RECON este un nume recunoscut pe piaţa construcţiilor din sudul României, identitatea companiei fiind strâns legată de unele dintre cele mai moderne construcţii din Craiova, precum Sala Polivalentă, Centrul Multifuncţional Craiova sau reabilitatea centrului istoric al Craiovei.
Compania a fost infiinţată in anul 1994, cu capital integral privat și este un lider in domeniul construcţiilor civile și industriale din Oltenia și cu precădere din Craiova.
Despre felul în care a decurs ascensiunea unei companii care s-a dezvoltat treptat și a obţinut rezultate financiare bune chiar și în perioada crizei, fiind un adevărat model de business în industria construcţiilor, provocările și problemele cu care se confruntă, ne-a oferit mai multe detalii domnul Marian Petcu, director general RECON SA .
Utilaje & Construcţii: Compania a avut o traiectorie interesantă pe piaţa construcţiilor, reușind să vă menţineţi pe un trend ascendent, chiar și in perioada de criză. Care este secretul?
Marian Petcu: RECON a avut o dezvoltare firească pentru o companie care în 1994 era un „start-up”, înregistrând de la an la an creșteri atât ale cifrei de afaceri, cât și ale portofoliului de proiecte și al personalului. Desigur, ritmul de dezvoltare a fost impus de situaţia economică. În primii ani, pentru că eram la început, ne-am mișcat mai greu, apoi firma a cunoscut o creștere mai accelerată, urmând din nou o perioadă mai lentă, odată cu apariţia crizei, care a lovit puternic sectorul construcţiilor. După o restructurare a companiei, în primii ani de criză, lucrurile au intrat pe un făgaș normal.
2010 și 2011 au fost ani buni pentru noi, 2012 a fost un vârf pentru noi, iar în 2013 am avut o creștere mai mică, întrucât ne-am confruntat cu încheierea unor contracte și demararea altora noi, iar aceasta este de regulă o perioadă mai dificilă pentru orice companie de construcţii. Anul 2014, din punct de vedere al bilanţului contabil nu a fost închis, dar s-a simţit un reviriment pe piaţă și preconizăm o cifră de afaceri în creștere, mai bună chiar decât cea din 2012.
Anul 2015 se anunţă a fi unul foarte bun pentru noi, am câștigat multe licitaţii și avem multe proiecte în lucru, valoarea totală a proiectelor de la începutul acestui an însumând aproximativ 25 de milioane de finalul anului să mai aducem câteva contracte, care să aibă continuitate și în 2016.
Utilaje & Construcţii: Cum vedeţi evoluţia pieţei construcţiilor in Romania și ce nevoi are RECON, ca și companie de construcţii, pentru a se putea dezvolta?
Marian Petcu: Pentru 2015 remarc o revitalizare a construcţiilor, în sensul că sunt destul de multe proiecte în derulare sau care vor demara curând și deci, premize bune, iar noua tranșă de fonduri europene, care vor putea fi accesate din 2016 oferă perspective optimiste pentru sectorul de construcţii.
Băncile au încă o reţinere în acordarea de finanţări pentru industria de construcţii. Deși teoretic dobânzile au scăzut, condiţiile de acordare a creditelor sunt delicate, și mai ales companiile mai mici din construcţii au nevoie de finanţare pentru a se dezvolta. Este o disfuncţionalitate a creditării în România faţă de celelalte ţări europene, iar companiile de construcţii nu-și doresc să aibă un patrimoniu mai mare decât este necesar pentru a accesa liniile de credit. Investiţiile trebuie făcute în utilaje, în specializarea personalului și în cash flow pentru derularea contractelor.
La nivel legislativ cred că dacă se va reuși implementarea măsurilor propuse în noul Cod Fiscal se vor face pași înainte spre stabilizarea și dezviltarea economică, ceea ce va fi benefic pentru economie și implicit și pentru piaţa construcţiilor.
Utilaje & Construcţii: Către ce segmente ale business-ului ași centrat investiţiile in ultimii ani și ce alte investiţii intenţionaţi să realizaţi?
Marian Petcu: Ne axăm pe două tipuri de investiţii în echipamente: partea de cofraje și de echipamente mici de șantier pentru finisaje, torcretat, tencuieli, pentru prelucrări mecanice și demolări și o a doua categorie importantă este reprezentată de investiţiile în echipamente de lucru, cum ar fi buldoexcavatoare, buldozere, excavatoare, macarale. Avem mai bine de 20 de ani de activitate, am pornit la drum cu echipamente care s-au învechit, le-am schimbat, am luat utilaje noi, iar acum suntem la a treia generaţie de echipamente.
Ca planuri investiţionale, există deja din 2014 o linie de tâmplărie de lemn stratificat, pe care va trebui să o finalizăm anul acesta și va trebui să mai luăm câteva echipamente auxiliare, o mașină de tocat lemn, pentru că trebuie să fim responsabili și să avem în vedere și deșeurile. Avem nevoie de o macara de 30 de tone și acum analizăm modalitatea de achiziţie și dacă va fi o macara nouă sau una uzată. Vom investi probabil și într-un încărcător telescopic cu o înălţime de peste 20 m.
Utilaje & Construcţii: Ce criterii luaţi in considerare atunci cand alegeţi echipamentele de lucru?
Marian Petcu: Utilajele sunt achiziţionate noi, atunci când avem posibilitatea sau uzate, cu un număr de ore de funcţionare redus și o vechime relativ mică. Ne concentrăm întotdeauna pe brandurile cu o fiabilitate mare. Preferăm să ne consultăm cu importatorii din România în privinţa echipamentelor pe care le achiziţionăm. Nu cred că ne pricepem atât de bine încât să ne alegem singuri tipul de utilaj de care avem nevoie în funcţie de aplicaţia pentru care avem nevoie și trebuie să fim consiliaţi.
De asemenea apelăm și la închirierea de echipamente de la cele câteva firme care lucrează pe piaţa noastră. Suntem în contact cu toţi importatorii de utilaje pentru construcţii, însă avem o colaborare strânsă cu cei care au service în zona noastră și ne pot sprijini atunci când avem nevoie.