Prezentul este tehnologic, dar viitorul va trebui să fie cu siguranță mai curat și mai sigur. CASE Construction este unul dintre cei mai importanți mondiali de utilaje pentru construcții care investesc sume importante în fiecare an în dezvoltarea a noi generații de utilaje, mai peformante și mai economice. De asemenea cercetarea fundamentală, ceea care va garanta performanța utilajelor mărcii peste ani reprezintă un sector prioritar pentru inginerii grupului.
Dacă motoarele diesel sunt înlocuite din ce în ce mai rapid de cele electrice în diferite sectoare de activitate, precum transportul de persoane și chiar bunuri, acest lucru este mult mai dificil în domeniul utilajelor pentru construcții, aici sistemele hidraulice sau eforturile depuse pe un șantier presupunând dezvoltarea unor cupluri mari de lucru pentru perioade lungi de timp. Din acest motiv, putem spune că practic în domeniul construcțiilor utilajele cu motoare electrice se reinventează încă odată. Aici eficiența întregului lanț cinematic de transmiterea a mișcării, fie că vorbim de deplasarea mașinii sau echipamentele de lucru trebuie să fie la un nivel mult mai înalt decât la un camion sau un alt vehicul pe roți. Chiar și reîncărcarea bateriilor trebuie regândită, în condiții de șantier, să nu mai vorbim de nivelul de securitate al operatorului sau celorlalți lucrători, care aici trebuie să fie mult mai înalt decât în condiții de trafic pe o șosea.
Dar, atunci când este vorba de producătorul CASE Construction, pentru proiectanții săi de utilaje aceste argumente reprezintă numai începutul noii ere, deoarece acționarea electrică 100% reprezintă prezentul, iar alți combustibili la fel de curați, dar mai eficienți vor reprezenta cu siguranță viitorul apropriat în domeniul construcțiilor.
Primul excavator dintr-o serie anunțată
Anul 2019 a adus și BAUMA, cea mai mare expoziție din lume dedicată utilajelor și tehnologiilor pentru construcții. Atunci, CASE a surprins lumea constructorilor prin prezentarea proiectului TETRA, și anume un încărcător pe pneuri cu motor alimentat cu gaz metan. Acesta reprezenta însă mai mult decât un utilaj cu o acționare revoluționară, oferind o concepție integrată a viitoarelor utilaje care vor fi dezvoltate în anii următori de CASE Construction. Astfel, încărcătorul cu acționare pe gaz a fost primul din lume echipat, și testat cu noua generație de pneuri MICHELIN CrossGrip, special proiectate pentru a fi utilizate fără întreținere perioade lungi de timp.
Anul 2020 a arătat o echipă de cercetare CASE în plină formă, ultima mare expoziție înainte de exploia pandemiei fiind CON/AGG de la Las Vegas fiind din nou scena unei prezentări de excepție, și anume buldoexcavatorul 100% electric CASE 580 EV. Și de această dată, inovația nu sa oprit la nivelul motorului, 580 EV putând fi încărcat de la orice tip de branșament de 220 V sau trifazat. Acest aspect care de multe ori este ignorat, este însă esențial pentru o organizare de șantier, care trebuie să găsească sursa de curent acolo unde lucrează, într-un spațiu închis din cadrul unei mari aglomerări urbane sau pe un câmp.
De fapt, 580 EV a reprezentat adevărata declarație de intenție pentru CASE Construction, acesta anunțând intenția de a dezvolta în viitor game complete de utilaje electrice. De exemplu, 580 EV oferă o economie de până la 90% din costurile anuale legate de întreținere și reparații, la care se adaugă reducerea costurilor cu combustibilul, uleiul de motor și lucrările de întreținere ale unui motor diesel.
În plus, 580 EV este oferit în dotarea de serie cu sistemul telematic SiteWatch dezvoltat de CASE.
CX15 EV, gata de lucru din primul moment
În lipsa unor expoziții importante la nivel internațional, CASE Construction a prezentat în cadrul unei demonstrații care a avut loc pe data de 22 februarie a.c. în Florida primul excavator compact cu acționare electrică. Conform datelor oferite de producător, acesta nu este decât primul dintr-o serie mai largă de astfel de utilaje.
Tehnic, CX15 EV este un mini-excavator de 1,3 tone care se bazează pe un motor electric cu o putere de 16 kW. Și cum, după prezentările anterioare legate de proiectul TETRA, CASE Construction ne-a obișnit cu ideea că viitoarele sale utilaje vor fi nu numai electrice, dar și deosebit de practice și economice, mini-excavatorul a fost dotat cu o pereche de șenile retractabile, care permit scăderea ecartamentului la numai 790 mm, suficient pentru a trece prin spații înguste, chiar și o poartă de acces. Datorită gabaritului compact aceasta poate lucra aproape de diferite obstacole, precum pereții, putându-se roti fără a le lovi.
Bateria sa de litium-ion cu o capacitate de 21,5 kWh poate fi încărcată fie cu ajutorul unui încărcător care se regăsește în dotarea standard a utilajului și care poate utiliza rețele de 110/220 V, Și deoarece nu totdeauna timpul de lucru pe șantier este de numai opt ore, un încărcător rapid permite o reîncărcare în numai 90 minute.
Deoarece un astfel de utilaj are o autonomie de lucru cu atât mai mare cu cât utilizează propriile resurse mai eficient, sistemul său hidraulic lucrează împreună cu un detector automat de sarcină. Astfel, în funcție de efortul care trebuie depus la nivelul echipamentului de lucru, puterea debitată de motor poate varia, permițând utilajului să se adapteze rapid pentru orice sarcină de lucru.
