CTE Trailers este un nume respectat în domeniul vehiculelor comerciale, o firmă cu un portofoliu de echipamente impresionant, ce include producători de primă mărime precum Krone, în domeniul semiremorcilor și remorcilor pentru transportul de mărfuri generale, Meiller – suprastructuri și semiremorci basculante, Faymonville – trailere destinate transporturilor speciale și agabaritice sau Schmidt – echipamente pentru întreţinerea drumurilor, aeroporturilor și căilor ferate.
Tenacitatea, dorinţa de a se dezvolta, fără a face rabat de la calitate, indiferent de contextul economic sau problemele pieţei autohtone reprezintă o trăsătură caracteristică pentru CTE Trailers, care mai face un pas inainte, aducand in portofoliul său două nume importante in domeniul macaralelor montate pe camion: marca ATLAS, specializată in producţia de echipamente de ridicat pentru construcţii și PENZ, pentru activităţi in site-uri forestiere și reciclare.
Alexandru Cornea, coordinator al diviziei de macarale și echipamente de ridicat din cadrul CTE Trailers evidenţiază aceste achiziţii ca un plus pentru clienţii societăţi: „CTE Trailers deţine o cotă importantă de piaţa echipamentelor montate pe camion, devenind unul dintre principalii furnizori de astfel de echipamente în România. Conlucrăm îndeaproape cu marii importatori români de camioane, avem o infrastructură dezvoltată,spaţii de producţie și montaj, dar și oameni cu experienţă în montarea unor echipamente specializate, precum cârligele de manipulat containere sau macaralele pliabile”.
Alexandru Cornea – coordonator macarale și echipamente de ridicat: „Suntem una din puţinele firme din România care au capacitatea de a oferi soluţii integrate pentru clienţii specializaţi. În prezent, prin includerea mărcilor ATLAS și PENZ în oferta noastră, acoperim complet trei segmente ale pieţei vehiculelor comerciale: construcţii, forestier și segmentul comunal/reciclare”.
Avantaj client: utilaje și servicii la cel mai înalt nivel
Utilaje & Construcţii: Cat de importante sunt noile mărci din portofoliul CTE Trailers? Ce avantaje oferă utilizatorilor?
Alexandru Cornea: În primul rând, sunt mărci puternice, cunoscute de către firmele care deţin flote de camioane cu macarale pliabile montate pe șasiu. ATLAS este un producător german de top, inventatorul macaralelor montate pe camion. Echipamentele produse, destinate activităţilor din domeniul construcţiilor în special, sunt robuste și fiabile, iar ATLAS este recunoscut ca fiind un producător care din punctul de vedere al concepţiei și dezvoltării produselor este un lider, macaralele sale fiind echipate din fabrică cu toate accesoriile disponibile, astfel că în oferta sa există doar echipamen- te full-option. Acesta este un aspect foarte important în condiţiile în care piaţa din România manifestă clar o tendinţă de maturizare, iar clienţii se îndreaptă tot mai mult către calitate și sunt dispuși să plătească în plus pentru a-și optimiza activitatea și a-și reduce costurile operaţionale. Atlas oferă o gamă completă de echipamente, până la 100 tone metru.
Macaralele forestiere și de reciclare sunt construite după alte standarde de utilizare, lucrând în alte condiţii și după alt regim de lucru, din acest motiv sunt puţini producători de marcă care pot produce astfel de utilaje strict specializate. Comparativ cu alte tipuri de macarale montate pe șasiu de camion, acestea trebuie să reziste cu până la de 3 ori numarul de cicluri de funcţionare în plus comparativ cu macaralele de construcţii, o activitate considerată deja foarte solicitantă. În acest caz, productivitatea este elementul cheie, ele trebuind să lucreze la viteze mai mari perioade mai îndelungate de timp. În același timp, macaralele ce lucrează în mediul forestier manipulează greutăţi mari la distanţă faţă de șasiul camionului, controlul unui trunchi de copac de mari dimensiuni trebuind să fie foarte exact, de exemplu. Operatorul nu se poate concentra și asupra sarcinii din cârlig și asupra siguranţei la răsturnare, din acest motiv macaraua trebuie să fie dotată cu un sistem electronic fiabil, cu un răspuns rapid, care să asigure stabilitatea ei în timpul lucrului în mod automat. Iată două elemente: capacitate de ridicare (cea mai bună diagram de lucru dintre toate brandurile de macarale forestiere) și siguranţă care fac din marca PENZ un lider de piaţă.
Există deci diferenţe majore între modul de proiectare, execuţie și lucru între o macara de construcţii și una de reciclare sau forestieră. Fiecare tip de echipament este proiectat pentru o altfel de aplicaţie și are alte caracteristici.
Utilaje & Construcţii: Care sunt serviciile integrate oferite de către CTE Trailers pentru firmele specializate din Romania interesate să achiziţioneze acest tip de macarale?
Alexandru Cornea: În primul rând, trebuie luat în calcul faptul că în general clienţii comandă acest tip de utilaje pentru anumite activităţi specifice, ceea ce necesită un proiect special de fiecare dată, macaraua și șasiul camionului pe care se montează trebuind privite la final ca o singură mașină care funcţionează unitar. Noi avem deja un department specializat și experienţă în domeniul echipamentelor montate pe camion, de tipul hook-loadere, printre clienţii noștri numărându-se firme importante, cu flote mari de astfel de mașini, precum Romprest sau Rosal. Astfel, CTE Trailers are un department extins de proiectare, care are în subordine și un departament de montaj. Montarea structurilor pe camion se face numai de către muncitori specializaţi, coordonaţi de un inginer cu o bogată experienţă.
CTE Trailers a alocat sume importante de bani pentru a construi o hală nouă de montaj, a investit în pregătirea oamenilor care lucrează aici, ceea ce cred că dovedește foarte clar planurile de dezvoltare ale firmei în această direcţie, pe termen lung.
Utilaje & Construcţii: Activitatea de service este de asemenea foarte importantă.Cum asiguraţi acest serviciu after-sales clienţilor?
Alexandru Cornea: Chiar dacă suntem prezenţi de puţin timp pe piaţa macaralelor de acest tip din România, faptul că facem parte dintr-o firmă puternică, cu tradiţie în domeniul echipamentelor montate pe șasiu de camion ne permite să oferim de la început clienţilor toate serviciile de vânzare și after-sales la cel mai înalt nivel de profesionalism.
Astfel, ne bazăm pe o flotă de mașini de service mobile care acoperă întreaga ţară, dar deoarece activitatea de vânzare de macarale este gândită ca un Business Unit, dezvoltăm în paralel propria reţea de mașini de intervenţie și întreţinere.
În acest domeniu însă, deoarece vindem utilaje produse de mărci puternice, importantă este și relaţia noastră cu dealerii de camioane, care să poată asigura rapid mașinile cu specificaţiile tehnice cerute.
Putem spune că avem cu aceștia relaţii tradiţionale care acoperă mai bine de 13 a ani de colaborare intensă cu CTE Trailers. Avem astfel toate condiţiile ca în cel mai scurt timp să ajungem una dintre firmele importante în România și în domeniu macaralelor de acest tip.