Industria construcțiilor face pași mari în direcția tehnologizării, iar actorii din acest domeniu se întreabă dacă inovația poate atenua din provocările pe care le întâmpină. Reticența de a adopta tehnologia în construcții împiedică unele companii să se bucure de avantajele pe care le oferă automatizarea.
Constructorii sunt presați să termine proiectele într-un timp mai scurt și cu un buget mai mic decât până acum. Dacă mai luăm în calcul impunerea de practici sustenabile, deficitul de forță de muncă specializată și majorarea costurilor materialelor și combustibilului, atunci imaginea neputinței este completă.
Obstacole în calea automatizării
Tehnologia are potențialul să rezolve toate aceste probleme prin sistemele de ghidare a utilajelor pe care le propune. Prin poziționarea precisă a utilajelor pe șantier și automatizarea mișcărilor acestora pe baza planurilor întocmite de proiectanți, lucrările de construcții sunt finalizate mai rapid și cu un nivel mai ridicat de precizie, cu un consum mai redus de combustibil și cu mai puțini muncitori calificați decât în mod convențional.
Constructorii nu sunt străini ideii de ghidare a utilajelor. Conform unui sondaj realizat de compania Topcon Positioning Systems, 46% dintre respondenți folosesc astfel de tehnologii, însă doar ocazional. Mai exact, pentru un sfert din proiectele lor. Asta înseamnă că, pentru mulți constructori, automatizarea nu este prioritară sau este o soluție la care recurg doar în anumite cazuri.
Sondajul respectiv a vizat companii de construcții din Europa și a relevat că popoarele scandinave și germanii, în proporție de 36% fiecare, sunt cei mai deschiși ideii de automatizare. Aceștia sunt urmați îndeaproape de britanici, cu 32%, și de belgieni, cu 31%. Totodată, s-a constatat că doar 34% dintre proiectele din Europa sunt realizate cu soluții de automatizare.
Ruben Marian, fondator și CEO UTILBEN, consideră că există mai multe bariere care îi împiedică pe constructori să adopte automatizarea.
Majoritatea constructorilor nu îmbrățișează automatizarea pentru că trebuie să cheltuie bani și să aloce timp pentru implementarea noilor tehnologii. Din aceste motive, este nevoie de crearea unui context favorabil implementării automatizării în domeniul construcțiilor, fie că vorbim despre fonduri europene sau guvernamentale, fie că vorbim despre schimbarea legislației. Desigur, finanțarea te stimulează să adopți tehnologia, iar reglementările te constrâng. În ambele cazuri, chiar dacă poate nu pare la prima vedere, constructorii ar avea doar de câștigat.
UTILBEN a încheiat un parteneriat cu Guide Tech, reprezentantul exclusiv al Leica Geosystems în România. Prin această colaborare, le propunem clienților din România soluții inovatoare pentru realizarea de drumuri, construcții rezidențiale și comerciale, precum și soluții pentru proiecte de infrastructură. Leica Geosystems le oferă constructorilor și operatorilor sisteme de ghidare, de semiautomatizare și de automatizare a utilajelor de construcții. Principalele beneficii ale folosirii tehnologiei Leica Geosystems sunt reducerea costurilor operaționale, creșterea productivității și îmbunătățirea acurateței în execuție.
Automatizarea transformă domeniul construcțiilor
Automatizarea ajută constructorii să compenseze lipsa de personal calificat pentru că, datorită tehnologiei, pot să execute o lucrare cu un număr mai mic de angajați sau cu muncitori mai puțin specializați decât în mod normal. În unele cazuri, grație automatizării, constructorii pot să realizeze o lucrare cu un muncitor, în loc de doi. Totodată, automatizarea face ca locurile de muncă în domeniul construcțiilor să fie mai atractive pentru că viața pe șantier este acum mai ușoară.
Tehnologia Trimble de ghidare a unui cilindru compactor, de exemplu, face ca operarea acestui utilaj să fie o sarcină facilă și chiar plăcută, astfel că este mai ușor de găsit un angajat care să și-o asume. Totodată, crește satisfacția muncii datorită lucrului bine făcut. Nivelarea se face rapid și cu o precizie pe care un operator nu are cum să o egaleze manual.
