Utilajele de mari dimensiuni au atras dintotdeauna prin spectaculos, dar și prin complexitatea constructivă. În domeniul construcţiilor mărimea și polivalenţa lor depinde de volumul de activitate al firmei proprietare, dar și de gradul de pregătire al celor care lucrează cu astfel de utilaje.
Exploatarea agregatelor minerale de multe ori se realizează cu un excavator cu braţ lung, cu o cupă nu prea mare, cu un volum de 1 sau 1,5 mc.
Atunci când sunt necesare cantităţi mari de balast extras, situaţia se complică brusc, deoarece faţă de o carieră de piatră, unde materialul primar se dislocă prin explozii controlate în cantităţi mari, aici trebuie scos de la adâncimi de metri sub apă. Motorul și structura unui astfel de utilaj trebuie să facă faţă unei forţe de rupere a materialului amestecat la care se adaugă masa mare de apă ce trebuie dislocată. Lucrul sub apă presupune componente metalice rezistente la coroziune, dar și mecanisme ce asigură mișcări de rotire sau de deplasare lineară ce trebuie izolate de orice contact cu apa.
Într-un cuvânt, nu sunt mulţi producători mondiali care să ofere astfel de mașini de capacitate mare care să lucreze în condiţii extrem de grele. Aceste utilaje sunt considerate de bază pentru un întreg lanţ de producţie și care dacă se defectează produc pierderi financiare mari pentru fiecare oră de nefuncţionare. Pentru producător, acesta este o provocare tehnică, dar și o responsabilitate faţă de utilizator. Producătorul german Liebherr reprezintă deja o legendă în domeniu, draglinele produse de el fiind utilizate cu succes în cele mai grele condiţii climatice, în întreaga lume.
Unul din utilajele sale care au confirmat de-a lungul anilor calităţile sale este modelul Liebherr HS 825 HD. O draglină care chiar dacă în prezent a cunoscut mai multe etape de modernizare și adaptare la cerinţele noilor generaţii de motoare, precum noile modele HS 8040 HD Litronic și HS 8050 HD Litronic,a rămas din punct de vedere tehnic un reper important pentru toţi utilizatorii profesioniști.
Liebherr HS 825 HD – un utilaj ce confirmă așteptările în fiecare zi
În apropiere de Autostrada A1, pe drumul ce duce către Corbii Mari, camioane de mare tonaj, încărcate cu nisip și pietriș trec unul după altul și se îndreaptă către staţiile de betoane ale Holcim din București. Călătoria acestor camioane începe din balastiera Corbii Mari a grupului Holcim, acolo unde materia primă este extrasă, prelucrată în zona de sortare și mai apoi transportată către clientul final. Fiecare etapă are specificul său și contribuie în egală măsură la succesul procesului de producţie.
Totul începe cu extracţia agregatelor, o activitate care presupune un grad de complexitate ridicat, care necesită atenţie la detalii, oameni foarte bine pregătiţi și echipamente fiabile și extrem de rezistente. În zona de extracţie din balastiera Corbii Mari peisajul impresionează: pe o întindere de apă, care în final va avea o suprafaţă de 3 ha un utilaj galben, ce se aseamănă foarte bine cu un excavator de mari dimensiuni face mișcări repetitive dreapta-stânga oră după oră. Spre dreapta se rotește, braţul se afundă în apă, apoi scoate rapid cupa cu agregate din care se prelinge apa pe care le pune mai apoi în depozitul brut din partea stângă.
