InfrastructuraUtilaje terasiere

Intelligent Machine Control – un pas spre viitor

Producătorul japonez Komatsu a dovedit încă o dată, la BAUMA, că este cu un pas în viitor, aducând din nou în atenția specialiștilor din domeniul construcțiilor noi tehnologii ce au ca scop obținerea unor performanțe superioare ale utilajelor, în condițiile unor investiții minime din partea utilizatorilor. Ca de obicei, factorul uman se găsește în centrul atenției, Komatsu oferind soluții pentru o problemă de strictă actualitate: îmbunătățirea randamentului de lucru, chiar și în cazul operatorilor începători și controlul strict al activității acestora și a utilajului.

Experiența KOMTRAX s-a dovedit unică pe piața utilajelor, sistemul de monitorizare și gestionare a echipamentelor în timp real prin intermediul sateliților geostaționari dezvoltat de către specialiștii Komatsu găsindu-se în dotarea standard a tuturor utilajelor produse. Îmbunătățit și modernizat în fiecare an, fiind pus astfel în acord cu cerințele pieței, dar și dezvoltarea tehnologiilor înglobate în fiecare utilaj, KOMTRAX reprezintă o referință în domeniu, în prezent sistemul având capacitatea de a optimiza managementul flotei de utilaje, scăzând timpii de neutilizare, consumurile inutile și prevenind uzura rapidă datorită unei utilizări neadecvate de către operator.

Eficiența KOMTRAX este absolut unică pe piața utilajelor de construcții, din acest motiv mai mult de 250.000 de echipamente Komatsu în întreaga lume furnizează zilnic informaţii către posesorii de utilaje. În România, clienţii au acces la informaţii zilnice prin intermediul Internetului la peste 1.000 de utilaje marca Komatsu, distribuitorul autorizat al mărcii în România fiind compania Marcom RMC’94.

Dar KOMTRAX este mai mult decât un sistem de întreținere proactive și preventivă, fiind din ce în ce mai mult utilizat pentru a obține un randament maxim din partea utilajului, scopul final fiind acela ca întreaga flotă de utilaje Komatsu care lucrează pe un anumit site să funcționeze unitar.

Această etapă a fost atinsă odată cu sistemul prezentat la BAUMA 2013, intelligent Machine Control (iMC). Astfel, clienții Komatsu au acum un nou instrument care permite şi mai mult reducerea costurilor operaţionale. Sistemul iMC este un concept revoluționar, care se bazează pe o cooperare strânsă de peste cinci ani între producătorul japonez și cel mai avansat sistem de management a comunicațiilor dezvoltat de către firma americană Topcon, numit 3D Enterprise Management System.

Acest sistem a fost prezentat la lucru pentru prima dată în cadrul BAUMA 2013, un spațiu exterior fiind special pregătit pentru demonstrații. Noul buldozer D61EXi/PXi-23 și excavatorul-prototip model PC210LCi-10 au săpat, transportat, nivelat pentru a demonstra modul în care se pot reduce costurile operaționale cu ajutorul noii tehnologii la valori ce nu pot fi atinse cu nici un utilaj clasic.

D61EXi /PXi -23: adaugă inteligență

Sistemul revoluționar iMC de control al utilajelor dezvoltat de Komatsu include un receptor GNSS îmbunătățit, un sistem centralizat de control și o antenă GNSS ce au sarcina de a controla mișcările lamei buldozerului în funcție de datele transmise de la un sistem central de lucru.

Față de utilizarea clasică a sistemelor de lucru cu GPS, antena a fost mutate de pe lamă pe partea superioară a cabinei, astfel datele fiind mult mai precis colectate.

Datorită sistemului avansat management Sitelink3D, dezvoltat de divizia de comunicații a grupului Topcon, datele privind modul de lucru pe teren a buldozerului sunt trimise fie pe stația de lucru din biroul managerului de proiect, fie pe tableta acestuia, dacă se găsește în mișcare, în schimb sistemul montat pe utilaj primind permanent un up-date l planurilor de lucru, pentru a lucre la randament maxim. Acest schimb de date între situația de pe teren și modul în care trebuie să lucreze buldozerul pentru a obţine randament maxim se efectuează automat, fără intervenția unui operator uman.

Astfel, lama buldozerului D61EXi/PXi-23 lucrează în mod automat, controlul lamei fiind efectuat de un program, fără intervenția operatorului, chiar și operațiunile de finisare fiind realizate prin deplasări înainte-înapoi controlate. Când sistemul este activat, lama coboară până când întâlnește suprafața țintă sau până când prisma de pământ din fața lamei atinge o valoare maximă presetată. Înainte de a intra în suprasarcină, lama se ridică automat, evitând astfel posibilitatea patinării utilajului și menținerea unui ritm constant de înaintare. Astfel, productivitatea este maximă și uzura șenilelor este redusă, evitându-se eventualele deteriorări ale suprafeței ţintă de lucru.

La sfârșitul fiecărei treceri, operatorul comută în marșarier și prin simpla apăsare a manetei de comandă a lamei aceasta intră în modul de lucru automat prin ridicarea la o înălţime de lucru presetată. Pentru a îmbunătăți performanțele sistemului intelligent de control al mașinii, operatorul beneficiază de moduri de lucru și de trei variante de încărcare a lamei.

Cu ajutorul sistemului iMC de la Komatsu, întregul proces de nivelare a terenului și de finisare a lucrării este acum complet automat, obținându-se de fiecare dată, indifferent de gradul de pregătire al operatorului, o eficiență și productivitate maximă, precum și un grad de finisare a suprafeței de neatins atunci când se lucrează manual. De asemenea, față de sistemele actuale de lucru cu stație de lucru 2D sau 3D și cu catarg receptor montat pe lamă, calitatea și precizia lucrărilor pe teren este cu mult mai mare, deoarece în cazul utilizării sistemelor clasice, orice denivelare distorsionează semnalul și produce patinarea utilajului, ceea ce duce la erori de lucru și implică treceri în plus la efectuarea operațiunilor de finisare.

Articole similare

1 din 245