Constructii civileInfrastructuraOnlineUtilaje pentru construcţii

CECE susține dezvoltarea industriei construcțiilor în Europa

Criza de pe piața construcțiilor și efectele negative din industria de utilaje par să afecteze doar Europa. Acesta este una dintre concluziile importante care au reieșit din întâlnirea generală anuală care a avut loc recent la Bruxelles unde, printre altele, a fost analizată în detaliu piața mondială.

La această întâlnire, CECE a prezentat un manifest de 10 puncte Parlamentului European, în vederea sprijinirii acestui sector, cu scopul relansării industriei construcțiilor în Europa.

Documentul a abordat subiecte precum alinierea regulilor internaționale pentru a evita dificultățile în schimburile comerciale, reducerea birocrației administrative, în vederea respectării legislației europene, concurență loială printr-o mai bună monitorizare a pieței sau creșterea investițiilor din infrastructură.

Efectele crizei pe piața mondială

În timp ce în 2013 economia a înregistrat creșteri în fiecare zonă a lumii (în medie cu 3,3%, de la +1,6% în Japonia, la +7,1% în Asia), iar în Europa piața a stagnat, piața mondială de construcții a avut parte de creșteri ale produsului intern brut (în medie cu 4,5%), cu excepția Europei unde s-a înregistrat un declin de 2,5%, comparativ cu anul precedent. De menționat faptul că piața din Europa valorează 1.800 miliarde de dolari, aproximativ 24% din cifra totală de 7.500 de miliarde, de la nivel mondial, potrivit estimărilor analiștilor.

Declin pe piaţa din Europa

În Europa, valoarea pieței utilajelor de construcții a scăzut la nivelul anilor ’90: progresul din 2010 și 2011 s-a pierdut, băncile concurează să acorde credite, dar există încă foarte multe flote de utilaje puțin folosite, astfel că vor mai trece ceva ani până vor fi reînnoite. Perspectiva de pe bătrânul continent depinde din ce în ce mai mult de creșterea din țările est-europene și Rusia, decât de cele cinci piețe istorice continentale (Italia, Spania, Franța, Germania și Marea Britanie), iar companiile europene nvor trebui să se confrunte cu prezența noilor competitori din Asia, Turcia și Rusia.

Vești bune pe piața exporturilor

Industria europeană de utilaje de construcții este extrem de importantă, iar rolul său pe piață este unul bine determinat. Datele privind importurile și exporturile din 2012, indică faptul că balanța financiară a fost una pozitivă, în relație cu piețele non-europene. Industria europeană a exportat în America de Nord echipamente în valoare de 3,2 miliarde de euro, comparativ cu importurile de 1,2 miliarde. Exporturile către America de Sud au însumat 1,6 miliarde, comparativ cu importurile în valoare de 128 de milioane, iar cele din Africa au valorat 2,4 miliarde, comparativ cu cele doar 46 de milioane rezultate din import.

În ceea ce privește Asia în general și China în particular, balanța financiară a fost, de asemenea, una pozitivă. Exporturile au atins suma de 3,9 milioane de euro, comparativ cu importurile în valoare de 3 miliarde.

Abordarea schimbărilor pe termen lung

Premisele din industrie nu sunt în totalitate negative, iar companiile trebuie să realizeze că geografia pieței s-a schimbat la scară planetară și că nu va mai reveni la situația de dinainte de criză. Mai mult decît atât, regulile europene se bazează încă pe austeritate, și nu pe creștere, iar criza financiară din zona euro încă nu a luat sfârșit.

Pentru a aborda aceste schimbări de pe piață, industria trebuie să se bazeze pe sprijinul insituțiilor din Comunitatea Europeană. Companiile trebuie să arunce o privire asupra pieței globale, în condițiile în care în Europa o schimbare de direcție nu se va produce mai devreme de 2015.

Similare

1 din 922