Aici o draglină Liebherr HS 825 HD, cu o putere a motorului de 270 kW, achiziţionată de către compania Holcim în anul 2008 reprezintă „motorul” care pune în mișcare rotiţele lanţului de producţie. Într-un mediu de lucru atât de solicitant, era nevoie de un echipament care să treacă cu brio testul timpului, să poată face faţă unor condiţii dificile și să demonstreze performanţe de lucru excepţionale: „Acum se lucrează într-un singur schimb pentru că este o perioadă mai liniștită pentru segmentul construcţiilor, este iarnă și nu se construiește foarte mult, însă curând vom reveni la programul de două schimburi. Pentru că în zona de extracţie este periculos să lucrăm cu utilajul pe timp de noapte, iar pentru noi siguranţa la locul de muncă este foarte importantă, utilajul va trebui să asigure cantitatea de agregate necesară pentru a lucra două schimburi în zona de producţie, sortare a agregatelor”, explică Dorel Badicu, Manager Operaţiuni Agregate.
“Suntem foarte mulţumiţi de performanţele echipamentului Liebherr. Este un utilaj fiabil, cu un consum de combustibil foarte bun. Ne încadrăm la o medie a consumului orar de 25-26 litri și o productivitate de 150-200 de tone pe oră, în funcţie de adâncimea de la care se extrag agregatele”. Dorel Badicu, Manager Operaţiuni Agregate, balastiera Corbii Mari, Holcim România.
Adâncimea de extracţie poate atinge și șase metri sub nivelul apei și tocmai de aceea acum trei ani Holcim a apelat la Liebherr România pentru adăugarea unei prelungiri a braţului care să crească flexibilitatea utilajului și randamentul său.
Un utilaj heavy duty pentru sarcini heavy duty
HS 825 HD Litronic este un exemplu reprezentativ al gamei de utilaje multifuncționale heavy duty pe șenile Liebherr, punctând toate elementele caracteristice ale brandului Liebherr: calitate, fiabilitate și rezistenţă, dar și costuri de operare reduse. Proiectat pentru sarcini de lucru heavy duty și pentru a furniza performanţe maxime în medii solicitante, HS 825 HD Litronic a devenit un utilaj indispensabil în aplicaţii de exploatare a agregatelor, în porturi, aplicaţii de manipulare a materialelor.
Sistemul de control conceput și fabricat de către Liebherr, este proiectat pentru a face faţă schimbărilor extreme de temperatură și condiţiilor dificile din industria construcţiilor. Operatorul primește permanent informaţii referitoare la funcţionarea echipamentului, acestea fiind afișate pe ecranul de înaltă rezoluţie. Draglina este echipată cu sistem de control proporţional al mișcărilor. De asemenea, opţional este disponibil un sistem de control Interlock, care permite ridicarea cupei echipamentului fără a utiliza frâna troliului.
Servicii la standarde înalte
Fiabilitatea și robusteţea unui utilaj nu sunt singurele elemente care contează când vine vorba de exploatarea agregatelor.
Funcţionarea la parametri optimi a draglinei HS 825 HD Litronic este imperativă, oprirea bruscă și pe termen lung a echipamentului ducând la întreruperea întregului ciclu de lucru al balastierei Corbii Mari. De aceea, toate operaţiunile de service și mentenanţă sunt realizate de către echipa Liebherr România, deși după cum spune domnul Badicu, până acum nu au fost întâmpinate probleme deosebite:„Noi facem doar operaţiunile de mentenanţă zilnice, gresarea și monitorizarea utilajului. Toate operaţiunile de întreţinere periodică și service au fost realizate doar de către tehnicienii Liebherr România. Ei pot monitoriza de la distanţă utilajul, pot detecta dacă există vreo problemă de exemplu cu un injector, lucru de care noi nu ne putem da seama”. Iar în eventualitatea unei probleme mai serioase, Holcim se poate baza întotdeauna pe sprijinul echipei Liebherr România, apartenenţa la grupul Liebherr garantând o reţea extinsă de service, piese de schimb și know-how.
INFO
Pentru orice informaţii și detalii puteţi contacta importatorul local Liebherr Romania
Horia, Cloşca şi Crişan
nr. 61-63,
Clădirea II, et. 3, birou 1-9
Otopeni, jud. Ilfov, 075100, România
Tel:+4 0372 163 721
Fax: +4 0372 163 798
Mail: info.lro@liebherr.com
Internet: www.liebherr.ro