Care este diferența între un camion de construcții și cel pentru transporturi de bunuri comerciale? Răspunsul cel mai scurt este cel legat de problemele care pot apare datorită utilizării în condiții extrem de grele a unui camion de șantier. Acesta trebuie să fie robust, și aici nu vorbim numai de punți, dar și de șasiu, de puterea motorului, condițiile de lucru ale șoferului și… chiar dacă nu pare a avea o legătură directă cu constructorul, nu putem uita semiremorca.
Deoarece un camion de construcții necesită o întreținere, sau chiar reparații, mult mai frecvente decât a unui camion cu destinație strict de transport de bunuri, rețeaua de service a importatorului rămâne elementul esențial care face diferența. Atelierele bine dotate, mecanicii bine pregătiți, stocuri de piese de schimb, dar și un atelier mobil care să intervină urgent pentru micile reparații direct pe șantier… totul devine important atunci când un camion este scos din lucru din motive tehnice.
Putem spune că ecuația câștigătoare pentru a obține o cotă de piață importantă pe piața camioanelor de construcții este complexă, incluzând un camion de calitate, o remorcă rezistentă dar și un service rapid.
CEFIN Trucks, unicul importator al mărcii de camioane Ford Trucks pentru România, este, din toate punctele de vedere, marele câștigător al ultimilor ani pe segmentul camioanelor de construcții. Cota de piață pe segmentul camioanelor de construcții din România este, conform datelor furnizate pentru primele șase luni ale anului 2020, de 27,5%, o valoare net în favoarea Ford Trucks.
O surpriză… anunțată
Încă din primul an de activitate, 2017, Ford Trucks sa anunțat un concurent redutabil pe această piață extrem de dură a construcțiilor, anul 2018 aducând și confirmarea definitivă pe piața din România, marca Ford devenind cel mai vândut camion de construcții. Anii următori nu au făcut decât să întărească rolul de lider al mărcii Ford Trucks, aceasta impunându-se într-o manieră și mai radicală pe piața de vehicule specializate municipale.
Simbioza între camioanele Ford Trucks și Cefin Trucks sa dovedit a fi una mai mult decât reușită. De fapt, specialiștii din domeniu nu au fost chiar atât de surprinși, deoarece Cefin Trucks deține o experiență de peste 20 de ani în sectorul auto, ca furnizor de produse și servicii integrate pentru lumea transportatorilor profesioniști, fiind cunoscută ca unul dintre cei mai mari distribuitori de vehicule comerciale din România. Rețeaua sa de service numărând nu mai puțin de 19 centre, în București, Brașov, Deva, Arad, Constanța, Craiova, Bacău, Suceava, Baia Mare, Oradea, Timișoara, Sibiu, Odorheiu Secuiesc, Cluj, Pitești, Ploiești, Galați, Turda și Piatra Neamț.
Ford Trucks – perfect pentru construcții
Șasiul special, de înaltă rezistență, posibilitatea de a monta priza de putere direct de la motor, punțile spate special realizate pentru a rezista celor mai dure condiții de deplasare, un unghi de atac mare, toate aceste elemente speciale fac diferența dintre un autocamion normal și unul pregătit pentru a lucra pe șantier sau în pădure.
Ford se mândrește, din acest punct de vedere, cu calitatea sa de constructor specializat de camioane pentru construcții, gama sa incluzând camioane pentru transport materiale, suprastructuri pentru pompe de beton sau mixere. Acestea sunt disponibile pentru piața din România cu diferite configurații, specifice activităților grele: 6×4, 8×4, 4×2, 6×2 sau 8×2
Cefin Trucks s-a impus pe piața camioanelor de construcții cu două modele de bază, Ford 4142D, tracțiune 8×4, sarcină maximă admisibilă 41.900 kg și modelul Ford 1833 DC, cu tracțiune 4×2 masa maximă 19.000 kg, acestea devenind adevărate best selleruri pentru piața din România, atât pentru construcții, unde benele lor construite integral din oțel Hardox de înaltă rezistență au fost apreciate, dar și în domeniul transporturilor speciale sau cel al deșeurilor.
Ford 4142D, Full-used, full-charged
Camionul de șantier cu capacitatea cea mai mare de transport are cu o configurație 8×4 cu două axe față, ambele motoare, acesta putând transporta fără probleme sarcina maximă admisibilă pe drumurile public, eventual chiar mai mult, în cazul utilizării sale numai în interiorul șantierelor. Dar, în ciuda gabaritului său mare, acesta oferă o rază de viraj mică, comparativ cu dimensiunile mașinii.
Camioanele FORD 4142D Euro 6 oferă un cuplu deosebit, necesar în special pentru deplasarea și lucrul în condiții de șantier. Cutie de viteze ZF sincronizată cu 16+1 trepte și diferențialul blocabil reprezintă în aceste condiții un “must have” pentru un camion puternic. Șasiul ranforsat pe toată lungimea, suspensia ranforsată cât și garda la sol impozantă completează imaginea unui camion de șantier 100%.
De asemenea, priza de putere acționată din interiorul cabinei reprezintă un element important ce ridică gradul de confort al șoferului, acesta putând acționa echipamentul montat pe șasiu indiferent de condițiile climaterice. Tot la capitolul confort trebuie bifat scaunul șoferului încălzit, suspensia pneumatică, suportul lombar sau oglinzile retrovizoare acționate electric și încălzite, geamurile acționate electric și reglajul electric al farurilor.
Ford 1833 DC, prezent în orice flotă
Propulsat de un motor puternic Diesel, FORD ECOTORQ, 6 cilindri în linie și capacitate cilindrică de 8.974 cmc, ce acoperă cerințele normelor de poluare Euro 6, acesta livrează o putere maximă de 330 CP la o turație de 1.900 rpm și un cuplu incredibil de 1300 Nm / 1200 – 1700 rpm. Adaptat pentru activitatea în condiții urbane sau de șantier, deci acolo unde sunt necesare opriri dese, și deseori bruște, frâna sa de motor dezvoltă o putere maximă de 220 kw.
Cu o lungime de 8,850 mm și lățime de 2.540 mm, acesta se încadrează perfect în normele de sarcină maximă, având o masa maximă admisă pe puntea față de 7.100 kg și de 12.600 kg pentru puntea spate (unde este montată bena sau sistemul de colectare a deșeurilor).
Pentru toate configurațiile de șantier bena este construită din oțel HARDOX 450 iar sistemul de basculare este hidraulic, cu pompă acționată de priza de putere a vehiculului. Pompa și priza de putere sunt dimensionate în conformitate cu capacitatea de încărcare și puterea de tracțiune a vehiculului.
Una din componentele importante ale succesului noii generații de camioane Ford Trucks este reprezentată de noul motor de 13 L Euro 6C, care dezvoltă 420 CP și un cuplu maxim de până la 2.150 Nm. Acesta asigură un echilibru incredibil între puterea dezvoltată și consum, dispunând de un sistem de recirculare a gazelor de evacuare, geometrie variabilă a turbocompresorului, sistem de injecție directă și unitate de control electronic inteligent.