Ultimele expoziții ale salonului INTERMAT de la Paris au adus o evoluție impresionantă a acestuia, de la un spațiu simplu de expunere la un loc unde constructorii pot obține toate datele necesare pentru viitoarele investiții, și chiar dezvolta propria afacere. INTERMAT 2018 reprezintă acum un simbol al viitorului în domeniul tehnologiilor, un loc de întâlnire al constructorilor, șefi de întreprinderi mari sau mici care discută despre dezvoltare, internaționalizare dar și despre depășirea granițelor convenționale în construcții.
Redactorii noștri de specialitate au fost invitați la una dintre întâlnirile importante regionale organizate de către conducerea INTERMAT, și anume cea găzduită de orașul Toulouse, aici fiind prezenți reprezentanții constructorilor din zona Occitanie a Franței. S-a vorbit despre dezvoltarea regională a zonei metropolitane Toulouse în contextul dezvoltării întregii zone vest europene, despre tendințele și cerințele actuale ale tehnologiilor din domeniul construcțiilor dar mai ales despre ce informații noi vor putea obține specialiștii participanți la Intermat. S-a discutat despre necesitatea electrificării cu ajutorul energiei solare a autostrăzilor, utilizarea unor metode noi, ecologice și mai rapide pentru construcția locuințelor, pregătirea noilor generații de constructori pentru a lucra atât cu utilajele cât și cu tehnica digitală, totul pe parcursul a două ore extrem condensate din punctul de vedere al informației.
Răspunsul INTERMAT la provocările erei digitale
Constructorii vor găsi în interiorul parcului industrial câteva zone speciale dedicate viitorului. Astfel, Isabelle Alfano, directorul INTERMAT a anunțat crearea unor mici “orășele” dedicate start-upurilor în domeniul tehnologiilor, dezvoltării autostrăzilor inteligente, tehnologiilor smart pentru construcția de clădiri și un altul tehnologiilor de demolare/reciclare.
“Sectorul construcțiilor au intrat în era revoluției digitale și va suferi transformări incredibile în următorii ani.”
Interviu în exclusivitate cu dna Isabelle Alfano, directorul expoziției INTERMAT
Utilaje&Constructii: Cum arată piața construcțiilor înainte de INTERMAT, și mai ales care sunt marile zone economice care vor fi prezente aici prin specialiștii lor?
Isabelle Alfano: Țări ale UE precum Italia, Franța, Germania, Belgia au o cerere crescută pe piețele lor de materiale de construcții. În aceste zone se derulează mari proiecte de infrastructură, de exemplu Grand Paris Express, cu rețeaua sa feroviară de 200 de km și cele 68 de stații ce vor fi construite, dar și Tunelul Brenner ce va lega Italia de Austria. Salonul atrage de asemenea vizitatori profesioniști din Africa, Orientul Mijlociu, acolo unde de asemenea se derulează mari proiecte de infrastructură. Aici datorită creșterii demografice se construiesc orașe noi și reprezintă o zonă interesantă pentru constructorii europeni.
Utilaje&Construcții: Cum se pot orienta constructorii români prezenți la Intermat pentru a putea găsi rapid exact domeniile de care sunt interesați?
Isabelle Alfano: Cei peste 1.500 de expozanți vor fi prezenți atât cu utilaje sau materiale de construcții clasice sau de ultimă generație, cât și cu numeroase invenții. Vor exista patru poli de activitate împărțiți pe următoarele direcții: Lucrări de terasament și demolare; drumuri, industria materialelor și fundații; construcții și beton; ridicare, manipulare și transport.
Constructorii români vor găsi de asemenea numeroase idei originale, tehnologii eficiente, la Intermat anunțându-și participarea numeroase start-upuri. Cred că de asemenea constructorii din România vor fi interesați de discuțiile și aplicațiile practice legate de cea mai nouă tehnologie numerică BIM (Building information modeling) cel mai bun mod de management al informației în construcții și un mod rapid de anticipa pregătirea și deschiderea rapidă a unui șantier.
Utilaje&Construcții: Specialiștii români vor putea pregăti vizita de la salonul INTERMAT din timp, de exemplu vor putea stabili întâlniri punctuale cu reprezentanții firmelor expozante?
Isabelle Alfano: Pentru profesioniștii din cadrul firmelor de construcții din lumea întreagă, deci și România, începând cu luna ianuarie, va fi valabilă o platformă on-line gratuită prin care se va face legătura directă între expozanți și vizitatori. De exemplu un vizitator din România care caută ceva specific unei anumite activități, va putea consulta oferta salonului INTERMAT, și va putea subscrie aici, să intre în relație cu expozanții și poate să stabilească un program de întâlniri în zilele în care va dori să viziteze salonul. Este un program de punere în legătură și de întâlniri de afaceri.