Exploatari de suprafata si subteranInformaţii la ziJob Report UCMateriale pentru constructiiNewsPRODUCATORI newsUtilaje de cariera si minerit

Eveniment Sandvik – A 7-a ediție a seminarului Quarry process optimization

Seminarul Quarry process optimization este un eveniment care s-a impus definitiv în calendarul producătorilor de materiale concasate destinate construcțiilor. Ediția din acest an, cea de a 7-a, a avut loc în perioada 27, 28 martie în apropiere de Tușnad, organizatorul și inițiatorul acestuia fiind, ca de obicei, producătorul mondial de soluții de concasare Sandvik Rock Processing Solutions, cu sprijinul direct al filialei sale din România. Ca de obicei, mulți specialiști din domeniu și-au anunțat prezența: proprietari de cariere, ingineri, mecanici specializați au venit pentru a fi în contact direct și a asista la prezentărilor specialiștilor Sandvik.

De asemenea, această ediție a evenimentului a fost organizată cu sprijinul ROMCIM, parte a grupului mondial CRH, unul dintre principalii furnizori de soluții pentru materiale de construcții la nivel global, care a permis vizitarea carierei Malnaș în cea de-a doua zi a evenimentului. Trebuie spus că echipamentele de concasare și sortare de ultimă generație care lucrează în cadrul carierei ROMCIM și care au putut fi văzute la treabă în a doua parte a seminarului au fost livrate și montate integral de către specialiștii Sandvik România.

O comunitate a producătorilor de agregate minerale

Domnul Cristian Rusu, Vicepreședintele zonei de vânzări sudul Europei, Orientul Mijlociu și statele din fosta Uniune Sovietică pentru grupul Sandvik ne-a explicat subiectele pe care au fost centrate discuțiile din acest an, dar și importanța acestui seminar, care depășește zona geografică a României: “singurele perioade în care evenimentul nu a avut loc au fost cele datorate epidemiei de COVID. Anul acesta avem chiar mai mulți participanți din România comparativ cu anul trecut. Scopul nu a fost acela de a face o prezentare de produs, deoarece multe specificații pot fi citite de fiecare cumpărător interesat, ci în primul rând ne-am orientat spre conceptele care stau în spatele proceselor tehnologice, moduri de optimizare a lucrului cu concasoare și ciururi, general valabile pentru toți producătorii de echipamente. Baza discuțiilor noastre pornește de la faptul că dorim să împărtășim bunele practici în industrie și să creăm o comunitate în interiorul acestei industrii de procesare a rocilor. Dorim să le arătăm clienților că detaliile pot face diferența într-un mediu  în care costurile sunt extrem de importante, iar eficiența operațiunilor dumnealor reprezintă cheia succesului “.

Quarry process optimization devine un seminar internațional

Domnul Cristian Rusu, inițiatorul și practic sufletul acestui eveniment, ne declara la încheierea primei zile a seminarului că anul acesta  au fost prezenți mai mulți specialiști decât la celelalte ediții ale seminarului, ceea ce îi oferă încă o dată credința că toate aceste întâlniri, discuțiile și prezentările avute pe parcursul celor două zile sunt apreciate de participanți și sunt considerate utile  de aceștia pentru activitatea lor. De asemenea, indiferent de subiectele discutate, obiectivul principal a fost acela de îmbunătățire a bunelor practici din industrie.

 

Utilaje&Construcți: Care este structura Seminarului Sandvik din acest an?

Cristian Rusu: Evenimentul are loc, ca de obicei, pe durata a 2 zile. În acest an, în prima zi au avut loc prezentări generale atât ale grupului Sandvik, cât și ale partenerilor noștri de la Romcim, parte a Grupului CRH. Apoi am avansat un pic în subiect și timp de aproximativ 3 ore toți invitații noștri au participat la o serie de discuții extrem de interesante legat de optimizarea proceselor de producție. Am acoperit practic toate aspectele tehnice. Astfel, am pornit de la partea de echipamente concasare și sortate, terminând cu optimizarea stațiilor, atât cele ce vor fi proiectate de la zero, cât și cele existente ce urmează a fii modificate pentru a satisface noile condiții de piață.

