Informaţii la ziNewsOnlineUtilaje de cariera si minerit

Cât de importantă este întreținerea periodică pentru concasor și sortare

Prin aplicarea celor mai recente tehnologii preventive de întreținere a utilajelor de concasare și a sitelor de sortare se economisesc sume importante de bani, acestea reprezentând practic un câștig net  pentru antreprenorii ce activează în domeniul producției de agregate minerale. În cele din urmă, este normal ca atât concasoarele cât și sistemele de sortare, care reprezintă utilaje esențiale în lanțul de producție a materialelor concasate și care aduc sume importante pentru o întreprindere să funcționeze continuu și fără variații de productivitate.

Deoarece majoritatea concasoarelor sunt mobile, și se deplasează frecvent între diferite siteuri de exploatare, de multe ori situate la distanță, este dificilă urmărirea stării lor tehnice şi bineînțeles, menținerea lor în stare de funcționare, și mai complicată fiind anticiparea probleme tehnice ce pot apare. Fără a avea informațiile corecte la momentul potrivit pentru a lua decizii operaționale sau de întreținere importante, timpii de nefuncționare pot creşte extrem de repede, iar productivitatea să scadă, în cele din urmă firma înregistrând pierderi importante.

Metso Metrics, tehnologia ce asigură cea mai bună întreținere preventivă

Tehnologia Metso Metrics destinată întreținerii preventive este esențială pentru monitorizarea, mentenanța și gestionarea utilajelor în funcţiune, la parametri optimi. Echipamentele conectate transmit cu ajutorul senzorilor numeroase informaţii în timp real despre utilajele care lucrează în diferite locații, performanţa acestora fiind monitorizată non-stop. O interfață intuitivă, accesibilă prin orice dispozitiv conectat la internet, permite proprietarilor să știe exact ce se întâmplă cu echipamentele lor 24/7.

Echipele specializate ale producătorului Metso, combinând experiența cumulată la nivel mondial cu informațiile locale pot astfel să rezolve mai rapid și în cele mai bune condiții problemele tehnice apărute, precum și cele de mentenanță periodică, gestionarea acestora făcându-se de cele mai multe ori de la distanță. Sistemul Metso Metrics este implementat în dotarea standard pe concasoarele mobile Metso Lokotrack LT, dar și pe stațiile de sortare mobile Lokotrack ST, putând fi de asemenea adaptat și pentru modelele mai vechi.

Cu ajutorul Metso Metrics, utilizatorii pot accesa informații cheie pentru întreaga lor flotă conectată. Aceștia poate vedea în timp real datele importante ale fiecărui utilaj din flota cu ajutorul unor grafice KPI (indicator de performanță cheie). Acestea includ orele de funcționare, consumul de combustibil / energie, următoarele programări de întreținere și locația fiecărui echipament, lista alarmelor de nefuncționare și motivele lor, modificările parametrilor tehnici sau schimbarea locației. Există multe alte ferestre KPI în cadrul aplicației grafice, iar utilizatorii își pot personaliza sistemul de prezentare, în funcţie de informaţiile pe care doresc să le vadă la deschiderea aplicaţiei.

În plus, utilizatorii pot vedea evoluţia zilnică a performanţelor unui echipament şi efectua diverse comparaţii prin simpla selectare a acestuia din meniul video. Dacă utilajele au instalate şi sisteme de cântărire automată, atunci, evident, pot fi aflate şi date despre tonajul materialului prelucrat. Utilizatorul poate seta diferite alarme, care să îl anunțe când se aproprie perioadele de mentenanță sau apar anumite probleme tehnice.

Avantajele Metso Metrics

Mai multă productivitate  – Datele importante despre lucrările de întreținere și cele operaționale sunt disponibile la o simplă atingere a ecranului, ajutând coordonatorul unei firme să identifice activele neperformante și oportunitățile de instruire pentru îmbunătățirea continuă a rezultatelor. Având astfel acces la datele corecte, o firmă poate întreprinde acțiuni adecvate pentru a utiliza mai eficient echipamentul, astfel încât să beneficieze la maximum de utilajele sale.

