Informaţii la ziMasini de ridicatNewsOnlineUtilaje pentru construcţii

Gama JCB Loadall sărbătorește 40 de ani

Acum 72 ani Joseph Cyril Bamford (JCB) închiria în Uttoxeter, Staffordshire (UK), un garaj. Așa a început povestea unei afaceri de familie cu o evoluție uimitoare, în prezent JCB fiind considerat unul dintre marii producători mondiali de utilaje pentru construcții și agricultură, construind peste 300 de tipuri de utilaje, dar și o gamă largă de motoare și echipamente specializate. Succesul său este atât de mare, încât în Regatul Unit și India cuvântul “JCB” este adesea folosit în mod colocvial ca descriere generică pentru utilajele de săpat și încărcat, astfel fiind descris și în dicționarul englezesc Oxford, deși este o marcă comercială înregistrată.

Dacă în anul 2015 buldo-excavatoarele JCB aniversau 75 de ani de când au fost lansate în producție, în acest an producătorul englez celebrează cea de-a 40-a aniversare și pentru gama Loadall de telehandlere cu braț telescopic. De fapt, JCB este cel mai mare producător mondial de astfel de utilaje, în anul 2016 înregistrând al 200.000-lea încărcător telescopic produs.

Loadall 540-180 HiViz, un utilaj special pentru o sărbătoare unică

Un eveniment pe care JCB l-a sărbătorit așa cum știe mai bine, lansând un nou model din seria grea de 18 m Loadall 540-180 HiViz. Acesta se numără printre cele mai mari utilaje din această serie, echipate cu platforme extensibile ce permit lucrul la înălţime al unei echipe. 540-180 HiViz este special construit pentru activităţile ce presupun transport rapid între șantiere sau pentru închirieri, deoarece dimensiunile sale de gabarit, ce măsoară 2,35 lăţime și 6,26 m lungime, permit încărcarea a două astfel de utilaje într-un camion cu oblon lateral. Pe scurt, acesta oferă faţă de modelele anterioare o înălţime de ridicare cu 5% mai mare, o rază de acţiune cu 10% mai mare, costuri de întreţinere mai mici cu 50% calculate la 1.000 ore utilizare și un ciclu de lucru mai rapid cu 20%. În plus, acesta este echipat cu noul motor SmartPower Tier 4 Final EcoMAX, ceea ce asigură o reducere suplimentară de combustibil de 10%. Acest model ce face parte din noua generaţie de utilaje performante consumă numai 4,1 l/h de combustibil.

Loadall – cum se produce un campion

30 de modele și peste 1.000 de configurații sunt disponibile pentru piețele din întreaga lume, astfel fiecare utilizator primind exact telehendlerul potrivit pentru activitatea sa. În fiecare an, peste 35.000 t de oțel sunt utilizate pentru a executa elementele principale de rezistență ale mașinii: șasiul, sistemul de calare și brațele telescopice. Acestea sunt realizate pe propriile linii de producție, debitarea și prelucrarea primară fiind făcute cu utilaje de înaltă precizie.

Profilul dreptunghiular al unui braț este realizat cu ajutorul unei prese de 650 t, obținându-se astfel un număr redus de cordoane de sudură și o rezistență maximă la efort. De altfel, 70% din cordoanele de sudură ale șasiului și brațului sunt executate în regim automat, de roboți, obținându-se în aces fel un cordon perfect, fără concentratori de tensiune. Întrucât prinderea tronsonului de bază de șasiu și legătura dintre tronsoane este realizată prin intermediul unui sistem de bucșe, pentru o centrare perfectă a acestora, găurile de fixare sunt realizate în același timp pe ambele piese, cu un utilaj de mare precizie.

Operațiunea de degresare, curățare și vopsire reprezintă una dintre cele mai migăloase activități, fiind realizată în camere perfect sterile, fiecare element de bază fiind supus unui tratament multi-strat ce durează două ore. Astfel, este garantată nu numai rezistența în timp față de coroziune, dar și față de loviturile care sunt frecvente în condițiile de lucru de pe șantiere. Din acest motiv, temperatura finală de uscare și fixare poate atinge și 120 grade.

Un utilaj din seria JCB Loadall numără în medie 3.000 de elemente mecanice ce trebuie asamblate, linia de montaj având 35 de puncte de lucru, timpul necesar realizării unei mașini în configurație completă este de aproximativ opt ore.

Totuși, după ce fiecare componentă este atent verificată pentru a se vedea dacă corespunde standardelor înalte JCB și montată cu multă atenție, utilajul este testat îndelung, înainte de livrare. De altfel, terenul de probe al JCB creat special pentru gama Loadall are un circuit care este parcurs în 13 minute, transmisia mecanică și motorul fiind supuse unor condiții dure de funcționare. Deoarece instalația hidraulică este supusă în acest timp unei presiuni de lucru maxime, la sfârșitul testului, pe teren, fiecare utilaj JCB Loadall este supus unui test cu lumină ultravioletă într-o cabină specială,  pentru a verifica dacă există pierderi de lichid. Pentru acest tip de teste, lichidul hidraulic este aditivat pentru a fi vizibil la lumina ultravioletă. În final, acesta este testat în afara firmei.

Fiecare model Loadall este dotat cu sistemul telematic de control de la distanță LiveLink dezvoltat de JCB. Acesta oferă proprietarului mașinii numeroase informații privitoare la locația mașinii, consumul mediu sau instantaneu, gradul de încărcare în timpul lucrului, timpii de așteptare, șamd. În plus, acesta trimite informații vitale despre modul de funcționare a fiecărui utilaj la un Centru de comandă JCB. Orice problemă tehnică cu caracter repetitiv este analizată rapid de către specialiștii grupului, următoarea generație de utilaje fiind astfel proiectată pentru a fi mai performantă pe baza experienței de pe teren a mașinilor folosite în diferite părți ale lumii.

Articole similare

1 din 974