Informaţii la ziNewsOnlineslideUtilaje pentru construcţiiUtilaje terasiere

Miniexcavatoarele Kubota, la lucru în Moldova

Imediat după 1989, numărul firmelor de construcţii a explodat în România. multă lume a intrat în acest domeniu pe cât de plin de potenţial, pe atât de riscant. Unii au prosperat în aceşti ani, iar alţii s-au chinuit de la an la an, până au ajuns să îşi oprească activitatea. Ce a făcut diferenţa? Viziunea!

Una dintre companiile care au reuşit să crească de la an şi să ajungă una dintre cele mai importante din ţară este Teoval&Co, din judeţul Iaşi, o companie specializată în lucrările de gaze naturale, reţele de apă şi canalizare, precum şi diverse montaje tehnologice. „Am pornit la drum cu experienţa acumulată de-a lungul anilor în domeniul instalaţiilor de gaze şi cu nişte echipamente cumpărate la mâna a doua, majoritatea din Germania. Am început cu lucrări mici, la care câştigurile nu erau prea mari. Îmi plac foarte mult utilajele de orice mărime, încă de tânăr am o pasiune pentru ele, aşa că fiecare mic profit l-am investit şi am cumpărat alte echipamente. M-am gândit mult la ceea ce îmi doresc de la această firmă, dacă vreau să o cresc sau merg cu ea sperând să funcţioneze şi a doua zi. Am decis să o cresc!”, ne-a mărturisit Valentin Ciobanu, administratorul Teoval&Co.

Flota Kubota, la baza marilor afaceri

Iar decizia a dat roade, căci Teoval&Co are acum o cifră de afaceri de peste nouă milioane de euro şi peste o sută de angajaţi în prezent. „N-a fost uşor deloc în aceşti ani. Au fost multe nopţi nedormite, mult stres, inclusiv în familie. Mă gândeam mereu ce utilaj am mai putea cumpăra, unul care să facă diferenţa faţă de ceilalţi, cum am putea să ne extindem, ce lucrări putem realiza şi ce nu. Vremurile se schimbă foarte repede acum şi este foarte uşor să rămâi în urmă, de căruţă- cum se spune. Aşa că m-am ţinut de filozofia mea, să diversificăm cât mai mult gama de utilaje, să le cumpărăm pe cele mai bune şi să le folosim cât mai eficient.” Aşa a ajuns Teoval&Co să deţină un parc impresionant de terasiere: buldoexcavatoare, mini-încărcătoare, excavatoare şi utilaje speciale pentru reţelele de apă sau gaze.
Cea mai recentă achiziţie? Opt mini-excavatoare Kubota noi-nouţe de 4,7 tone, respectiv 8,6 tone. „ Compania are multă treabă, tot mai multă de la an la an. Satele din Moldova şi nu numai se modernizează, oamenii îşi doresc o reţea de apă, de canalizare sau de gaze. Se fac investiţii în aceste domenii, iar noi trebuie să fim pregătiţi să le facem faţă. Din acest motiv, nu ne permitem să muncim cu echipamente îndoielnice. Orice zi în care utilajul este oprit sau este dus în service înseamnă întârziere şi bani pierduţi. Nu vreau ca angajaţii mei să stea toată ziua pe sub utilaje, să mai cârpească una-alta, în loc să muncească într-un mediu modern. În plus, reparaţiile de acest gen costă enorm şi, în loc să investeşti în propria dezvoltare, bagi bani în piese. De asta am căutat cele mai bune mini-excavatoare, m-am documentat, am făcut cercetări de piaţă şi le-am adus în parcul nostru. Kubota este un producător japonez renumit pentru utilajele sale mini, dar şi pentru motoarele pe care le produce, aşa că am mers pe varianta cea mai bună. Avem puncte de lucru în judeţe Buzău, Tulcea, Botoşani, Ialomiţa, Bacău şi Iaşi, iar o bună parte dintre excavatoarele Kubota sunt deja la lucru, pe şantier.”, a mai spus Valentin Ciobanu.

Prezentarea parcului de utilaje Kubota
Mini-excavatorul cu şenile Kubota U48-4 KGLS2 este echipat cu un motor de 2.615 centimetri cubi, cu o putere de 29,8 kW, şi are o greutate de operare de 4.775 de kilograme. Cu o lăţime de 1.960 milimetri, acesta este utilajul ideal pentru lucrările în spaţiile înguste, în special în zonele urbane. Are un braţ pivotant de 1.450 milimetri şi poate săpa până la o adâncime de 3.380 de milimetri.
Cabina sa este compactă şi nu depăşeşte la rotire lăţimea maşinii, având o viteză maximă de deplasare de 4,9 km/h. Şi dacă tot vorbim despre cabină, trebuie spus că aceasta este dotată cu aer condiţionat, display digital pe care pot fi urmăriţi parametrii de funcţionare, scaun cu suspensie pneumatică, izolare fonică şi geamuri fumurii, precum şi lumini de lucru sau sistem antifurt.
Pompa hidraulică, inima echipamentului de lucru, este cu debit variabil şi asigură nu mai puțin de 118,8 litri/minut, ceea ce atrage un foarte bun randament în timpul lucrului. În dotarea standard, el vine cu o cupă de 0,14 metri cubi, cu o lăţime de 550 milimetri, dar ea poate fi înlocuită cu diverse accesorii, în funcţie de necesităţi.
„Fratele” mai mare, Kubota KX080-4& GL, are o lăţime de 2.200 milimetri, o greutate operaţională de 8.600 kilograme şi o cupă cu o lăţime de 800 milimetri, cu o capacitate de 0.25 metri cubi. KX080-4& GL este dotat şi cu un motor mai puternic, de 46,5 kW, cu o capacitate de 3.331 centimetri cubi. Acest utilaj poate săpa până la o adâncime de 4.600 milimetri, fiind echipat cu un braţ ajustabil hidraulic din două părţi, dar şi un balansier de 2,1 metri. El se poate deplasa cu cel mult 4,8 km/h şi are, la rândul său, un circuit hidraulic separat pentru accesorii. Evident, la interior găsim aceleaşi dotări care fac viaţa operatorului mai uşoară.

“Primele reacţii ale celor care lucrează pe aceste utilaje au fost fantastic de bune. Maşinile sunt productive, se mişcă repede şi bine, iar operatorii sunt încântaţi de condiţiile de lucru. Nu stau în praf şi căldură, iar zgomotul din cabină este minim. Eficienţa şi confortul pe care le oferă m-au convins deja, aşa că, în cel mai scurt timp, voi mai cumpăra şapte sau opt miniexcavatoare Kubota astfel încât toate echipele să aibă parte de aceleaşi echipamente performante.”, a concluzionat Valentin Ciobanu.

În ţara noastră, distribuitorul oficial al miniexcavatoarelor Kubota este Liebherr România.

Articole similare

1 din 987