Eficiență operațională mai mare – Cu ajutorul tehnologiei de control de la distanță se reduce numărul de verificări ale utilajelor direct în siteul de producție precum și rapoartele întocmite de echipele de mentenanță manual, existând astfel posibilitatea de a cunoaște prin intermediul dispozitivelor conectate starea tehnică dar și randamentul utilajelor de concasare și sortare. Astfel, costurile scad semnificativ, productivitatea este în creștere, totul având impact direct asupra profitului firmei.

Costuri de exploatare reduse – Noua tehnologie dezvoltată de Metso permite identificarea din timp a pieselor care ar trebui înlocuite la următoarea revizie, aşa că proprietarul echipamentului va şti din timp care element ar avea nevoie de înlocuire. În acest mod, planificarea cheltuielilor va duce la creşterea eficienţei companiei şi la reducerea timpilor morţi, în care utilajul nu produce, căci piesele vor fi deja pregătite pentru înlocuirea lor.

Clienţii Metso din Europa au numai cuvinte de laudă pentru Metso Metrics

Distribuitorii de utilaje Metso din Europa au constatat că utilajele cu cel mai mare număr de ore de funcționare obțin și cele mai mari beneficii prin instalarea tehnologiei Metso Metrics. Înainte, în aproape 50% dintre cazuri în care a fost semnalată o problemă la un echipament, a fost suficient un telefon prin care operatorul a fost instruit să apese un anumit buton sau să încerce să verifice o anumită piesă. În prezent, prin utilizarea Metso Metrics, specialiștii Metso pot verifica automat starea de funcționare a unui echipament și pot da sfaturi corecte, preventiv, în peste 80% din cazurile de funcționare defectuoasă. În plus, acum se poate optimiza de la distanță ori de câte ori este nevoie performanța de lucru a fiecărui utilaj. De asemenea, ori de câte ori este necesară înlocuirea unui filtru, sistemul Metso Metrics semnalizează din timp ce model filtru este necesar, iar serviceul Metso face o singură deplasare, având deja filtrul potrivit la îndemână.

Firmele ce utilizează mai multe utilaje Metso în același timp, în diferite locații, sunt cu adevărat încântate de Metso Metrics, deoarece pot urmări comod și rapid productivitatea fiecărui echipament în parte. Dar, și în acest caz, cel mai important avantaj este cel adus de faptul că orice problemă poate fi rezolvată rapid.

Este o situație tipică „win -win”, spun cei de la Metso, deoarece este asigurată predictibilitatea pentru client, dar și pentru inginerii de service, deoarece acum aceștia pot prezice când este necesară o intervenţie, ceea ce permite o pregătire mai bună a lucrărilor. De asemenea, dacă un client sună și spune că este activată alarma instalației, tehnicienii Metso pot vedea on-line unde a fost activată şi care ar fi problema care a provocat-o.

Metso Metrics permite, de asemenea, tehnicienilor de pe mașinile de intervenție să vadă exact locaţia unui echipament, ajutându-i să o localizeze cât mai repede posibil, mult mai util decât să fie nevoiți să telefoneze și să solicite indicații suplimentare către cariera clientului.

În medie, sunt conectate la Metso Metrics câte 30 de utilaje noi în fiecare lună. În prezent, Metso Metrics a intrat în dotarea standard şi pentru concasoarele cu fălci din seria C și cele cu con din seria GP sau cele din seria MX și HP. În curând, vor beneficia de această ofertă şi instalaţiille mobile Nordwheeler.

În urma feedback-ului clienților, Metso Metrics va fi optimizat pentru folosirea de pe dispozitivele mobile. În plus, dacă o alarmă va fi declanşată de mai multe ori într-o zi, va fi trimis automat un e-mail de atenţionare tip „Acest lucru este urgent. Vă rugăm să luați măsuri.” Evident, mesajul poate fi trimis automat după 3, 5 sau 10 alarme într-o singură zi. Defecțiunile critice care declanșează o alarmă pot include presiunea de funcționare a mașinii prea mare, ceea ce ar putea duce la o defecțiune majoră a instalației dacă este ignorată.

Acolo unde este necesar, este folosit un modem de tip dual, compatibil cu transmisia prin satelit și GSM. Pentru zonele de lucru în care nu există o rețea terestră GSM, satelitul ar trebui să permită Metso Metrics să funcționeze peste tot, cu excepția cazului în care aparatul se află într-un tunel.

Articole similare

1 din 935