BLOG editori

Cornul abundenței brazilian

Dan Pavel

De ce să inventezi când poți să copiezi? și nu mă refer la doctorate sau alte lucrări științifice de sorginte recentă pur românească. Fenomenul se extinde îngrijorător, clasa noastră conducătoare dovedind că lipsa de cultură politică (despre cultură, generic vorbind, prefer să mă abțin) duce la crearea unor absurdități economice, prin copierea unor modele din alte țări. Dar atenție, nu cu totul, ci numai ceea ce convine fiecăruia…

Să vedem cum funcționează sistemul: fonduri europene pentru sectorul construcțiilor sau cel forestier 0%. Investiții în domeniul reciclării deșeurilor menajere sau industriale? Aproape de zero, ceea ce ne va și atrage niște amenzi mari de la Bruxelles, amenzi care cu siguranță nu vor fi plătite de guvernanții noștri din propriile buzunare.

Gurile rele spun că acești bani nu sunt accesați deoarece nu poate lua procentul cuvenit nici partidul și nici ministrul, iar oficialii spun că sunt vânați de DNA și riscă ca la fiecare fond accesat să fie arestați pentru orice semnătură. Ei bine, sunt legende urbane.

De fapt, aceste fonduri ar ajuta economia privată să se dezvolte, să devină mai competitivă și în cele din urmă să pună presiune pe funcționarii statului să se apuce de treabă și să nu mai doarmă prin birouri. Acest sistem ar funcționa în Europa de Vest, dar se pare că nu este dorit și în România, țara unde exemplul de dezvoltare al economiei braziliene pare să fie preferat.

Nu știu dacă plimbările dese în călătorii de relaxare în Brazilia raportate lunar de presa din România au vreo legătură, dar cu siguranță ideea de a dezvolta întreprinderi lucrative ale statului care să concureze direct cu cele private, idee care funcționează foarte bine pe continentul sud-american, se pare că este pusă în regim de urgență în practică și în România.

Etatizarea, o etapă depășită istoric

Firmele de stat apar peste noapte, la drumuri, la Primăria București, dar și pe la alte ministere. Și sunt deja dotate cu mașini și utilaje performante, iar cât despre forță de muncă calificată, nu este problemă, mai greu este să treci peste toate rudele și prietenii care așteaptă să îi angajezi pe un post cu bani mulți și treabă puțină.

Firmele particulare sunt practic sufocate de valul de creșteri salariale de la stat, fără nici un criteriu de performanță. Pe bună dreptate, angajații acestora se întreabă de ce nu ar putea să lucreze la o firmă de stat pe mai mulți bani și mult mai puțină muncă și responsabilitate. De asemenea, corporațiile care sunt mai greu de dărâmat sunt practic amenințate indirect de către membrii guvernului cu impozitări mai mari și condiții mai dure legislative.

WIN-WIN, o păcăleală politică

Firmele plătite din banul public ca să construiască drumuri, să se ocupe de curățenia publică, de gropile de gunoi, șamd. De ce nu? Aparent, este o soluție WIN-WIN, adică și poporul și statul câștigă: vom avea străzi curate, gropi de gunoi ecologice, drumuri bine asfaltate și autostrăzi în toate direcțiile cardinale.

Mie mi se pare utopic, după ce ani de zile au fost aceleași partide la putere și nu au făcut mai nimic.

În realitate, totul reprezintă o nouă orientare politică, un răspuns bine pus la punct la valul de arestări datorate sifonării banului public. Firme de stat care lucrează pe principiile firmelor private? Unde se duc banii, de unde vin și mai ales responsabilitățile vor fi mult mai greu de identificat, iar cu o legislație adecvată care este promovată încetul cu încetul, vom asista la un nou val de cheltuieli necontrolate ale banului public.

De această dată, totul este bine pus la punct și adaptat condițiilor actuale, perdelele de fum precum lupta împotriva despăduririi (de fapt numai firmele care lucrează legal au de suferit în continuare) sau legile pentru ca infractorii să fie eliberați mai repede nu fac decât să ascundă marile manevre necesare reorientării economiei naționale spre interese absolut private.

În loc de concluzie

Probabil că m-am îmbolnăvit de teoria conspirației și într-adevăr România are cea mai mare rată de creștere economică din UE, economia duduie, salariile angajaților de stat sunt mărite pentru a se recupera o nedreptate socială. Doctorii vor avea 3000 EUR / lună și profesorii numai un pic mai puțin, deci vom avea în curând un sistem de sănătate precum în țările nordice iar nivelul intelectual și cultural al populației va crește ca din apă. La fel și angajații de la fisc, care se laudă deja cu o medie de 1000 EUR pe lună vor fi numai lapte și miere și nu vor șterge pe jos cu contribuabilii care se înghesuie la cozi de ore pe la ghișee.

Actualul guvern reușește să aduce bunăstarea numai prin simpla prezență și încă nu au trecut decât 4 luni de mandat. Nici nu pot să îmi imaginez ce vor face până la anul pe vremea aceasta.

Similare

1 din 6