Constructii civileInformaţii la ziNewsOnline

APMCR a finalizat un nou proiect european destinat studenților

Asociația Producătorilor de Materiale pentru Construcții din România, în parteneriat cu Academia de Studii Economice din București, Universitatea Tehnică de Construcții București și INCD Urban-Incerc, anunță finalizarea perioadei de implementare a proiectului european «Facilitarea tranziției studenților de la școală la viața activă prin intermediul metodelor interactive tip întreprindere simulată în domeniul construcțiilor și al producției de materiale pentru construcții-CONSIMAT», cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013.

Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat dezvoltarea aptitudinilor de muncă ale studenților din învățământul tehnic și economic, prin participarea la activități inovatoare ce facilitează trecerea de la școală la viața activă prin implementarea metodelor interactive de învățare tip întreprindere simulată, îndomeniul construcțiilor și materialelor de construcții, în scopul creșterii gradului de inserție pe piața muncii și a ocupabilității acestora.

Activitățile derulate în cadrul proiectului au urmărit:

o Dezvoltarea aptitudinilor de muncă pentru un număr de 320 de studenți prin intermediul activității acestora în cadrul întreprinderilor simulate.

o Creșterea șanselor de inserție pe piața muncii a studenților de la ciclul licență și master de la cele două universități partenere aflați în ipostaza de trecere de la școală la viața activă prin intermediul activității în întreprinderile simulate.

o Creșterea competenței profesionale și a capacității de integrare în firmele de profil a studenților prin posibilitatea de a aplica în practică, în cadrul întreprinderilor simulate, cunoștințele teoretice dobândite pe parcursul anilor de studii de la ciclul licență sau master.

o Dezvoltarea parteneriatului universități- institut de cercetări- asociație de producători de materiale de construcții ca mediu prielnic de corelare a sistemului de educație și formare profesională.

Astfel, în perioada mai 2014 – septembrie 2015, în cadrul acestui proiect, au fost desfășurate activități de selecție și consiliere a studenților de la cele două universități partenere, Academia de Studii Economice din București şi Universitatea Tehnică de Construcții București. Studentii selectați au participat la activitățile din cadrul întreprinderilor simulate, iar până la finalul proiectului au fost înființate 14 întreprinderi simulate. Întreprinderile simulate au fost organizate pe specificul firmelor de construcții și de producți e a materialelor pentru construcții, urmărindu-se caracterul interdisciplinar al activităților studenților din învățământul tehnic și economic.

În cadrul activităților din cadrul întreprinderilor simulate studenții au învățat mecanismele înființării unei afaceri, de la pregătirea documentelor necesare privind înființarea, la elaborarea documentelor tip din cadrul unei întreprinderi (contracte de muncă, fișe de post, ștate de plată, pontaje, etc), la realizarea de tranzacții cu alte întreprinderi înregistrate în platforma ROCT (Centrala Rețelei Firmelor de Exercițiu/Întreprinderilor Simulate din România (ROCT)). In acest fel , aceștia au căpătat competențe necesare inserției mai rapide pe piața muncii în întreprinderile reale, și-au format și dezvoltat aptitudini specifice.

La finalizarea perioadei de implementare, cei 320 studenți care au participat la activitățile proiectului au apreciat avantajele pe care le implică lucrul în întreprinderea simulată pentru dezvoltarea lor personală și punerea în practică a cunoștințelor dobândite.

Ca urmarea activității din cadrul întreprinderilor simulate, la finalul proiectului 22 de studenți au primit premiul pentru cea mai bună întreprindere simulată, iar alți 13, cu rezultate bune în cadrul celorlalte întreprinderi simulate, au fost de asemenea premiați.

 

Articole similare

1 din 933