În ultima perioadă, excavatoarele pe șenile CASE Construction Equipment au primit tot mai multe misiuni dificile pe întreg teritoriul continentului european. Utilajele au cules laude pentru adaptabilitatea, eficiența, puterea și confortul lor, factori cruciali pentru orice lucrare.
După cum explică Giuseppe Santo, director de produs CASE Construction Equipment Europe, „gama de excavatoare pe șenile CASE este concepută pentru a satisface cerințele oricărui șantier. Caracteristicile utilajelor sunt orientate spre versatilitate, putere, oferind o precizie deosebită, ceea ce explică de ce le vedem folosite într-o gamă largă de aplicații în toată Europa, fiind apreciate de clienții noștri.”
Construcție compactă pentru lucrările montane
Construcția compactă a excavatoarelor pe șenile CASE le recomandă pentru a fi utilizate în spații înguste. Un utilaj CX145D SR, de exemplu, este printre puținele utilaje, la categoria sa, ale căror cabine pot face o rotație completă, fără să existe riscul unei coliziuni în partea din spate. Acest lucru este posibil datorită faptului că partea anterioară nu depășește perimetrul șenilelor în timpul rotirii.
De altfel, acesta a fost principalul motiv pentru care o companie europeană specializată în întreținerea drumurilor, dar și lucrări de demolări și construcții a ales să folosească acest echipament pentru șantierele sale specializate de drumuri din zone montane. Operatorul nostru iubește mașina, a declarat proprietarul firmei, deoarece munca pe șantierele de drumuri montane, extrem de întortocheate, la mare altitudine, este foarte dificilă, însă cu CX145D SR totul devine mai simplu, datorită manevrabilității sale extraordinare.
Pe de altă parte, în aceeași zonă montană, anul 2018 a adus furtuni puternice care au distrus hectare de pădure. Operațiunile de curățare a arborilor doborâți și pregătire a terenului au trebuit să se desfășoare într-un timp scurt, iar firma care sa ocupat de această activitate extrem de solicitantă, care a avut loc fără oprire, zi și noapte, a apelat de asemenea la utilajele CASE CX245D SR.
De fapt, alegerea firmei însărcinată cu îndepărtarea arborilor căzuți la sol nu a fost foarte dificilă, atunci când a trebuit să aleagă un utilaj puternic și rapid, dar cu dimensiuni cât mai compacte, deoarece parcul lor de mașini includea deja un model CX145D SR. De această dată, aveau nevoie de un utilaj mai puternic, care să poată lucra rapid cu un echipament special, un harvester special proiectat pentru a tăia arborii și ai curăța în același timp de ramuri. Din acest motiv, au preferat modelul mai mare CASE CX245D SR care nu numai că a livrat întreaga forță necesară pentru a tăia, ridica și curăța toți arborii dar, datorită unui sistem telematic montat pe echipament, acesta a înregistrat automat lungimea și diametrul fiecărui copac tăiat.
Mergând spre sudul Europei, tot în domeniul forestier, de data aceasta întâlnim la lucru un excavator pe șenile CASE CX210D. Acesta este echipat cu un accesoriu forestier utilizat pentru prelucrarea lemnului de pin și eucalipt. De această dată, fiind vorba de o recoltare de material lemnos special, în afara puterii, precizia de lucru este esențială. Deoarece materialul lemnos este destinat unui mare producător de pulpă de eucalipt și energie regenerabilă din biomasă, care utilizează reziduuri de plante și deșeuri pentru a crea energie curată, livrarea de material verde trebuie să fie constantă și fără pauză, iar excavatorul CASE CX210D sa dovedit foarte rezistent în condițiile unei exploatări forestiere, în plus timpii de întrerupere pentru întreținerea periodică au fost foarte scurți.
Un consum mediu redus chiar și pe șantierele dificile
Unul din importanții constructori de drumuri și infrastructură specializată din Europa este client CASE de peste 18 ani, operând o flotă de 20 de mașini CASE, dintre care una este un model CX350D. Unele dintre cele mai recente sarcini ale acesteia a fost săparea unei fundații pentru o clădire de birouri și amenajarea unui spațiu verde în jurul acesteia. Întregul șantier a fost dus la bun sfârșit în timpul preconizat, dar cu o economie de cinci litri de motorină pe oră, ceea ce înseamnă un cost redus neașteptat de exploatare.
Operatorul utilajului, cu o experiență de 18 ani în domeniul excavatoarelor de mare capacitate pe șenile, sa declarat extrem de mulțumit de utilaj, deoarece toate operațiunile sunt mult mai ușoare comparativ cu mașinile anterioare pe care a lucrat. Astfel, în cabină, toate comenzile sunt așezate la îndemână, intuitiv, iar întreținerea zilnică se face foarte simplu, în ciuda gabaritului mașinii. Consumul redus, deci și poluarea mai mică în timpul lucrului, au reprezentat însă cea mai frumoasă surpriză făcută de către CASE CX350D.
Demolarea clădirilor înalte cu excavatoare tradiționale poate prezenta adesea probleme. Montarea unui braț extins de 21 de metri este o modalitate de a aborda un astfel de șantier, așa cum a demonstrat un excavator pe șenile CASE CX350D. Avantajele acestuia? Operatorul este încântat de confortul cabinei, de faptul că este foarte spațioasă, dar și de joystick-ul care permite un control precis al foarfecii de demolare. De asemenea, cabina basculantă este absolut indispensabilă datorită brațului lung al echipamentului de lucru, oferind un plus de vizibilitate și, implicit, de siguranță.
Un alt șantier, european, o altă provocare: o companie specializată strict în lucrări de demolare utilizează ca utilaj principal un CASE CX370D cu un brațul din două bucăți, care este mai robust decât unul normal. Acesta este utilizat intens, fiind transferat imediata după finalizarea unei lucrări pe alt șantier. Avantajele sale: manevrabilitatea, hidraulica și consumul excepțional șir trenul de rulare ușor de curățat, a declarat directorul firmei.
„În ciuda epidemiei de COVID-19, ne-am concentrat și ne pregătim pentru următoarea noastră generație de utilaje, luând în considerare în mod adecvat nevoile tot mai mari de mașini polivalente și valorificând parteneriatele cu mărcile CNH Industrial. Toate excavatoarele vor fi fabricate în Japonia, inclusiv cele cu trenul de rulare îngust, de 20 și 24 de tone, și brațul din două piese.”, a conchis Giuseppe Santo.