Liebherr este un nume important pe piața utilajelor de construcții, cunoscut ca un producător de utilaje robuste și eficiente. Succesul său are la bază numeroase invenții și tehnologii originale dezvoltate în propriile centre de cercetare din întreaga lume, dar și faptul că produce in-house cele mai importante elemente ale unui utilaj, precum transmisia hidrostatică sau punțile, toate la același standard înalt de calitate.
Importatorul oficial al mărcii pentru țara noastră, Liebherr România oferă o gamă extinsă de modele de încărcătoare cu braț telescopic Liebherr, configurate în 26 de versiuni diferite, împărțite pe două linii din punctul de vedere al aplicațiilor pentru care sunt configurate. Prima include modelele de top pentru aplicațiile de manevrare a materialelor și de producție (identificate cu sufixul S), iar cea de-a doua va fi reprezentată de modelele configurate numai pentru aplicații simple, cu costuri optimizate, dedicate pentru aplicațiile de stivuire și de ridicare.
Sistemul de deplasare hidrostatic, cu accelerație continuu variabilă este garantat de către producătorul german ca fiind extrem de performant și fiabil, fiind utilizat în diferite configurații în întreaga gamă de utilaje. Astfel, operatorul nu este nevoit să se concentreze pe schimbarea vitezelor, și datorită manevrabilității deosebite, încărcătoarele cu braț telescopic garantează procese de lucru rapide, chiar și în spații limitate. Este un utilaj universal, proiectat pentru a face față unei game largi de aplicații. Capacitățile mari de încărcare, funcționarea intuitivă și componentele de înaltă performanță permit șoferului să-și finalizeze lucrarea rapid și fiabil.
Gama de telehandlere include trei modele de 7 m, cu o capacitate de ridicare de 3,2 și 4,1 t, un model de 6 m cu o capacitate de ridicare de 3,5 t și un altul de 10 m, cu o capacitate de ridicare de 3,3 t, toate produse la fabrica Liebherr din Telfs, Austria. Anul 2018 a adus de asemenea două modele adiționale de 7 m, cu o capacitate de ridicare de 4,6 și 5,5 t. De remarcat modelul T 60-9s cu înălțime de ridicare de 9 m și capacitate maximă 6 t. Pentru întreaga gamă de încărcătoare cu braț telescopic, Liebherr se bazează pe redutabilele motoare diesel Deutz de cea mai nouă generație. Acestea au fost optimizate în ceea ce privește performanța și consumul de combustibil și au o cilindree de 3,6 l și o putere finală de 74 sau 100 kW, respectiv 4,1 l cu 114 kW. Motoarele respectă standardele de emisii Stage IV/Tier 4 Final, datorită catalizatorului de oxidare diesel (DOC) și reducerii catalitice selective (SCR).
Încărcătoarele cu braț telescopic cu o cilindree de 4,1 l sunt echipate adițional cu filtre de particule diesel, oferite din fabrică ca opțiune pentru motoarele cu cilindree de 3,6 l. Deoarece încărcătoarele cu braț telescopic sunt utilaje care sunt solicitate în special pentru a lucra de la un punct de lucru la altul, timpii de deplasare cu sau fără sarcină reprezintă o componentă importantă a eficienței lor. La acest tip de utilaje Liebherr se bazează pe redutabilele sale sistemele hidrostatice, dezvoltate de ani buni în propriile fabrici. Rezultatul: acționarea hidrostatică, variabilă și întotdeauna puternică, produce o tracțiune maximă de până la 70 kN, în funcție de puterea disponibilă a motorului.
Noile încărcătoare cu braț telescopic de la Liebherr au o viteză maximă de deplasare de 40 km/oră. Alternativ, la cerere, mașinile sunt oferite în versiunile de viteză de 20 km/oră și de 30 km/oră. În plus, noile modele au un sistem de frânare fără uzură, cu ajutorul funcției de auto-oprire, iar funcția “Liebherr hill assist”, instalată în dotarea standard, asigură un nivel mare de siguranță și un confort maxim, chiar și în timpul deplasărilor pe suprafețe neregulate, datorită activării automate a frânei de parcare.
Performanța echipamentelor a fost îmbunătățită ca rezultat al reproiectării complete a sistemelor hidraulice. De altfel, Liebherr a echipat modele S cu o hidraulică de înaltă performanță. Astfel, pompa hidraulică poate detecta momentul în care mașina lucrează sub sarcină, precum și intensitatea acesteia, reglând propriul debit în funcție de necesitățile de lucru. Practic, motorul hidraulic oferă debit maxim de 160 l/minut. Trebuie remarcat distribuitorul hidraulic ce poate aloca un flux hidraulic spre cilindrii și echipamentele auxiliare independent de sarcină, astfel utilajul poate efectua mai multe mișcări de lucru în același timp, în final obținându-se cicluri de operare rapide și o eficiență înaltă de lucru.