Informaţii la ziNewsOnlineslideUtilaje pentru construcţii

WIRTGEN – tradiția de a fi primul

Păstrând proporțiile, austriecii au concertul de Anul nou iar revista Utilaje&Constructii are… interviu Wirtgen. În fiecare an, și acesta este al șaselea, directorul general Wirtgen Romania ne acorda primul interviu din an. Tradiție, dar și o confirmare a faptului că în țara noastră, în ciuda tuturor piedicilor economice și nu numai, există continuitate și stabilitate în lumea utilajelor de construcții.

Și tot ca de obicei, acest interviu reprezintă și prima prezentare obiectivă a pieței de construcții de anul trecut, văzută de reprezentantul local al celui mai puternic constructor mondial de utilaje și echipamente pentru construcţia de drumuri, lucrări de reabilitare a drumurilor, precum şi extragerea şi prelucrarea materialelor minerale.

Privind retrospectiv, domnul Dan Pălăngeanu, directorul general al Wirtgen România, afirma la începutul anului trecut că 2019 pare a fi un an mai bun decât 2018, și că nu se întrevăd probleme neprevăzute pentru bunul mers al vânzărilor.

2019 – un an al creșterii dar și al maturizării pieței din România

Dl. Dan Pălăngeanu, directorul general al Wirtgen România, este unul dintre specialiștii în domeniu cunoscuți de mulți ani pe piața noastră. Pentru el, utilajele pentru construcția de drumuri nu au nici un secret, reprezentând o adevărată pasiune. Probabil, din acest motiv a ales chiar și din poziția de director general, să supravegheze personal buna funcționare a mașinilor constructorului german Wirtgen din întreaga țară. 

Trebuie spus înainte de a prezenta opiniile sale despre piața din România și evoluția vânzării de utilaje Wirtgen că anul 2019 a fost unul deosebit nu numai din punct de vedere cantitativ, dar și al specificului mașinilor solicitate de către constructori. Astfel, dezvoltarea durabilă, un concept care se dezvoltă în întreaga Europă de vest a început să prindă contur și în România, utilizarea solului de calitate prin amesteacarea cu aditivi specifici oferind nu numai un mediu mai curat, dar și costuri de producție mai reduse. O altă tehnologie care oferă un randament înalt și aduce beneficii deosebite din punctul de vedere al păstrării unui mediu ambiant curat este cea destinată reciclării asfaltului decopertat.

Utilaje&Construcții: În afară de interviul de început de an, avem și o întrebare “tradițională” de început de an: WIRTGEN Romania este de mulți ani liderul de necontestat al pieței de utilaje specializate pentru construcția și întreținere de drumuri. Cum arată cotele vânzărilor de utilaje Wirtgen în acest an?

Dan Pălăngeanu: Așa cum estimam și la începutul anului trecut, am crescut și din punct de vedere al vânzărilor ca număr de unități cât și al cotei de piață. Cifrele, pe scurt, arată astfel: Wirtgen este lider absolut cu o cotă de 100%, urmat de aproape de utilajele Vogele-95%, compactoarele Hamm -45%, concasoarele Kleemann- 30% și stațiile de producesare a asfaltului Benninghoven-50%.

 

Utilaje&Construcții:  Dintre utilajele vândute în acest an, există și anumite mașini mai desoebite, destinate unor activități mai puțin specifice pieței locale?

Dan Pălăngeanu:  Anul trecut a fost înregistrată vânzarea unui utilaj Wirtgen WR250 destinat reciclării și stabilizării pâmântului in-situ. Cu o  lățime de lucru de 2.500 mm și adâncime de până la 560 mm, acesta poate să acopere, atunci când este utilizat pentru stabilizarea solului, suprafețe cuprinse între 6.000 și 12.000 mp pe zi, iar în domeniul lucrărilor de reciclare la rece capacitatea sa este cuprinsă între 700 și 1.200 mp/oră, la o adâncime a asfaltului între 20 și 25 cm.

