Informaţii la ziNewsOnlineUtilaje de cariera si minerit

Metso – parteneriat de încredere

O afacere demarată în domeniul producţiei de agregate nu este deloc uşor de pus pe roate. Avize peste avize, echipamente destul de scumpe, volume mari de lucru, clienţi greu de mulţumit… Într-un astfel de domeniu este destul de uşor să dai greş sau să baţi pasul pe loc, să lucrezi la limita profitabilității. Una dintre cheile succesului este alegerea echipamentelor potrivite peste o astfel de muncă. Un utilaj fiabil şi versatil poate face diferenţa între o poveste de succes şi un faliment.

Una dintre companiile care activează în acest domeniu în România este Simmar Trans, din localitatea Pașcani, judetul Iaşi. La început, şi-a concentrat activitatea pe transportul de persoane, dar, din 2007, a intrat în domeniul producţiei de agregate, exploatând un perimetru de pe râul Siret. Apoi, în 2012, a mai deschis un punct de exploatare, de data aceasta pe râul Moldova, fiind capabilă să livreze anual aproximativ 250.000 de metri cubi de agregate. În cele două balastiere funcţionează în prezent trei echipamente de concasare, şase instalaţii de sortare, o instalaţie completă de recuperare a nisipului, zece camioane, cinci încărcătoare frontale, patru excavatoare şi două dragline.

Exploatarea agregatelor minerale – un pas decisiv

În anul 2016, managerii Simmar Trans au trecut însă la pasul următor şi au început să studieze piaţa, în căutarea unor utilaje performante. „Iniţial, au fost discuţii cu mulţi furnizori pentru astfel de echipamente. Diferența s-a facut însă destul de repede, încă din faza identificarii și analizei aplicaţiei existente, pentru că am avut nişte criterii foarte stricte. Astfel, am ajuns la Metso, care ne-a prezentat referinţe de la companii similare, dar şi simulări ale procesului de producţie. Astfel, am putut face estimări bazate pe date reale”, declară Vasile Puşcaşu, administratorul Simmar Trans. După multe simulări şi probe de material, teste preliminarii, s-a ajuns la concluzia că instalaţia potrivită pentru activitatea Simmar Trans este formată din concasorul cu con HP200, echipat cu un motor de 132 kW, şi sistemul de sortare Metso CVB 1845 3M, configurat cu trei etaje de sortare, fiecare având o suprafaţă de 8,1 metri pătraţi. În plus, reprezentanţii companiei de exploatare au optat pentru o configurare completă, incluzand și cea mai nouă variantă de automatizare, și anume IC70C. Instalaţia poate fi folosită atât la producţia de nisip, caz în care camera de concasare este echipată cu blindaje fine, cât şi la concasarea refuzului de ciur, în acest caz, concasorul este echipat cu blindaje grosiere, fiind alimentat cu material cu dimensiuni de până la 200 de milimetri. „Obiectivul principal a fost obţinerea în procent cât mai mare a fracţiei 0-4 milimetri, adică de nisip. Materialul cu care se alimentează în acest moment instalația, are dimensiuni cuprinse între 4 şi 32 de milimetri. Targetul nostru a fost ca acest echipament să fie capabil să producă minim 120 de tone pe oră, iar procentul de nisip din cantitatea procesata să fie de cel puţin 40%. O altă cerinţă de la care nu am făcut rabat a fost aceea ca instalaţia să fie proiectată astfel încât să fie versatilă și să poată fi utilizată la nevoie şi la alte tipuri de aplicații, inclusiv concasarea refuzului de ciur”, explică Vasile Puşcaşu.

Un echipament peste așteptări

Montajul instalaţiei s-a făcut după ce, în prealabil, zona în care urma să fie amplasat echipamentul a fost pregătită. Procesul, care a inclus şi punerea în funcţiune şi instructajul personalului, a durat două săptămâni. Apoi a urmat o perioadă de teste, fiind simulate diverse condiţii de lucru şi capacităţi de lucru. „După pornirea instalaţiei, pot spune fără nicio ezitare că echipamentele Metso mi-au depăşit aşteptările. Este cea mai bună alegere, iar Metso a devenit partenerul meu de încredere. Ai nevoie de un asemenea partener atunci când vrei să te dezvolţi. Avem clienţi importanţi din zona Moldovei, firme care se ocupă de construcţia drumurilor, construcţii civile sau industriale şi este extrem de important pentru noi să nu îi dezamăgim”, mai spune Vasile Puşcaşu, administratorul Simmar Trans. După instalarea echipamentului, specialiştii Metso nu şi-au încheiat, însă, activitatea. Ca și în cazul celorlalte instalații, Metso supervizează frecvent funcționarea optimă a echipamentelor, astfel încât fluxul tehnologic din cadrul exploatărilor să fie unul constant și să ofere rezultatele dorite pe termen lung. În plus, a fost conceput un grafic de inspecţii tehnice periodice, grafic pe care angajaţii Simmar Trans îl respectă cu stricteţe. Ulterior acestei achiziţii, compania Simmar Trans a decis să cumpere pentru instalaţia de recuperat nisip şi o pompă de pentru transport hidromasă, modelul ORION 150, care va fi integrată în instalaţia respectivă. „Suntem în plin proces de dezvoltare. Mai ales într-o astfel de etapă ai nevoie de stabilitate şi de încredere. Ai nevoie de un partener serios, care să tragă cot la cot cu tine, iar compania Metso poate fi considerată un astfel partener. Mă bucur tare mult că am legat un astfel de parteneriat și îi recomand cu încredere!”, concluzionează Vasile Puşcaşu.

Similare

1 din 930