Șantierele din prezent nu sunt foarte diferite de cele de acum 50 de ani. Utilajele au evoluat, eficiența a crescut, dar în continuare munca în șantier are o componentă manuală, fiind în general considerată foarte dură. Organizarea marilor șantiere în continuare este deficitară, datorită numărului mare de firme care lucrează în același timp, fiecare cu modul propriu de comunicare.
Așadar, chiar dacă utilajele sunt din ce în ce mai eficiente, mai rezistente, cu un consum mai redus și cu o capacitate mai mare decât generațiile anterioare, aceste avantaje nu sunt puse de multe ori în evidență datorită organizării generale.
Bineînțeles, problema se pune dacă există vre-un domeniu de activitate care să rămână rezistent la schimbările radicale aduse activității umane, din indiferent de domeniu, de evoluția on-line, de către digitalizarea serviciilor și a activității mașinilor.
Komatsu a construit deja șantierul de mâine
BAUMA 2019 a înregistrat un număr record de participanți, de peste 620.000 vizitatori din peste 200 de țări, fiind cea mai importantă expoziție mondială de mașini de construcții şi utilaje, inclusiv de minerit. Aproape jumătate dintre vizitatori au venit din afara Germaniei, cu o creștere puternică a vizitatorilor de peste mări, cum ar fi din China, Australia și Japonia. Numărul de expozanți a totalizat aproximativ 3.700 din 63 de țări, un alt record.
În afară de aceste cifre impresionant, un alt aspect s-a evidenţiat bauma 2019: tehnologia digitală a fost peste tot! Dar, bineînțeles, și aici, ca și în orice domeniu de activitate, firmele care au investit primele în dezvoltarea tehnologiei de mâine, au reușit să acapareze interesul pieței cu precădere.
Dacă întrebați orice constructor profesionist din orice țară din lume, despre producătorul de utilaje care a avut primul răspunsurile viabile pentru șantierele de mâine, prin lansarea unor tehnologii avansate, cu siguranță răspunsul va fi unul singur: producătorul japonez Komatsu.
Așdara, la o expoziție BAUMA în care sa vorbit intens despre digitalizare, Komatsu a adus deja soluțiile și răspunsurile practice, gata să fie aplicate în șantier.
„Industria construcțiilor este o afacere conservatoare. Studiile arată că adoptarea tehnologiei în acest sector a fost foarte scăzută în comparație cu altele. Dar Bauma a demonstrat că acest lucru este pe cale să se schimbe”, spune Richard Clement, director general adjunct, Business Solutions la Komatsu Europe.
Dacă acum șase ani, tot în cadrul expoziției BAUMA, Komatsu a prezentat conceptul său iMC (intelligent MACHINE CONTROL), de atunci acesta a devenit operațjonal și integrat în mii de utilaje vândute pe întreg mapamondul. Alături de utilajele autonome Komatsu care lucrează de ani de zile în anumite zone din lume, dar și sistemul Komtrax, cel mai performant sistem de monitorizare wireless, dezvoltat de Komatsu, încetul cu încetul tehnologiile digitale de ultimă oră au fost integrate în utilajele producătorului japonez.
SMART CONSTRUCT a cucerit BAUMA 2019
Inspirat de experiența acumulată de-a lungul deceniilor prin crearea de noi abilități de inginerie, servicii inovatoare și suport dedicat clienților, conceptul Smart Construction a fost prezentat de către dl. Masatoshi Morishita, Managing Director & CEO Komatsu Europe în cadrul conferinței de presă susținută în timpul expoziției BAUMA 2019. Deja utilizat în Japonia în peste 7.000 de șantiere, Smart Construction urmează a fi implementat și pe piața europeană. Acesta va avea un impact direct asupra șantierelor, care nu au evoluat prea mult în ultimii ani din punctul de vedere al organizării, având rolul de a ghida companiile de construcții de toate mărimile spre transformarea digitală a locului de muncă, oferind cel mai rapid și eficient mod de a lucra pentru fiecare tip de activitate.
De fapt, Smart Construction reprezintă exact tehnologia digitală care în prezent reprezintă motorul dezvoltării societății moderne, dar aplicată și modelată pentru a satisface necesitățile de organizare, de decizie, de transmitere a datelor în timp real ale șantierelor și firmelor de construcții. Smart Construction este conceput pentru a ghida companiile de construcții în digitalizarea proceselor lor.
„Când vizităm locurile de muncă ale clienților noștri, vedem un potențial imens de a transforma procesul de mutare a pământului”, spune Richard Clement. „Folosind tehnologia Internet of Things (IoT), putem capta datele primare direct de la locul de muncă. Acum, putem transforma aceste date în informații utile pentru a ajuta clienții noștri să creeze locuri de muncă mai bune și să devină mai eficienți în ceea ce fac.”
Cu siguranță că și în Europa există aceeași tendință de digitalizare a informației venite din direcția șantierelor, clienții marilor firme de construcții făcând presiuni în acest sens.
Smart Construction de la Komatsu, este binevenit şi pe bătrânul continent: Dirk Jank, managerul departamentului de mașini de la HOCHTIEF Infrastructure GmbH, filiala Austria / Germania de Sud-Est, a fost unul dintre numeroșii vizitatori ai Pavilionului Komatsu Smart Construction. „Există o nevoie clară în afacerea noastră de a obține mai multe informații despre ceea ce se întâmplă exact pe șantierele noastre. Colecția de date viabile cu privire la evoluția lucrărilor de construcție, numărul de persoane și mașini de care avem nevoie și consumul real de materiale și combustibil ne vor permite să calculăm și să ne planificăm mai bine activitățile.” Și nu este vorba doar de eficiență. „Presiunea este exercitată de clienți – în special în sectorul public – pentru o mai mare transparență în toate aspectele legate de controlul calității. La acestea se adaugă legislația și cerințele de mediu din ce în ce mai dure. A avea datele disponibile în orice moment ne ajută să îndeplinim aceste cerințe pentru clienții noștri. ”
De la utilaje la șantiere întregi
Industria construcțiilor trece prin schimbări radicale. Digitalizarea va permite acestui sector să atingă niveluri de productivitate cum nu s-au mai înregistrat până acum, dar şi să creeze locuri de muncă mai bune, atractive şi sigure.
Introducerea tehnologiei digitale va aduce mai multă eficiență, o productivitate mai mare și un control mai bun al costurilor pentru un sector care nu a înregistrat aceeași creștere a productivității ca multe alte domenii din zilele noastre.
Richard Clement crede că va avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra societății. „În toată lumea, milioane de oameni lucrează în industria construcțiilor. După cum știm cu toții, poate fi un mediu dezordonat, dezagreabil și uneori periculos. Tehnologia ne va ajuta să transformăm șantierele în locuri de muncă mai bune, mai sigure și mai actualizate. Acest lucru este important în special pentru viitorul industriei noastre, multe companii luptând să atragă atât tineri, cât și oameni calificați.” Transformarea digitală nu va schimba doar modul în care sunt gestionate șantierele, ci va avea, de asemenea, o influență profundă asupra tuturor companiilor active în industrie. Și asta se poate aplica și pentru Komatsu. „Astăzi, suntem cunoscuți în întreaga lume pentru mașinile noastre de înaltă calitate, avansate tehnologic. În viitor, nu vă vom vinde doar un excavator mare şi galben. Vă vom oferi întreg șantierul!”, a mai spus Richard Clement.
Unicul importator pentru România al utilajelor terasiere Komatsu este compania MARCOM RMC’94 srl (www.marcom.ro).