După o pauză de aproape trei ani, impusă de restricţiile sanitare europene, Bobcat aduce în atenţia specialiștilor din întreaga lume, clienţi, dealeri și ziariști de specialitate noile game de utilaje și tehnologiile revoluţionare care se vor regăsi în curând integrate în noile sale echipamente. Prezentările au fost făcute în stilul caracteristic Bobcat, toţi invitaţii la evenimentul desfășurat în cadrul campusului din Dobris, Republica Cehă, putând nu numai să asiste la demonstraţii pratice, dar să și testeze fiecare utilaj prezentat.
Evenimentul a găzduit sute de persoane, putând fi văzută la lucru întreaga gamă de încărcătoare pe roţi și șenile Bobcat, mini-excavatoare, manipulatoare telescopice, echipamente de compactare ușoară și atașamente. Pentru participanţi, surprizele au fost numeroase, aici putând fi văzute pentru prima dată, înainte de lansarea oficială, încărcătoarele pe pneuri din seria R: S86 și T86, cele pe șenile din seria MT100 Mini precum și întrega gamă de echipamente de întreţinere a spaţiilor verzi.
Dintre conceptele care anunţă viitoare-le serii de utilaje, s-au remarcat primul încărcător compact pe șenile complet electric din lumeT7X, mini- excavatorul E35 cu sistemul de comandă By Wire, sistemul automat cu senzori radar de evitare a obiectelor precum și sistemul de operare cu joystick-uri, de la distanţă, Bobcat MaxControl.
Trei debite hidraulice diferite și inovativul Super Flow
Noile încărcătoare frontale S86 și T86 prezentate în premieră mondială reprezintă și cele mai puternice utilaje construite de către Bobcat vreodată. Acestea înlocuiesc gama anterioară M700 și 800, de fapt fiind mult mai mult decât atât, un adevărat up-date la nivelul motorului Bobcat de 105 CP și 2.600 rpm dar și al hidraulicii de lucru.
Puterea crescută împreună cu sistemul unic în lume Super Flow livrat de către pompa cu debit variabil EDC au dus la creșterea a debitului auxiliar la 159 l/min. Astfel, un singur utilaj poate oferi trei debite hidraulice diferite pentru trei ieșiri auxiliare separate: o configuraţie standar de 87 l/min dedicată pentru activităţi de tipul încărcării și transportului, o funcţie High Flow de 138 l/ min și una Super Flow ce aduce debitul auxiliar la o valoare de 159 l/min.
Aceasta din urmă crește productivitatea atașamente-lor care lucrează în mod obișnuit cu presi-uni mai mici cu 15 pînă la 20%, având și un nou bloc de conectare cu 5 cuple.
T7X, primul încărcător pe șenile complet electric din lume
Echipat cu un acumulator litiu-ion de 62 kWh, acesta poate lucra pe perioada unui schimb de lucru normal activităţi specific de încărcare și transport, sau timp de 4 ore continuu, la capacitate maximă. Deoarece încărcătoarele din această clasă sunt utilizate pentru sarcini precise în cadrul șantierelor de mici dimensiuni, T7X are un sistem de gestionare a puterii cu senzor de sarcină, care permite un consum în con-cordanţă cu efortul ce trebuie depus. De asemenea, operatorul poate regla manu-al performaneţele încărcătorului în func-ţie de cerinţele de lucru ale șantierului, de exemplu putând varia viteza de deplasare chiar dacă lucrează la capacitatea maximă de ridicare.
Dar ce este mai interesant la acest concept este faptul că nu are nevoie de nici un fluid de lucru, în afara unui litru de lichid de răcire. În acest context, sistemul hidraulic a fost intregral înlocuit cu unul electric, format din cilindri cu acţionare electrică și motoare de antrenare tot cu acţionare electrică.
Utilajul dezvoltă o capacitate nominală de operare de 1.374 kg și are zero emisii de CO2. Prezentarea lui în cadrul Demo Days a avut ca scop înregistrarea opiniilor utilizatorilor de utilaje de acest tip despre utilitatea lui în condiţii reale de șantier, urmând ca specialiștii grupului să producă în cele din urmă un utilaj complet electric de serie care să corespundă exact cerinţelor pieţei.
Cum arată viitorul pe șantiere
Mini- excavatorul E35 cu sistem de operare By Wire este un concept interesant, care cu siguranţă se va regăsi în standul Bobcat de la BAUMA. Acest utilaj de 3,5 tone are un sistem de comandă și control revouţionar, electrohidraulic. În viitor se preconizează că acesta va înlocui joystick-uri-le cu comandă hidraulică. Acest sistem poate adapta modul de lucru al utilajului la condiţiile de șaniter în mod automat, indiferent de nivelul de experienţă al operatorului. Datorită sistemului de senzori integraţi, utilajul va îndeplini sarcini de lucru în regim de operare semiautomatizat. Cu alte cuvinte, se va putea preselecta înălţimea de nivelare sau adâncimea de săpare, utilajul realizând aceste operaţiuni extrem de precis. De asemenea, sarcini repetitive, precum cele în 4 timpi legate de săpare, rotire, descărcare și revenire vor fi realizate în mod automat, crescând astfel viteza de lucru și deci și randamentul utilajului pe șantier.
Deoarece activitatea pe șantiere aglomerate, unde alte utilaje și oameni sunt în permentă mișcare poate duce la accidente, cele mai simple ducând la lovirea părţilor laterale ale utilajului, Bobcat a conceput un senzor de radar similar cu senzorii de parcare de pe autovehiculele rutiere sau mașinile agricole. Acest dispozitiv poate fi instalat pe orice tip de utilaje, putând fi reglat pentru a reduce viteza în timpul deplasării, să oprească complet mașina sau numai să avertizeze operatorul prin semnale luminoase sau sonore.
Și dacă suntem la capitolul de automatizare, nu am uitat nici sistemul Bobcat MaxControl Remote Operation, o altă noutate absolută, care permite cu ajutorul telefonului mobil preluarea controlului unor funcţii de la distanţă ale utilajului. Astfel, acele activităţi care necesită doi oameni acum pot fi realizate de unul singur, deoarece datorită comenzii de la distanţă, operatorul poate coborî din utilaj și efectua operaţiuni simple, de zi cu zi, cum ar fi deschiderea și închiderea porţilor sau încărcarea baloţilor. Acest sistem este compatibil cu încărcătoarele compacte Bobcat cu comenzi selec-tabile cu joystick-ul care au fost pentru pri-ma dată produse în 2004.