ConstructiiGeneratoare&MotoareInformaţii la ziNewsOnlineslide

Aggreko instalează echipamente de cogenerare pe gaz și baterie CHP în România

Sistemul de cogenerare este destinat creșterii eficienței și stabilității termocentralei care furnizează apă și electricitate orașului Arad din vestul țării. Sistemul hibrid termic și electric de cogenerare combină generatoarele de gaz cu cele pe baterii. Acesta are o putere totală de 43 MW: 21 MW de gaz prin 14 generatoare, cu încă 20 MW de energie termică derivată din funcționarea centralei, susținută de o capacitate suplimentară a bateriei litiu-ion de 2 MW.

Aggreko, cu sediul în Marea Britanie, spune că sistemul are potențialul de a reduce emisiile de carbon cu până la 45% prin captarea și utilizarea gazelor și a apei din instalațiile de evacuare a căldurii provenite din recircularea apei de răcire de la motoarele cu gaz, ulterior acesta generând energie termică suplimentară.

Termocentrala este operată de CET Arad și a fost principala sursă de energie și căldură a orașului de aproape 50 de ani. Construit inițial pentru a furniza căldură și electricitate în anii 1970, scăderea cererii de căldură a făcut că acum să funcționeze în primul rând pentru furnizarea de energie electrică pentru piața serviciilor auxiliare.

Soluție combinată de căldură și putere de 43 MW livrată de Aggreko

Aggreko a instalat o nouă tehnologie combinată de furnizare căldură și energie (CHP) la centrala electrică CET Arad, România. Aceasta va contribui la creșterea eficienței și stabilității funcționării uzinei pentru următorii patru ani, un furnizor cheie de apă caldă și energie electrică pentru sistemul de termoficare și rețeaua din regiune.

Echipa de ingineri Aggreko a trebuit să facă față provocărilor de a menține puterea livrată la o valoare constantă, reducând în același timp emisiile de carbon și respectând liniile directoare europene Entso-E stricte privind conformitatea rețelei. Răspunsul la această provocare a fost un sistem inovator de cogenerare electrică termică și electrică, care combină generatoare de gaz cu baterii penttru obținerea de energie cu emisii reduse.

Soluția completă realizată are o putere totală de 43 MW: generarea de gaz de 21 MW, cu încă 20 MW de energie termică derivată din operațiunile centralei, susținută de o capacitate suplimentară a bateriei de 2 MW. Sistemul are potențialul de a reduce emisiile de carbon cu până la 45% prin captarea și utilizarea gazului evacuat de instalație și a apei de răcire a motorului cu gaz pentru a genera energie termică suplimentară.

Aggreko a implementat un sistem complet flexibil, care permite recuperarea totală a căldurii, fiind astfel perfect adaptat pentru a satisface cererea de energie termică și electrică pe tot parcursul schimbărilor sezoniere, chiar și atunci când aceaste este în creștere. Stabilitatea energetică este asigurată prin integrarea unităților de baterii, de 2 MW de stocare litiu-ion care susțin cele 14 generatoare de gaz. Contractul dintre Aggreko și CET oferă condiții flexibile pentru a satisface cerințele în continuă schimbare, soluția de închiriere Aggreko evitând, de asemenea, necesitatea altor investiții pe parcursul contractului de patru ani. Cea mai bună soluție de pe piață de acest tip  este în perfectă concordanță de funcționare cu infrastructura fabricii și sistemele existente ale uzinei pentru a satisface cerințele de reducere a poluării și pentru a asigura funcționarea la o eficiență maximă.

Proiectul are ca scop creșterea eficienței livrării de agent termic, reducând în același timp emisiile de CO2 cu până la 45%. Aggreko se angajează să reducă cu 50% combustibilii diesel fosili și emisiile locale de calitate a aerului până în 2030, precum și să atingă valoarea zero în propriile operațiuni până în același an. Până în 2050, Aggreko va fi, de asemenea, lo firmă cu emisii zero în toate serviciile pe care le oferă.

Proiectul respectă reglementările locale, oferind în același timp energie termică și electrică într-un mod rentabil la emisii mai mici, ceea ce înseamnă că instalația este capabilă să mențină eficiența în timp ce reduce amprenta de carbon și poate răspunde la schimbări ale cererii până la valori de milisecunde, asigurându-se că turbinele și instalațiile auxiliare ale rețelei funcționează întotdeauna la cel mai eficient nivel atât pe termen lung, cât și pe termen scurt.

Nicolas Protais, Managing Director Aggreko Rental Solutions, Continental Europe a declarat: „În cadrul acestui proiect vedem o cerere crescută pentru soluții eficiente care să îndeplinească obiectivele climatice și de emisii, iar Aggreko se angajează să ajute clienții să se orienteze în această tranziție energetică. Suntem încântați de încrederea pe care CET ARAD i-a acordato firmei Aggreko pentru a implementa soluția noastră inovatoare care combină baterii și generatoare de energie termic. În cadrul firmei noastre dorim să ajutăm clienții să se adapteze la tranziția energetică, iar acest proiect este un exemplu de soluțiile inovatoare pe care le implementăm pentru a ne atinge ambițiile de poluare zero. “

Articole similare

1 din 982