Industria europeană de minerit are o tradiţie îndelungată şi este astăzi unul dintre cele mai moderne şi inovatoare sectoare industriale de pe continent. Descoperirea de noi zăcăminte, extragerea minereurilor sau pregătirea acestora necesită o atenţie deosebită, iar în ultimii ani industria s-a îndreptat către cercetare şi dezvoltare, tehnologia jucând un rol fundamental în acest domeniu.
În ultimul deceniu în Europa cererea pentru agregate, minereuri şi metale a cunoscut o creştere accentuată, în acest moment minereurile neferoase şi agregate fiind obţinute într-o mare proporţie din zăcămintele aflate în Europa, metalele şi minereurile feroase fiind însă importate. Euromines, asociaţia europeană a industriei de minerit a publicat un studiu în care analizează o serie de zăcăminte de minerale de pe întregul cotinent şi potenţialul lor de valorificare.
În 2011 bilanţul investiţiilor în exploatarea minieră în Europa s-a ridicat la 400 milioane de euro, iar în 2012 au continuat să crească.
Până acum eforturile de exploare a zonelor bogate în minereuri s-au concentrat în ţările nordice: Suedia, Finlanda, Norvegia sau Groenlanda, unde cifrele arătau în 2011 o sumă de 231 milioane de euro investiţii, cu 13% mai mari comparativ cu 2010. Totalul sumelor alocate în aceste ţări împreună cu Polonia se ridica la 288 milioane de euro, aproximativ două treimi din valoarea fondurilor alocate în Europa de Vest.
În prezent se desfăşoară proiecte mai mici de explorare în alte ţări din Uniunea Europeană unde s-au descoperit
zăcăminte, precum Irlanda, Portugalia, Spania sau Bulgaria. Interesul pentru exploatarea minereurilor în Europa a crescut, încurajat fiind şi de nou lansatul parteneriat european pentru inovaţie (EIP) în materiile prime, dar şi de acitivităţile intensificate ale instituţiilor academice şi organizaţiilor geologice. Studiul furnizează şi o analiză a tuturor zonelor cu depozite minerale importante: Fennoscandia (inclusive Groenlanda), Iberia, Europa Centrală, dar şi a zonelor bogate în metale preţioase, cum ar fi Carpaţii şi zona balcanică până în Turcia,Caucaz şi Munţii Ural, spre bariera estică a continentului.