Manipulatoarele telescopice au capacitatea de a face faţă unor sarcini diferite, complexe, care pot acoperi atât activităţi specifice, cât și alte necesităţi de moment ale proprietarului, precum deplasarea unor cutii sau obiecte de mari dimensiuni, întreţinerea unei platforme betonate, ridicarea unei platforme de lucru la înălţime, șamd.
Ceea ce se cunoaște mai puţin este faptul că producătorii de manipulatoare telescopice se diferenţiază în funcţie de vechimea pe piaţă, renume, dar și de gradul de specializare. Astfel, din elita constructorilor de manipulatoare cu distribuţie internaţională, specializaţi strict în proiectarea și construcţia unor astfel de utilaje, care să poată oferi o gamă completă de mașini pentru orice tip de activitate, de la construcţii la cele din domeniul agriculturii sau forestier, fac parte puţine firme la nivel mondial. Dintre acestea, DIECI este un nume respectat și bine cunoscut de către specialiștii în domeniu, fiind apreciat drept un producător de utilaje de calitate.
Dacă anul 1962 a consemnat apariţia firmei DIECI pe piaţa europeană, renumele său de producător de utilaje de calitate și dezvoltator de noi tehnologii a fost stabilit în anul 1983, atunci când a proiectat și lansat pe piaţă primul manipulator telescopic de pe continentul european. Capacitatea sa tehnologică s-a întărit odată cu deschiderea unei fabrici ultramoderne în anul 1997, automatizată și robotizată, cu linii flexibile de producţie, unicat în acea perioadă printre producătorii de utilaje. Eforturile tehnologice și capacitatea de inovaţie sunt cel mai bine reflectate prin realizările sale recente. În mai puţin de trei ani, DIECI a reușit să înnoiască 90% din producţie, lansând 25 de modele.
DIECI este o marcă bine cunoscută și apreciată în ţara noastră, compania Marcom RMC’94, în calitate de importator, deţinând o cotă de piaţă importantă și pentru acest segment de utilaje destinate construcţiilor. Calităţile utilajelor, precum funcţionalitatea, eficienţa sau rezistenţa în timp sunt apreciate nu numai de către constructori, dar și de către agricultori, DIECI având o gamă specială de mașini dezvoltate pentru acest segment economic atât de important. În acest context, preluarea diviziei de utilaje pentru agricultură pentru piaţa din România de către compania Marcom reprezintă un pas firesc.
Cu o reţea naţională puternică, care numără 30 de mașini de intervenţie, serviciile de întreţinere și reparaţii oferite de către Marcom sunt recunoscute ca fiind extrem de eficiente, oferind suport rapid oricărui client din orice parte a ţării. Timpul de intervenţie scurt este extrem de important, mai ales în perioadele anului în care se desfășoară lucrările agricole. Stocurile proprii de piese, dar și posibilitatea de a duce rapid acele repere care sunt mai puţin uzuale reprezintă argumente importante pentru companiile ce activează în domeniul agricol. Din acest punct de vedere, calitatea utilajelor DIECI combinată cu un service de primă calitate reprezintă cu siguranţă cel mai bun argument pentru o afacere solidă.
Gamă extinsă de manipulatoare pentru agricultură
DIECI oferă nu mai puţin de șapte game diferite de manipulatoare telescopice. Dintre ele, gama AGRI FARMER de utilaje fără rotaţie oferă cinci modele cu capacităţi de ridicare între 2.800 și 3.200 kg la înălţimi de până la 8.700 mm și o viteză de deplasare de 35 km/h. Acestea se pot deplasa pe o pantă de până la 45 grade, iar raza maximă de lucru este cuprinsă între 3.300 și 5.700 mm.
Tot din aceeași gamă, AGRI FARMER, fac parte și manipulatoarele telescopice VS (Vario System) cu transmisie continuă a mișcării. Cele mai puternice și avansate din punct de vedere tehnologic mașini produse de către DIECI și destinate activităţilor din agricultură sunt reprezentate de gama AGRI MAX. Cele șase modele oferite în cadrul gamei AGRI MAX includ și sistemul VS ce poate fi montat în funcţie de cerinţele clientului.
