Informaţii la ziNewsOnlineSubtraversari, Foraje, SapaturiUpdateUtilaje de cariera si minerit

Exploatare în subteran cu echipamentele SANDVIK

Exploatare în subteran cu echipamentele SANDVIKUnul dintre cei mai mari producători mondiali de utilaje și echipamente pentru minerit, grupul Sandvik, este extrem de activ și pe piaţa din România, aici livrând și montând staţii de concasare dar și foreze special construite pentru activităţile de subteran. Pregătirea specialiștilor săi din România, dar și calitatea utilajelor permit utilizarea acestora în cele mai grele condiţii de lucru.

Unul dintre cei mai mari producători mondiali de utilaje și echipamente pentru minerit, grupul Sandvik, este extrem de activ și pe piaţa din România, aici livrând și montând staţii de concasare dar și foreze special construite pentru activităţile de subteran. Pregătirea specialiștilor săi din România, dar și calitatea utilajelor permit utilizarea acestora în cele mai grele condiţii de lucru.

Atât utilajele cât și specialiștii Sandvik au demonstrat, încă o dată, calitatea înaltă și eficienţa lor, implementând în premieră în România un proiect de exploatare a sării în cadrul subteranului de la Salina Praid. Salina Praid este o sucursală a societăţii SALROM, fiind una dintre cele mai vechi exploatări de acest tip din România, aici fiind unul dintre cele mai mari masive de sare gemă din Europa. Cu o tradiţie de extragere a sării care începe acum peste 2000 de ani, mina rămâne unul dintre principalii producători români de sare.
Nimic nu este imposibil dacă ai utilajele potrivite 
Un proiect unic în România, și printre puţinele în Europa, așa poate fi caracterizată pe scurt montarea la adâncime, sub pământ, a celor două concasoare cu fălci, respectiv con precum și a forezei Sandvik. Problemele tehnice ridicate de montaj și apoi de exploatare au dus la un caiet tehnic de sarcini greu de îndeplinit, și astfel încă de la faza de licitaţie au fost triate relativ repede firmele capabile să realizeze astfel de lucrări, una din probleme fiind modul în care aceste utilaje grele și destul de voluminoase puteau fi transportate la adâncime, spaţiile de acces în mină fiind mai mici decât dimensiunile lor de gabarit. O altă problemă: garanţia unei funcţionări îndelungate fără probleme majore, deoarece fiecare demontare de piese de mari dimensiuni, care se pot defecta, presupune o oprire pe termen lung și costuri mari de manipulare, deoarece spaţiul în subteran este extrem de limitat. În concluzie, singurul producător capabil să ofere calitatea necesară, dar și expertiza pentru a transporta și monta utilajele a fost considerat Sandvik. Pentru a oferi o imagine asupra problemelor de montaj, trebuie spus că numai concasorul cu fălci Sandvik CJ 409 are o masă proprie de 13,2 tone, iar foreza, datorită dimensiunilor mari, a fost demontată în două părţi principale, și apoi remontată în interiorul minei.

Despre performanţe și… performeri
Utilajele furnizate de către Sandvik trebuiau să acopere aproape întreaga linie de producţie de aici, foreza urmând să lucreze în frontul de exploatare, iar sarea obţinută în urma perforării prin pușcare (explozie) fiind transportată cu ajutorul dumperelor la instalaţia de extracţie. Staţia de extracţie are un rol intermediat de transport la alt etaj a întregii cantităţi de sare brută extrasă, aici fiind montată staţia de concasare și sortare. Fracţiile obţinute în urma concasării sunt transportate cu ajutorul camioanelor la suprafaţă. Din punct de vedere tehnologic soluţia aleasă cu staţii de concasare și sortare este perfect adaptată la cerinţele unei exploatări importante, care are nevoie de prelucrarea unor volume mari de material în cel mai scurt timp, în plus fiind necesară, în vederea unei comercializări directe, obţinerea unor sorturi precise de sare. Mai precis, staţia de concasare/sortare procesează 50 tone de material pe oră, iar o parte importantă din fracţiile produse este utilizată pentru menţinerea drumurilor iarna în stare bună de funcţionare. De asemenea, foreza este setată să lucreze 30.000 ml pe an, ceea ce corespunde unei cantităţi de 85.000 t/an de sare ce trebuie prelucrată. 

Întreg montajul echipamentelor Sandvik a durat aproximativ 2 luni, una dintre provocări fiind dată de înălţimea redusă a camerelor de lucru. Datorită masei proprii mari și transportării lor în subteran pe subansamble, montarea concasoarelor a fost realizată cu ajutorul macaralelor, iar manevrarea acestora sa dovedit a fi limitată la maxim de nivelul jos al tavanului.

Un flux tehnologic deosebit

Echipamentele Sandvik utilizate, mai precis concasorul cu fălci CJ 409, concasorul cu con CH420, ciurul model SK1543, alimentatorul cu bare grizzly SW0843, alimentatorul vibrant SP1320 și foreza DD511 au fost astfel proiectate încât să se integreze în spaţiile disponibile în subteran, trebuind să fie montate strict între pilonii de siguranţă. Soluţia de obţinere a sorturilor direct în subteran a fost aleasă, cu toate problemele ridicate de transport și montaj, datorită avantajelor tehnico-economice rezultate în urma unei analize atente de cost. Astfel, costurile cu manipularea blocurilor brute de sare au fost semnificativ reduse odată cu punerea în funcţiune a noilor utilaje Sandvik, și de asemenea s-a avut în vedere și reducarea gradului de poluare, toate echipamentele moderne fiind prevăzute cu sisteme eficiente de captare a prafului. Deoarece datele tehnice și economice colectate după intrarea în funcţiune a staţiei de concasare au fost foarte bune, în prezent un proiect similar este în curs de implementare în interiorul altei saline din România, utilajele fiind în curs de montare.

    

 

Articole similare

1 din 955