Aceasta a fost concluzia desprinsă în cadrul celei de-a 12-a ediţii a Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Societăţilor Financiare din România (ALB), cea mai importantă manifestare dedicată companiilor din industriile de leasing și credit de consum, organizată la finele lunii noiembrie, în colaborare cu Govnet Conferences.
Companii de leasing și credit de consum, clienţi și colaboratori ai industriei au dezbătut pe larg provocările, așteptările, precum și directiile de dezvoltare ale sectorului instituţiilor financiare nebancare.
2016, anul întoarcerii la normalitate
Dacă la jumătatea anului era anunţată o creștere a pieţei de leasing de 25%, prognoza pentru final de an indică o creștere de aproximativ 20%, aproape de pragul de 2 miliarde de euro, valoarea bunurilor finanţate noi. „După rezultatul de anul trecut, cel de anul acesta nu vine decât să confirme trendul pozitiv al acestei industrii. Eu aș numi-o o întoarcere spre normalitate, după o perioadă grea. De la 5 miliarde de euro realizaţi în perioada de glorie, acum abia depășim 1% în ceea ce privește penetrarea în PIB. În mod cert există multe argumente pentru a crede că acest trend va continua și în următorii ani. Cel mai important este ca procentul de 20% să fie sustenabil”, a declarat Bogdan Speteanu, președinte ALB România și director general BCR Leasing.
În ceea ce privește structura bunurilor noi finanţate, segmentul autovehiculele conduce detașat, cu un procent de 77%, urmând ca această creștere să se menţină și anul viitor. Nu același lucru se poate spune și despre sectorul echipamentelor, a cărui pondere în 2016 se situează la doar 20%, dar care potrivit reprezentanţilor ALB, va crește ca valoare nominală. „Există potenţial de creștere, fie că vorbim de industrie, agricultură sau de partea de construcţii. Cu toţii așteptăm acele proiecte de infrastructură să fie demarate, pentru a simţi efectele și în industria de leasing. Din păcate, în acest moment, finanţarea echipamentelor este sub potenţial”, susţine președintele ALB.
Cât despre așteptările pentru 2017: „O creștere de 15% a pieţei de leasing, la 2,3 miliarde de euro este sustenabilă și realistă. În ceea ce privește structura, nu cred că vom asista la schimbări majore, însă ne vom confrunta cu numeroase provocări, printre care lipsa de predictibilitate a cadrului legislativ (Parlamentul are în lucru anumite legi care vor avea impact asupra industriei, iar noi ca instituţie trebuie să ne asigurăm că acestea să aibă un impact și asupra clientului final), aspectul de suprareglementare, dar și trendul de digitalizare și nevoia de eficientizare”, a subliniat Bogdan Speteanu.
Schimbarea începe de sus
Pentru a genera o schimbare la nivelul întregii industriii de leasing, Asociaţia Societăţilor Financiare din România a stabilit o serie foarte bine definită de obiective menite să îi îmbunătăţească imaginea și să elimine blocajele administrative.
Amplificarea vizibilităţii și îmbunătăţirea imaginii industriei de leasing prin dezvoltarea unei strategii de comunicare, un nou website, întâlniri periodice cu media și implicarea activă în programe de educaţie financiară.
Promovarea dialogului instituţional: Menţinerea unei comunicări continue cu principalele autorităţi și dezvoltarea unor relaţii instituţionale apropiate, reducerea blocajelor administrative întâmpinate de companiile de leasing și credit de consum (DRPCIV, SRPCIV, ANAF, Ministerul mediului), acţiuni de dialog cu autorităţile relevante pentru promovarea unui cadru legislativ propice dezvoltării activităţii (de ex. revizuirea legii leasing-ului, actulizarea legii 93/ 2009, etc.).
Îmbunătăţirea comunicării cu membrii asociaţiei: „O introspecţie asupra asociaţiei noastre este absolut necesară. Fiecare membru trebuie să vină cu valoare adăugată, trebuie să recunoaștem că lucrurile sunt perfectibile, am primit deja recomandări din partea anumitor membri ai asociaţiei”.
Creșterea relevanţei informaţiilor despre industrie: „Asociaţia se dorește a fi o platformă de know-how, de a împărtăși cele mai bune practici, acest lucru se întâmplă deja, dar este loc de mai bine. Ne așteptăm la o implicare activă a tuturor membrilor ALB în proiectele asociaţiei”.
„Echipamentele vor câștiga în 2017 puţin teren, asta în cazul în care vom vedea mai mult apetit pentru investiţii. Sper ca industrii precum cea a construcţiilor, după o perioadă de apatie, să înceapă să producă efecte, mă refer aici la proiectele de infrastructură” – Bogdan Speteanu, președintele ALB.