivități slabe a concasorului cu con și o formă variabilă a produsului final, alimentarea alternantă poate avea un impact negativ asupra anumitor componente interne ale concasorului. Un concasor cu con ar trebui să funcționeze la o putere de peste 40%, dar sub 100% din valoarea maximă, pentru a o obține o productivitate bună. O gamă optimă de puteri de funcționare este cea între 75% -95%. Funcționarea unui concasor cu o putere nominală de peste 110% poate cauza defectarea prematură a acestuia.

4. Asigurați-vă că alimentarea concasorului este uniformă și verticală

Încercați să direcționați materialul de alimentare astfel încât să fie distribuit vertical în centrul concasorului. Acest lucru va asigura că întreaga cameră de concasare va fi umplută uniform. Dacă alimentarea este direcționată în altă parte decât în ​​centru, se va obține un produs supradimensionat, particule mai plate și alungite și o capacitate mai mică de lucru a concasorului.

În această situație, operatorul va strânge de obicei setarea concasorului în încercarea de a produce o dimensiune mai mică a produsului concasat, ceea ce poate provoca o supraîncărcare în special pe ansamblul de susținere a mantalei de concasare, ceea ce va deterina alterarea fantei de lucru a concasorului, ca si măsura temporară de protecție dictată de regula de automatizarea concasorului. În timp, dacă se păstrează această caracteristică de operare se pot provoca pierderi mai mari de productivitate. Cu o distribuție corectă a alimentării, se poate atinge capacitatea maximă de concasare, o uniformitate mai consistentă a produsului, reducerea semnificativă a acțiunii inelului de reglare, presiunea minimă pe rulmenți, reducerea consumului de energie și chiar o scădere a uzurii blindajelor.

5. Asigurați-vă că materialul este omogen

Materialul din camera ce concasare nu trebuie să fie separat pe dimensiuni, ci trebuie să fie bine amestecat și omogen. Alimentarea neomogenă apare atunci când pietrele mai mari sunt direcționate într-o parte și cele mai mici în partea opusă a camerei de concasare. În acest caz, pietrele mai mici vor avea o densitate totală mai mare, ceea ce poate provoca defecțiuni.

Practic, dacă materialul nu este omogen, inelul de reglare se va deplasa pe partea concasorului unde sunt pietre mai mici, iar această mișcare obligă operatorul să schimbe setările concasorului. Modificarea setărilor concasorului elimină supraîncărcarea pe o parte, dar va rezulta un produs concasat  supradimensionat. De asemenea, dacă materialul nu este omogen și dacă inelul de reglare sare sau se lovește, acesta se poate înclina, ceea ce duce la o scădere importantă a productivității.

6. Reduceți posibilitatea de a supraalimenta concasorul, pentru a obține un flux de lucru mai eficient

Supralimentarea concasorului are un efect negativ asupra productivității acetuia. Senzorii de umplere ai concasoarelor, buncărele de alimentare împreună cu dispozitivele de alimentare cu viteză variabilă pot fi utilizate pentru a oferi un control mai bun și mai consistent al umplerii concasorului. Acest lucru oferă posibilitatea operatorului să regleze concasorul astfel încât acesta să lucreze la un nivel de încărcare adecvat și stabil. Productivitatea concasorului cu con poate fi ușor crescută cu cel puțin 10%, având un control mai bun al alimentării.

 

Articole similare

1 din 935