TERRA România, unul dintre cei mai importanți distribuitori de utilaje și echipamente de construcții din România este de asemenea și un integrator recunoscut de soluții tehnologice noi, reușind astfel să fie permanent aproape de clienți și de cerințele lor specifice. TERRA România este importator pentru țara noastră al mărcii JCB, utilajele de construcții ale producătorului englez fiind recunoscute în întreaga lume prin eficiența și durabilitatea lor, acestea putând fi utilizate cu succes atât pe șantiere cât și în alte domenii ce necesită mașini care să facă față unor condiții de lucru diferite.
Specialiștii TERRA România au prezentat în anul 2019 pentru prima dată o serie de soluții tehnice bazate pe utilaje de ultimă generație destinate activităților de dragare, decolmatare, ecologizare, extracție și curățare minereu din apă. Acesta s-a dovedit a fi un succes pentru piața noastră, dovadă fiind excavatorul JCB 220X, echipat cu pontoane șenilate amfibii, flotoare suplimentare cu piloni de fixare/ancorare, braț lung și pompă submersibilă cu rezistență mare la uzură cu acționare hidraulică care poate fi văzut la lucru în apropierea orașului Pitești, acolo unde participă la operațiuni de dragare – decolmatare în rezervația naturală acvatică de pe Lacul Prundu.
Excavator amfibiu cu utilizare multiplă
- Este capabil să se deplaseze atât pe teren uscat și pe teren foarte moale și noroios dar și pe ape puțin adânci fără riscul de a rămâne înțepenit sau chiar în completă plutire.
- Este un utilaj destinat lucrărilor de excavare în terenuri mlăștinoase, zone inundate, cu teren moale dar și al lucrului direct pe luciu de apă.
- Aplicații:
Dragări, Nivelări/taluzări, Controlul și prevenirea eroziunilor, Adâncirea canalelor navigabile și a deltelor și estuarelor, Întreținerea și curățarea râurilor, lacurilor malurilor, batalurilor.
TERRA România propune excavatorul amfibiu cu utilizare multiplă
Majoritatea luciurilor de apă, fie ele staționare sau curgătoare trebuie decolmatate/dragate ca urmare a procesului natural de depunere sedimentară/ invegetare. Acest proces este unul care trebuie repetat periodic, iar neexecutarea lui duce, în timp, la scăderea sau chiar pierderea capacităților de utilizare optimă a acestor suprafețe de apă: pescajul limitat care să permită navigația ambarcațiunilor, scăderea volumului de apă stocat, dispariția canalelor de navigație și altele.
Chiar dacă soluția tehnică utilizată de către TERRA România este una care universală, orice tip de excavator putând fi transformat rapid în excavator amfibiu, totuși tandemul cu un excavator JCB din seria X se dovedește imbatabil pentru astfel de activități. Pentru toate activitățile specifice, acesta poate utiliza o cupă de excavare și una de taluzare.
Avantajul principal al utilizării unui excavator amfibiu este dat de faptul că acesta poate curăța luciul de apă direct, și nu de pe mal, zona sa de lucru fiind astfel una mult mai mare. Practic, montarea excavatorului pe sistemul de flotoare se poate face în maxim două ore și jumătate, cu câțiva oameni și o macara specializată.
Practic, suprastructura de lucru și coroana de rotire a excavatorului JCB 220X se montează direct pe cele 2 grinzi transversale ce leagă flotoarele principale. Partea de susținere, amfibie, este formată din două flotoare cu câte trei camere separate, ermetice, cu guri de vizitare prin care se pot face reparațiile. Șenilele sunt realizate din polimer de înaltă rezistență. Acționarea șenilelor se face pentru fiecare șenilă cu două motoare, unul în față și unul în spate, motoare ce sunt montate pe câte un flotor.
Acest sistem de șenile este verificat în condiții extreme diferite de mediu, aderența lor fiind foarte mare, siguranța operatorului fiind pe primul plan. Astfel, dacă unul dintre hidromotoare se defectează, celălalt funcționează în regim de avarie pentru a ieși din apă.
Atât papucii cât și roțile stelate sunt fixate în șuruburi, o soluție tehnologică ce oferă o înlocuire simplă. Prinderea cu șuruburi înseamnă că la orice schimbare ele pot fi aliniate rapid.
Utilizare extinsă a excavatoarelor amfibii
Pentru ape mai puțin adânci, sistemul de mai sus cu două flotoare și un excavator de 22 -24 tone pot lucra singur la adâncimi de până la 1,5 m. Pentru adâncimi de lucru mai mari, de până la 4 metri se pot adăuga lateral, pe fiecare parte, pontoane suplimentare și piloni de fixare acționați hidraulic, pentru urcare/coborâre, acestea oferind o stabilitate sporită.
Și deoarece malul nu este totdeauna amenajat, constructorul a proiectat aceste sisteme amfibii pentru a putea aborda pante de până la 40 grade, atât la intrarea cât și la ieșirea din apă.
Ecartamentul este variabil, distanța dintre șenile reglându-se cu un sistem hidraulic. Astfel, atunci când lucrează în apă, distanța dintre flotoare trebuie să fie maximă, pentru a obține cea mai bună stabilitate. Pe de altă parte, atunci când este transportat pe uscat de la un punct de lucru la altul, ecartamentul este restrâns, pentru a se putea încadra în gabaritul rutier.
De asemenea, pentru a facilita transportul lor rutier, pontoanele sunt proiectate modular. Astfel, șasiul, pontoanele și toate accesoriile pot fi transportate în containere de 40 ft sau cu o semiremorcă standard.
Excavatoarele JCB seria X, un tandem imbatabil
Chiar dacă sistemele amfibii permit montarea oricărui tip de excavator de pe piață, TERRA Romania, in calitate de importator al utilajelor de construcții marca JCB, a prezentat o alternativă redutabilă pentru astfel de aplicații, și anume excavatoarele JCB seria X.
Seria X de excavatoare de la JCB a fost proiectată de la zero. Pornind de la cerințele constructorilor din întreaga lume, constructorul englez a reușit să realizeze un utilaj pe care să te poți baza, cu un consum redus, rezistent și eficient.
Cu un ansamblu nou braţ-balansier, construit din oţel cu rezistenţă sporită la întindere, ranforsat cu plăci triple, acesta are capetele turnate, pentru un plus de rezistenţă şi durabilitate. Utilajul este propulsat de un motor EcoMAX 220X, testat timp de până la 110.000 de ore pe 70 de utilaje diferite, în cadrul celor mai dure aplicaţii şi medii de lucru. Împreună cu sisteme de reducere a consumului precum fucțiile auto-idle și auto-stop, acesta oferă o economie de carburant de până la 15% comparativ cu modele similare.
Chiar dacă consumul este semnificativ redus, JCB 220X este cu 10% mai productiv, diametrul conductelor și cuplajelor hidraulice fiind mai mare. De asemenea, diametrul cuplajelor hidraulice din racordul rotitor este mai mare pentru a scădea pierderile de sarcină în circuit și a crește astfel eficiența și productivitatea în exploatare.