Cu o istorie ce datează încă din 1832, Volvo CE este unul dintre adevărații pionieri ai industriei echipamentelor de construcții. Compania este cunoscută la nivel mondial pentru inovațiile sale în domeniul încărcătoarelor pe roți și al camioanelor articulate, având, de asemenea, în spate, peste 75 de ani de experiență în dezvoltarea de excavatoare.
În anul 1939, compania suedeză Åkerman a lansat primul excavator cu cablu de 8 tone. Echipamentul a avut un succes atât de mare încât până în 1956, Åkerman se specializase complet pe segmentul de excavatoare și, până în 1985, vânduse deja peste 10.000 de unități, la nivel global. În 1991, Volvo CE a achiziționat compania suedeză și, odată cu ea, întreaga expertiză de care dispunea.
Odată cu achiziția diviziei de echipamente de construcții a Samsung Heavy Industries, în anul 1998, inclusiv a operațiunilor de fabricare a excavatoarelor din Asia, Volvo a propulsat excavatoarele sale de marcă, pe scena mondială. Astăzi, Volvo CE deține centre de Cercetare&Dezvoltare dedicate excavatoarelor din întreaga lume și fabrici ce produc aceste echipamente în opt locații, iar planurile de dezvoltare nu se opresc aici. De altfel, Volvo se numără printre brandurile de top pentru segmentul de excavatoare, la nivel mondial, în ultimii cinci ani producătorul reușind să obțină cea mai mare creștere a cotei de piață pentru excavatoarele pe șenile și cele pe roți de pe piața europeană, cunoscută ca fiind una extrem de competitivă.
Un segment reprezentativ
Gama de excavatoare Volvo a crescut, de-a lungul anilor, cuprinzând utilaje de 1,5-90 de tone (modele compacte, excavatoare pe șenile și pe roți, utilaje destinate lucrărilor de demolări și instalatoare de conducte). “Excavatoarele dețin o porțiune mare din întreaga piață a echipamentelor pentru construcții, fiind un segment care continuă să crească. Acest lucru face din excavatoare un produs strategic important pentru Volvo CE”, susține Carl Slotte, președintele Regiunii de Vânzări EMEA din cadrul Volvo CE.
Cucerirea zonelor urbane
Unul dintre motivele pe care Volvo CE l-a identificat ca fiind generator al creșterii este urbanizarea crescută. “Excavatoarele pe roți sunt utilaje atrăgătoare pentru contractorii care lucrează în mediile urbane. Sunt ușor de transportat și de manevrat, pentru o săpare precisă, și nu avariază suprafețele asfaltate”, mai spune Slotte.
Totodată, reprezentanții Volvo CE au mai remarcat un trend ascendent și în cazul echipamentelor cu rază mică de întoarcere. “Acest tip de utilaje este ideal pentru manevrarea în condiții urbane, unde spațiul poate fi limitat. Atunci când se lucrează, de exemplu, pe un drum rutier, compactitatea lor înseamnă mai puțină perturbare a altor zone și a fluxului de trafic. Un exemplu în acest sens îl reprezintă modelul EWR150E, care a fost unul dintre cele mai bine vândute în țările nordice, anul trecut. Pe măsură ce urbanizarea își urmează cursul, ne așteptăm ca excavatoarele pe roți și cele cu rază mică de întoarcere să devină și mai populare”.
Zonele urbane se dezvoltă, în prezent, la nivel mondial, într-un ritm alert. Potrivit estimărilor reprezentanților Națiunilor Unite, până în 2050, aproximativ 60% din populația globală va trăi în aceste zone. Peste 60% din regiunile ce vor deveni urbane până în 2030, urmează să fie construite. Pe baza acestui fapt, Volvo CE face planuri serioase pentru viitor, dezvoltând noi tehnologii ce vor face construcțiile mai silențioase, mai sigure, mai eficiente și mult ecologice. Adică tot mai aproape de target-ul de zero opriri neplanificate, zero emisii și zero accidente.
Excavatoarele viitorului
Anul acesta, Volvo CE a dezvăluit lumii întregi prototipul de excavator compact complet electric EX2. Acest model inovator furnizează aceeași putere și forță precum cele ale celor convenționale, având suficientă baterie pentru a opera timp de opt ore, în condiții de lucru dificile. Dar cu zero emisii, cu o eficiență de 10 ori mai mare și cu un nivel de zgomot de 10 ori mai mic.
“EX2 este, în acest moment, un simplu proiect de cercetare care arată felul în care viziunea noastră a ceea ce înseamnă înalta performanță și grija pentru mediu pot fi puse în practică. Și pe măsură ce ne folosim de cunoștințele și expertiza Grupului Volvo din zona de electro-mobilitate, devenim tot mai conștienți că mașinile electrice vor face parte din viitorul nostru, mai devreme sau mai târziu”, a mai adăugat Slotte. “Fie că vorbim de dezvoltarea excavatoarelor de azi sau a celor de mâine, colaborăm cu clienții noștri și îi implicăm activ, pentru a-i ajuta să își îndeplinească cerințele – un consum de combustibil eficient, emisii, zgomot, siguranță, versatilitate, manevrabilitate și controlabilitate – și pentru a produce efectiv cele mai bune echipamente posibile. Misiunea noastră este aceea de a construi lumea în care vrem să trăim”, a concluzionat acesta.