„De la reducerea drastică a noxelor, un nivel de zgomot mai scăzut, la costuri mai mici legate de consumul de combustibil și de lucrările de întreținere, toate raportate la întreaga durată de viață a utilajului, CASE CX15 EV va fi o completare puternică, eficientă și durabilă la gama noastră de miniexcavatoare”, a afirmat cu această ocazie Egidio Galano, șeful departamentului de management pentru utilaje de construcții – Europa, CASE . „Acest utilaj reprezintă următorul pas în călătoria noastră spre electrificarea mașinilor de construcții. Ne angajăm să aducem industriei un portofoliu complementar de utialje diesel și electrice pentru a satisface cerințele unei largi game de aplicații și operațiuni.”
Titan Machinery – gamă extinsă de utilaje electrice
Titan Machinery, unul dintre cei mai importanți distribuitori români de utilaje și echipamente pentru construcții, sparge gheața în industria de utilaje din România și face pași importanți în domeniul utilajelor electrice, aliniindu-se astfel la cele mai puternice tendințe ale industriei mondiale, respectiv trecerea de la mașinile convenționale la cele electrice. Printr-o serie de parteneriate inteligente încheiate în acest an cu producători importanți de utilaje electrice, oferta sa include în prezent întreaga gamă de mașini necesare unui șantier.
Și dacă deocamdată nu sunt disponibile utilaje de mare capacitate, totuși un excavator de 2 tone în tandem cu încărcător din aceeași clasă și un dumper cu capacitate de transport de 1.500 kg fac față sarcinilor unui șantier normal din orice zonă urbană precum și lucrărilor speciale ale unuia de mari dimensiuni, precum cele de infrastructură.
Fără dar și poate anul 2021 este un an de referință în dezvoltarea companiei americane în România, Titan Machinery devenind importator și distribuitor pe piața autohtonă al utilajelor convenționale și electrice de origine germană WACKER NEUSON și al utilajelor electrice de origine Cehă – KOVACO ELECTRIC. Prin aceste parteneriate, Titan Machinery oferă pieței din România mini-încărcătoare pe roți sau pe șenile, încărcătoare compacte, mini-excavatoare, dumpere pe roți sau pe șenile, atât convenționale, cât și 100% electrice, deopotrivă, cu autonomie mare de lucru, încărcare rapidă și mentenanță zero.
Șantierele electrice există
Chiar dacă lucrările de infrastructură rutieră, feroviară sau aeroporturile de obicei utilizează un număr mare de utilaje cu capacități de săpare, încărcare și transport de obicei de peste 30 t, totuși activitatea unei firme de construcții se bazează în mod normal pe un număr mare de șantiere, dar de dimensiuni mult mai mici. Multe dintre acestea sunt situate în interiorul aglomerărilor urbane, baza de mecanizare fiind formată de obicei din excavatoare, încărcătoare și mijloace de transport cât mai compacte.
Și putem adăuga cât mai silențioase și mai puțin poluante, o cerere a locuitorilor din zona șantierului și implicit și a primăriilor. Astfel, putem spune că echiparea de bază a unui astfel de șantier constă dintr-un excavator și un încărcător de maxim 2 t dar și un minidumper de 500 kg sau chiar 1,5 tone.
Importatorul de utilaje de construcții Titan Machinery România oferă deja o astfel de echipare de șantier, în plus aceasta fiind 100% electrică.
Mini-încărcătoarele KOVACO ELECTRIC
Cu o experiență de peste 70 de ani, KOVACO ELECTRIC este recunoscută pe plan internațional prin utilajele cu acționare electrică și echipamentele special concepute pentru acestea. Utilajele se remarcă prin design-ul inovativ, fiind complet electrice, ecologice, cu o productivitate bună și un cost de exploatare deosebit de scăzut. Acestea pot lucra cu o varietate mare de echipamente, dezvoltate de proiectanții proprii, putând fi utilizate pentru aplicațiile de bază din construcții dar și pentru aplicații speciale.
Utilajele de construcții KOVACO cu acționare electrică care se regăsec în portofoliul Titan Machinery includ două modele de mini-încărcătoare pe pneuri – Elise 900, respectiv pe șenile – MiniZ.
WL20e – încărcătorul pe pneuri 100% electric de la Wacker Neuson
Încărcătorul frontal WL20e este primul model cu acționare 100% electrică dezvoltat de Wacker Neuson. Acesta oferă aceleași performanțe tehnice de deplasare sau de lucru de excepție, precum întreaga gamă de utilaje de la Wacker Neuson. Dar performanța sa pe șantier este acum dublată de modul său de lucru silențions și fără emisii poluante.
Două motoare electrice, unul dedicat sistemului de acționare și celălalt istemului hidraulic, garantează parametri de performanță identici cu cei ai utilajelor cu acționare convențională. În plus, acționarea electrică asigură o mai mare flexibilitate pentru utilizatorul final, un respect mai mare pentru mediu și o reducere semnificativă a costurilor de operare.
Costurile de exploatare sunt mai mici cu 41% comparativ cu un utilaj similar cu acționare diesel, precum și cele destinate întreținerii și perioadele de verificare ale utilajului.
Wacker Neuson WL20e are o masă operațională de 2.300 kg și poate lucra cu o cupă standard de 0,2 mc.