Manipulatoarele telescopice cu tehnologia VARIO SYSTEM EVO2, dotate cu noua generaţie de motoare cu AdBlue și sistem de filtrare PDF oferă un consum redus cu peste 20%, comparativ cu motoarele din generaţia anterioară de mașini. Cu puteri cuprinse între 141 și 152 CP, motoarele de 4,5 l oferă o funcţionare optimă la 1.900 rpm. Cel mai mic model al gamei, AGRI MAX 45.8 este dotat cu un motor fiabil de 3,8 l și 114 CP, acesta putând lucra cu mase utile maxime de 4.500 kg și ridica greutăţi până la înălţimi de 7.900 mm.
AGRI STAR este o gamă de manipulatoare telescopice construite special pentru agricultură, disponibile în varianta clasică li, cea cu sistem EVO 2 cu variaţie continuă a puterii, în funcţie de modul de lucru și de încărcare. Sarcina maximă utilă pe care o pot manipula este de 3.700 -3.800 kg, înălţimea maximă de lucru putând atinge 9.750 mm în cazul modelului AGRI STAR 38.10. Această gamă permite o configuraţie extrem de flexibilă, cumpărătorul putând alege dintre numeroase opţionale, precum aer condiţionat, sistem de încălzire a apei, lumini montate la capătul braţului, sistem LED de iluminare, sistem de cuplare rapidă, sistem anti-furt șamd.
În cazul variantei EVO 2, masa maximă ridicată poate atinge 4.000 kg, viteza maximă de deplasare fiind de 40 km/h.
AGRI PLUS poate fi considerată cea mai inovativă mașină existentă în prezent pe piaţă. Ușor de utilizat, de o precizie chirurgicală, cu o putere maximă la nivelul roţilor și a braţului, un confort de neegalat pentru operator și ecologică – acestea sunt doar câteva caracteristici unice care o diferenţiază de alte produse din clasa sa. Sistemul avansat de control electronic împreună cu sistemul EVO 2 asigură un consum mult sub media clasei sale, livrând în schimb întreaga putere necesară pentru o anumită activitate.
În funcţie de activitate, toate utilajele AGRI PLUS sunt oferite cu două variante de transmise: VARIOS SYSTEM EVO 2 și noua generaţie POWER SHIFT, cu o cutie de viteze ce poate lucra în funcţie de preferinţe în mod automat sau manual, cu 6 trepte înainte și 3 în spate. Permite utilizarea unor echipamente complexe, ce necesită o putere mare de acţionare, datorită unui sistem PTO (Power Take-Off) performant. La viteză redusă, sistemul de control al tracţiunii oferă un cuplu motor mare, ceea ce permite ca utilajele din gama AGRI PLUS să poată fi utilizate inclusiv ca și cap tractor pentru a transporta remorcile cu cereale sau legume.
Pentru cei care doresc cu adevărat un utilaj universal, care să fie capabil inclusiv să are pământul, să tracteze remorci, să manipuleze trunchiuri mari de bușteni sau să lucreze ca încărcător frontal pe un șantier, gama AGRI TECH reprezintă alegerea perfectă. Cu un motor de 140 CP și o masă proprie de 8.000 kg, aceste mașini pot lucra pe pante de până la 60 grade.
AGRI PIVOT reprezintă o clasă de manipulatoare telescopice articulate cu totul aparte. Se remarcă prin agilitate, viteză de lucru, dar și prin precizia mișcărilor, fiind recomandate mai ales în domeniile unde mișcările de lucru sunt repetitive. Datorită șasiului articulat pot lucra în spaţii închise, de dimensiuni reduse, precum hambarele sau depozitele de lemn, tracţiunea lor integrală permiţându-le să atace pante cu înclinaţie mare.
VARIO SYSTEM EVO2
Permite selectarea a patru moduri de lucru diferite, fiind capabil să aleagă singur întotdeauna cel mai bun raport viteză de lucru/putere, în funcţie de condiţiile de lucru.
Poziţionarea sarcinii la nivelul furcilor este extrem de exactă, permiţând mișcări ale acestuia de ordinul milimetrilor, la comanda operatorului, mișcările de lucru fiind în același timp fluide și continue, pentru a nu brusca încărcătura.