Generatoare&MotoareInformaţii la ziNewsOnlineslidesusUpdate

De la hidrogen la generarea de energie

Hidrogenul poate fi utilizat pentru generarea de energie într-o mare varietate de industrii și sectoare de activitate. Deja numeroase activități industriale, mari consumatoare de energie, încearcă să ajungă la valori de poluare apropiate de zero. Deși cea mai mare parte a hidrogenului este consumată la utilizator, acesta poate juca un rol important în întregul ecosistem energetic.

Aggreko își accelerează investițiile în tehnologia hidrogenului. Acest pas face parte din programul lor Poluare Zero și urmărește îmbunătățirea capacității de a furniza energie fără emisii în întreaga lume. În prezent, sunt dezvoltate două tehnologii diferite.

Tehnologiile bazate pe hidrogen și logistica aprovizionării cu acest combustibil sunt studiate pentru a înțelege mai bine fezabilitatea acestora și utilizarea pe termen lung pentru generarea temporară de energie. Motoare, dar și diferite tipuri de acționări hibride cu pile de combustie sunt disponibile în prezent la sediul firmei din Moerdijk. Acestea vor ajuta companiile din întreaga lume să-și reducă propriile emisii și să reducă decalajul actual între combustibilii clasici și cei ai viitorului, pentru a atinge ținta de Poluare Zero.

Se poate produce hidrogen din gaz natural sau prin electroliză, apoi acesta poate fi convertit înapoi în energie electrică pentru a fi trimis în rețeaua națională. În cele din urmă, o economie bazată pe hidrogen impune tehnologii de producere a hidrogenului, comprimare, lichefierea sa sau transformarea acestuia în amoniac sau purtători de hidrogen organic lichid (LOHC), ce permite stocarea și transportul acestuia, apoi utilizarea lor pentru a produce energie electrică și căldură, precum și în scopuri industriale.

Toate aceste etape nu fac din hidrogen o alternativă la combustibilii tradiționali mai ieftină!

Hidrogenul este folosit pentru a crea electricitate în trei moduri:

  1. Prin ardere,
  2. Prin alimentarea celulelor de combustibil,
  3. Pentru a produce e-combustibili, care pot fi folosiți ca combustibil pentru generatoare și alte echipamente temporare.

Arderea hidrogenului

Când hidrogenul este ars într-un motor, acesta produce energie fără emisii de carbon, ceea ce îl face o sursă de energie atractivă. Capacitățile sale de generare a energiei sunt deosebit de utile pentru industriile consumatoare de energie precum cele producătoare de fieru sau de oțeluri aliate, produse chimice, rafinare petrol, minerit și ciment. Acestea utilizează în general cuptoare speciale alimentate cu combustibili fosili.

Aceste industrii se luptă să găsească o modalitate de a utiliza resursele regenerabile care să fie compatibile cu infrastructura lor de producție, iar alimentarea cu hidrogen a cuptoarelor de ardere reprezintă o alternativă viabilă la utilizarea combustibililor fosili, deoarece sunt necesare adaptări minore la arzător și sistemele de aprovizionare continuă cu combustibil. Hidrogenul îi va ajuta să se decarbonizeze, reprezentând o modalitate fiabilă de a trece spre Poluare Zero.

 

Hidrogenul din e-combustibili

Pe lângă faptul că este un purtător de energie în sine, hidrogenul este folosit pentru a crea diferite materiale de ardere fără noxe, și anume combustibilii sintetici. Viabilitatea acestor combustibili depinde de a avea infrastructura potrivită pentru producerea, stocarea și transporta hidrogen. Cu toate acestea, un avantaj major este că pot fi folosite ca combustibil pentru echipamente temporare, fără a face modificări costisitoare. De fapt, la Aggreko se utilizează deja e-combustibili pe bază de hidrogen care pun în funcționare echipamentele deja existente.

O altă aplicație interesantă a hidrogenului este aceea că poate fi folosit pentru a transporta energie regenerabilă. De exemplu, se poate transforma hidrogenul într-un purtător a unor materii precum amoniacul sau metanolul. Acestea sunt mai ușor de livrat și pot fi folosite ca combustibil cu zero carbon în industria de transport maritim.

 

Utilizarea în zone izolate

Unele companii, cum ar fi cele specializate în minerit, sau șantierele de construcții, explorează deja modalități de a încorpora hidrogen în amestecurile lor de combustibili pentru utilizare în zone îndepărtate. Aceasta includ utilizarea hidrogenului verde pentru a crea combustibili mai curați care să înlocuiască motorina. Deja acest tip de combustibil se dovedește a fi o alegere practică pentru camioanele ultra-grele precum și pentru generatoare și alte echipamente.

Pe termen lung, este posibil ca hidrogenul să fie folosit și pentru a ajuta la descentralizarea sistemelor energetice.

Călătoria către Net-Zero înseamnă că segmente vaste ale economiei globale, în special transportul și încălzirea, vor trebui să devină electrice. Acest lucru va pune o presiune mare asupra rețelelor naționale și amenință fiabilitatea acestora, motiv pentru care multe țări caută să le descentralizeze.

Hidrogenul oferă o sursă alternativă utilă de energie electrică, o sursă ce nu este supusă problemelor de disponibilitate, precum resursele regenerabile dependente de vreme, cum ar fi cele solare și eoliene. Producția de hidrogen și alimentarea cu combustibil pot avea loc non-stop. Pilele de combustibil asigură o sursă constantă de energie pentru generatoare și alte echipamente.

Pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește, alimentarea unităților generatoare utilizate în grup cu energie pe hidrogen ar putea permite utilizatorilor offgrid să-și extindă producția locală de energie în centrale electrice temporare, complet curate.

Toate acestea sugerează posibilități interesante pentru resursele de energie descentralizată, care nu depinde de rețea. Dar încă mai sunt multe probleme. Va fi nevoie de mult mai multe investiții în infrastructură înainte ca hidrogenul să fie pe deplin viabil pentru aplicațiile mari.

Articole similare

1 din 951