Beneficiile automatizării:
✔ timpul necesar realizării unei sarcini este redus
✔ acuratețea în execuție este îmbunătățită
✔ este nevoie de mai puțini muncitori pe șantier
✔ informațiile sunt colectate și distribuite rapid
Automatizarea muncii pe șantier înseamnă mai mult decât sisteme de ghidare. Înseamnă conectarea utilajelor cu muncitorii și conectarea șantierului cu biroul. Tehnologia face domeniul construcțiilor mai atractiv prin faptul că decidenții nu mai trebuie să călătorească atât de des între birou și șantier. Grație automatizării, este mai ușor să colectezi și să distribui informații în timp real, ceea ce elimină timpul pierdut, risipa de materiale și cheltuielile excesive.
Este timpul pentru o schimbare
Reprezentanții Hidromek au făcut pași importanți în direcția automatizării și militează pentru o schimbare a modului în care privim operarea utilajelor. Ba mai mult, compania vede un viitor în care utilajele vor fi complet autonome. Asta pentru ca siguranța oamenilor să fie prioritară și accidentele de muncă să devină istorie.
Hidromek Opera este un instrument care transformă modul în care privim operarea utilajelor. Concret, le permite utilizatorilor să controleze echipamente de construcții de la distanță. Cu Hidromek Opera, un utilaj poate fi manevrat de oriunde te-ai afla în lume. Producătorul turc a demonstrat asta la un târg din Spania, de unde a operat un încărcător frontal aflat în capitala Ankara.
Ruben Marian, fondator și CEO UTILBEN, prevede un viitor strălucit pentru industria utilajelor.
Cu ajutorul sistemelor de ghidare, a senzorilor, a programelor informatice, a tehnologiei cloud și cu ajutorul inteligenței artificiale, șantierele și utilajele devin mai sigure pe zi ce trece. În momentul de față, camerele video, senzorii de proximitate și sistemele radar salvează vieți în domeniul construcțiilor, însă este loc de mai bine. Utilajele lucrează în domenii dintre cele mai diverse, complexe și chiar periculoase.
Să luăm ca exemplu construirea de tuneluri, unde folosirea de explozibili este la ordinea zilei. Nu de puține ori, aceste detonări au dus la pierderea de vieți omenești și daune materiale însemnate. Utilajele, alături de operatori și de muncitorii din jur, se expun la medii dure și periculoase. Controlul de la distanță al utilajelor în astfel de situații este soluția optimă pentru a evita accidentele pe șantier.
Viitorul sistemelor de ghidare a utilajelor
Specialiștii preconizează că automatizarea va continua într-un ritm lent, dar susținut. Totodată, aceștia cred că producătorii de tehnologii în construcții vor căuta să inoveze și să găsească soluții noi la probleme vechi. Constructorii sunt mulțumiți de soluțiile tehnologice existente în momentul de față, care produc deja beneficii pe șantiere: creșterea productivității, precizie sporită în muncă și un grad ridicat de siguranță. Datorită tehnologiei, poți face mai mult cu mai puțin. Respectiv, un volum mai mare de muncă raportat la numărul de muncitori calificați.
Inteligența artificială revoluționează deja domeniul construcțiilor și o vom vedea, în curând, și în utilaje. Învățarea automată, de exemplu, înseamnă că un sistem este autodidact, învață din datele pe care le colectează și îmbunătățește un proces în mod autonom. Previziunile și deciziile se bazează pe volumul de informații și pe analizarea mediului în care se află sistemul respectiv. Este o dovadă clară că inteligența artificială și învățarea automată au potențialul de a schimba utilajele, șantierele și industria construcțiilor, în general.
Provocările automatizării:
✔ costurile de implementare
✔ recalificarea forței de muncă
✔ siguranța cibernetică
✔ încrederea în sisteme autonome
În viitor, tehnologia va permite ca utilajele să îndeplinească sarcini complexe în mod autonom, va preveni și va detecta pericolele de pe șantiere și va optimiza operațiunile de planificare și de proiectare. Ca urmare, productivitatea va ajunge la niveluri ridicate, cheltuielile vor fi reduse, iar calitatea muncii va atinge cote înalte.