Membră a grupului BAUER, firma germană ABS Trenchless GmbH este specializată în producția de instalații şi echipamente pentru foraje orizontale de subtraversare şi de sisteme de reabilitare a reţelelor vechi de conducte subterane, fără a fi necesară decopertarea acestora.
Gama de utilaje ABS Trenchless GmbH cuprinde:
– Instalaţii tip ABS pentru foraje de subtraversare cu burghiu, cu forţe de împingere cuprinse între 200 kN și 1.500 kN și cupluri de până la 50.000 Nm. Pot executa foraje în tuburi cu diametre de 100 – 1.600 mm pe lungimi de până la 100 m.
– Sisteme tip RBS pentru instalare de conducte noi, prin interiorul celor vechi, prin tragere cu cablu, cu forţe cuprinse între 300 și 1.500 kN, pe distanţe de până la 1.500 m.
– Echipamente auxiliare: unităţi de preparare a fluidelor de foraj pentru lucrul cu ciocan de fund; containere mobile cu compresoare de vacuum pentru preluarea lichidelor folosite; remorci pentru transportul rolelor de tuburi; burghie elicoidale şi sape de foraj.
Sistemele ABS de foraj orizontal de subtraversare
În cazul în care este necesară trecerea unor conducte pe sub o cale ferată, o intersecţie dintr-un oraş, sau chiar pe sub o autostradă, fără a se perturba traficul, sau activitatea în zonă, ABS Trenchless GmbH oferă o soluţie rapidă, sigură şi ieftină. Se sapă două incinte, una de start şi una de sosire, de o parte şi de cealaltă a zonei respective, la adâncimea la care se va introduce conducta. În incinta de start se introduce echipamentul de foraj, care se poziţionează pe şine speciale, bine ancorate în sol.
Grupul hidraulic de putere care acţionează echipamentul de foraj poate rămâne la exterior. Forajul se poate executa cu sau fără ghidare.
Forajul fără ghidare se execută în special pentru distanţe de foraj mai mici. După ce suportul de susţinere a echipamentului de foraj a fost bine poziţionat pe direcţia dorită, se execută forajul în interiorul tuburilor de protecţie. Materialul excavat de către capul săpare este trimis înapoi în incinta de start de către elicea continuă a burghiului de foraj.
Forajul cu ghidare se face în două moduri:
– Prin montarea în faţa sculei de săpare a unui cap de ghidare cu profil tăiat asimetric;
– Printr-un sistem denumit PTPM (“pilot tube microtunneling”), careconstă în introducerea în prima fază a unei coloane de ghidare, cu un cap de săpare special, tăiat asimetric, care prin foraj, presează materialul rezultat în pereţii găurii forate. În faza a doua, capul de foraj montat pe secţiunea de burghiu cu elice continuă, începe forarea la diametrul dorit, în interiorul tubului de protecţie, înaintând împreună cu acesta pe coloana de ghidare introdusă anterior.
În ambele situaţii direcţia este controlată printr-un sistem optic de măsurare a unghiurilor, cu cameră de luat vederi, denumit teodolit şi este urmărită pe un monitor. Materialul forat este eliminat prin conducerea lui către incinta de pornire de către elicea continuă a burghiului de foraj, de unde este scos cu ajutorul unor containere speciale.
Operaţia se repetă introducând o nouă secţiune de burghiu împreună cu un alt tub de protecţie. Funcţie de natura lucrării, tuburile din oţel pot fi sudate între ele şi să rămână drept suport de protecţie prin care vor fi trecute conductele noi, sau cablurile necesare. Tuburile de protecție pot fi scoase prin împingere, pe măsură ce se introduc tuburile noi, destinate lucrării respective.