Al doilea utilaj, despre care a-ți scris anul trecut deja în revistă, este reprezentat de prima stație mobilă din România destinată producerii direct pe șantier a mixturilor asfaltice la rece, model Wirtgen KMA 220i. Aici utilizatorul a făcut propriile măsurători în timpul lucrului și a obținut o productivitate de 370 t/oră pentru o granulație mică de 0/22. Este o stație cu o autonomie excelentă, un plin de carburant acoperind 10 ore de lucru.

 

Utilaje&Construcții:  Se pare că și piața construcțiilor din România va urma aceeași direcție ca și în vest, acolo unde cerere de stații mobile pentru mixturi asfaltice este foarte mare. Cum credeți că va evolua cererea în această direcție în acest an în România?

Dan Pălăngeanu:  Cererea pentru stațiile mobile a crescut foarte mult în România. Suntem pregătiți să satisfacem orice fel de cerere de acest gen și, mai mult de atât, suntem pregatiti sa facem un up-grade stațiilor existente cu retrofituri pentru reciclarea asfaltului. Astfel, clienții noștri tradiționali vor beneficia de cele mai noi tehnologii fără a face investiții majore.

 

Utilaje&Construcții:  In general, un client este mulțumit când achiziționează un utilaj nou, dar este de două ori mai fericit atunci când acesta este reparat în cel mai scurt timp posibil. Cum puteți descrie activitatea de service a Wirtgen Romania, sau mai bine zis cât de eficientă este astfel încât să se ridice la nivelul numelui și calității utilajelor Wirtgen?

Dan Pălăngeanu: Activitatea de întreținere este în creștere puternică, deoarece și parcul de utilaje Wirtgen Group a crescut foarte mult. Din acest motiv trebuie să ne pregătim în permanență pentru a ține pasul cu noile tehnologii cu care sunt echipate utilajele (pregătiri în cadrul fabricilor de producție din întreaga Europă, traininguri în România și mai nou E-training).

În general timpul de intervenție în cazul unui eveniment neașteptat variază între 1 oră și 48 ore. Chiar dacă câteodată nu reușim să intervenim la fel de rapid pe cât ar dori proprietarul utilajelor, putem însă să spunem, cu siguranță, că intervențiile sunt făcute la cel mai înalt nivel profesional.

 

Utilaje&Construcții:  Care a fost, in opina directorului general Wirtgen Romania cel mai mare succes profesional din acest an?

Dan Pălăngeanu: Cu siguranță aducerea în industria construcției de drumuri din România a stației mobile pentru producerea mixturilor asfaltice la rece Wirtgen KMA 220i și a utilajului destinat reciclării și stabilizării pâmântului WR250i.

Dar în afara acestora, care reprezintă premiere absolute, în anul 2019  am adus pe piața construcțiilor din România 5 freze mari de 2 m. Acesta este cu adevărat un eveniment, deoarece s-a întâmplat după o perioadă de mai bine de 12 ani, în care nu s-a vândut nici un astfel de utilaj în România.

 

Utilaje&Construcții:  Au existat și dezamăgiri din punctul dvs de vedere?

Dan Pălăngeanu: Nu avem dezamăgiri. Avem în continuare regrete pentru pierderea prematură și nemeritată a lui Cătălin, fostul Director General Wirtgen România.

 

Utilaje&Construcții:  Să vorbim și despre viitor. Care sunt previziunile pentru anul 2020? comparativ cu 2019, există loc pentru dezvoltarea în continuare a pietei de utilaje? Ce utilaje vor fi prezentate în premieră în acest an constructorilor români?

Dan Pălăngeanu: Exista mult loc pentru dezvoltare. Începem anul în forță și sperăm să rămânem cel puțin la nivelul

anului trecut, dar există însă și rezerva unei posibile crize economice.

În ceea ce privește noutățile acestui an, așteptăm pe piață următorul tip de finisor seria 5 de la Vogele. De asemenea, vom avea în acest an în ofertă și  un cilindru compactor Hamm fara operator.

De la producătorul Kleemann vor veni cu siguranță noile concasoare și noile ciururi mobile. Și bineînțeles, să nu uităm de frezele Wirtgen de mare capacitate din seria “F” si seria “H”.

Articole similare

1 din 987