Au fost discuții foarte constructive și specialiștii noștri au trebuit să răspundă la foarte multe întrebări din partea participanților.

În a doua zi a seminarului am vizitat o carieră care a fost echipată cu o stație la cheie livrată de către Sandvik. Cariera este localizată în Malnaș, la aproximativ 20 de minute de condus de la locul unde a fost ținut evenimentul. Este o stație care a fost instalată la sfârșitul anului 2024, având trei stagii de concasare : concasor cu fălci în primar, concasor cu con în secundar și concasor cu con în terțiar, stația având  astfel o capacitate de producție orară de peste 320 t/h. Din punct de vedere al specificațiilor și a sorturilor pe care aceste echipamente le produc, aș putea spune că este ceea ce majoritatea clienților din această industrie își doresc, iar scopul vizitei este acela de a vedea o stație complet echipată, de a observa calitatea produselor rezultate în urma procesării cu echipamentele Sandvik

 

Utilaje&Construcți: Care au fost, în opinia dvs., punctele cheie ale evenimentului din acest an?

Cristian Rusu: După cum a-ți și aflat, acesta este un eveniment organizat împreună cu partenerii noștri de la CRH. Au participat specialiști de la Romcim pentru a vorbi despre experiența dumnealor cu produsele noastre și de suportul oferit de organizația locală Sandvik, atât în perioada de implementare a proiectului cât și în faza de operare. Au menționat de asemenea modul în care  exploatează cariera de la Malnaș. Am considerat  această carieră pentru eveniment deoarece configurarea ei și sorturile produse acoperă aproximativ 80 % din cerințele clienților din zona Balcanilor, iar modul în care partenerii noștri de la Romcim o exploatează este la cele mai înalte standarde din industrie.

 

Foarte importante au fost discuțiile constructive legate de provocările pe care le întâmpină producătorii de agregate în operațiunile zilnice, atât în cariere cât și în balastiere. S-au atins subiecte precum cele legate de geologie, modul de alimentare a concasoarelor și ciururilor, moduri de a creste calitatea agregatelor printr-o cubicitate mai bună și reducerea procentului de particule prost poziționate în curbă, soluții pentru evitarea segregării și a creșterii duratei de viață a blindajelor, provocări legate de mediile de clasare, bune practici pentru instalarea echipamentelor în stații pentru o  mentenanță facilă,

De asemenea, urmărim să creăm o comunitate în care membrii să își împărtășească și să facă schimb de experiență și bune practici. Practic, toată lumea are de învățat de la ceilalți participanți.

 

Utilaje&Construcți: Putem discuta și despre latura internațională a acestui eveniment în continuă dezvoltare?

Cristian Rusu: De la fabrica noastră din Suedia am invitat un coleg care se ocupă de partea de proces și softuri de simulare. Dânsul sa ocupat cu dezvoltarea tematicilor de bază, practic a ținut un curs despre bunele practici, structurat în 3 capitole: un capitol orientat către echipamentele de concasare,  un capitol orientat către echipamentele de sortare și apoi ultima parte legat de modul în care aceste echipamente sunt integrate în stații la cheie și cum am putea optimiza uzura echipamentelor și implicit crește eficiența lor.

Trebuie să subliniez aici că România, în urmă cu 2 ani și jumătate a devenit un hub pentru țările din Balcani. Practic, echipa Sandvik de aici deservește atât distribuitorii, cât și clienții direcți din această parte a lumii. La această ediție am avut 18 invitați din Bulgaria, clienți atât pe partea de cariere, cât și pe partea de balastiere. Sperăm ca la edițiile următoare să aducem clienți și din țările care s-au desprins din fosta Iugoslave și Republica Moldova.

Plănuim ca acest eveniment să se desfășoare în continuare, și anul viitor. Încă nu știu exact care va fi locația, dar probabil se va desfășura în aceeași perioadă a anului. Vom ține la curent pe toți specialiștii din domeniu și îi vom anunța în perioada următoare unde se da desfășura seminarul din 2026.

Articole similare

1 din 894