Informaţii la ziNewsOnlineslideUtilaje pentru construcţii

KOMATSU – 100 de ani de excelență

Numele Komatsu este în prezent sinonim cu calitatea și inovația în domeniul utilajelor și tehnologiilor pentru construcții. Unul dintre cei mai mari producători de utilaje terasiere din lume și cel mai important constructor de utilaje din domeniul extracției de minereu a marcat la mijlocul lunii mai 100 de ani de la înființarea oficială a Komats Ltd. în Japonia.

Komatsu Ltd. a apărut oficial în anul 1921, desprinzându-se din firma Komatsu Iron Works Ltd,. care fabrica încă din anul 1917 mașini pentru activități miniere. Fondatorul firmei a pornit de la convingerea fermă de a dezvolta industria utilajelor prin realizarea unor mașini de calitate înaltă, una dintre țintele sale viitoare, chiar de la fondarea firmei, prezența pe piețele internaționale.

Încă din anul următor Komatsu Ltd a început dezvoltarea. incluzând Komatsu Electric Steel Mils, având astfel baza necesară producerii integrate de piese de oțel, de la turnare și prelucrare și până la asmablarea lor în utilale,  acesta reprezentând unele dintre punctele forte al producătorului japonez și în prezent.

 

Calitate și inovație

Presele hidraulice de mare putere reprezintă un produs important pentru Komatsu, acesta având o istorie lungă, care a început acum mai bine de 100 de ani, acestea fiind dezvoltate pe baza tehnologiile dezvoltate de către Komatsu Iron Works. Astfel, încă de atunci a început producția de echipamente hidraulice și a fost dezvoltată o tehnologie originală de turnare a oțelului.

Anul 1932 a reprezentat un moment important pe calea dezvoltării unor mașini eficiente, Komatsu producând primul tractor agricol de putere, modelul G25, un model dezvoltat integral de către producătorul japonex, cu un motor construit în cadrul propriilor fabrici.

 

Primul pas spre utilajele de performanță

În luna decembrie 1942 Komtsu începe dezvoltarea primei serii de buldozere. Astfel, a fost proiectat și construit un echipament puternic de tearasare și mutare a pământului care a intrat în producția de serie și  montat pe tractoarele model G40, deja în producție. Acesta a fost primul buldozer fabricat în Japonia, fiind urmat de mai multe prototipuri din ce în ce mai specializate, astfel fiind dezvoltatăă o bază solidă pentru apariția viitoare a noi tipuri de utilaje.

Anul 1947 a marcat o creștere a cererii de tractoare pentru agricultură, dar și de utilaje necesare reconstrucției țării după război. Astfel, primul buldozer Komatsu D50 a fost finalizat în acest an, acesta având  numeroase modificări și modernizări comparativ cu varianta anterioară, bazată pe un șasiu de tractor. Faptul că în anul 1949 a fost începută producția integrată de motoare și șasiuri  de buldozere în cadrul uzinei din prefectura japoneză Awazu a marcat un salt al fiabilității și productivității acestora, creșterea cererii ducând în următorii ani la o mărire importantă a producției de astfel de utilaje terasiere.

 

Anii ’60 : extinderea gamei de utilaje

Anul 1965 a fost unul emblematic pentru Komatsu, fiind produs primul încărcător cu acționare integrală pe toate roțile, JH30 WD. Deoarece se estima o creștere masivă de astfel de utilaje, producătorul japonez a format un parteneriat tehnologic cu International Harvester, producător care în anii ’60 era considerat numărul unu în domeniu, realizând astfel o gamă extinsă de încărcătoare.

 

La scurt timp, în anul 1964, Komatsu produce primele sale excavatoare cu acționare mecanică la uzina sa din orașul Osaka. Dar, la scurt timp după începerea producției, cererea de excavatoare mecanice  fost înlocuită de cea de utilaje cu acționare hidraulică. Astfel, în anul 1968 a fost lansat primul excavator cu acționare hidraulică, modelul 15H, un rezultat al extinderii parteneriatului tehnologic cu societatea Bycyrus-Erie.

1981 – Komatsu începe lupta pentru a deveni un producător full-line

Sisteme de control avansate pe bază de microcomputere – Excavatoarele hidraulice din seria “Avance”, lansate în anul 1988 au fost primele modele cu motorul controlat cu ajutorul unui microcomputer. De asemenea, acesta avea rolul de a comanda și supapele sistemului hidraulic. Rezultatul a fost uimitor: noua serie de excavatoare oferea o putere mult mai mare de lucru cu un consum redus de combustibil. Deoarece acestea puteau lucra pe șantiere diferite ca și activitate, au cunoscut un succes fulminant, fiind vândute peste 10.000 de unități în mai puțin de un an.

1992 – Concasoarele mobile pentru materiale din demolare BR 60 – acestea au fost special construite de către Komatsu pentru a reduce impactul asupra mediului, volumul de muncă al muncitorilor de pe șantiere, precum și numărul de camioane pe șantiere. Materialele rezultate din demolare, precum resturile de beton erau astfel concasate și refolosite pentru infrastructura drumurilor de acces și fundația clădiriloe.

1995 – Vremea giganților: Autobasculanta cu șasiu rigid Komatsu 930E este cel mai mare utilaj de acest tip din lume, cu o capacitate de 300 tone. Companiile miniere din întreaga lume se grăbesc să o achiziționeze, reușind astfel să îmbunătățească activitatea exploatărilor și să reducă costurile.

1999- Se scrie în continuare istoria utilajelor gigantice – Komatsu lansează super-încărcătorul pe roți WA 1200, cu o cupă de mare capacitate, precum și cea mai mare putere de excavare și tracțiune din clasa sa. Acesta a primit un nou tip de ambreiaj, special proiectat pentru a deveni mai rapid și mai manevrabil. Datorită modului de comandă simplă și confortabil pentru operator, dar și consumului orar redus de combustibil, este unul dintre utilajele cele mai solicitate pentru a lucra în cadrul exploatărilor de minerale din întreaga lume.

 

Dantotsu – best of the best

Începând cu anul 2001 Komatsu integrează conceptul Dantotsu, ce presupune să devii cel mai bun în domeniul tău, dar să și oferi o cale de urmat pentru ceilalți.

Komatsu anticipează cu aproape 15 ani apariția industriei IoT (Internet of Things), oferind începând cu anul 2001 sistemul de urmărire prin satelit al utilajelor Komatrax în dotarea standard a acestora. Acesta permite verificarea prin GPS, de la distanță a locației și modului de funcționare al tuturor utilajelor sale, indiferent de locația din lume. Datele obținute pe baza Komtrax sunt utilizate în mod eficient pentru îmbunătățirea serviciilor pentru clienți și planificarea șantierelor.

Încă o dată Komatsu anticipează viitorul și lansează în anul 2008 primul excavator hidraulic cu acționare hibridă din lume, modelul PC200-8, acesta integrând sistemul Komatsu Hybrid dezvoltat in propriile laboratoare de cercetare. În anul 2010 începe producția de serie a acestuia.

Anul 2008 este unul al lansărilor care vor rămâne în istoria utilajelor, prima autobasculantă de mare capacitate Komatsu cu sistem integrat pentru deplasare autonomă (Autonomus Haulage Systems) începând lucrul la o mină de cupru din Chile. Aceasta este dotată cu sistem GPS de înaltă precizie, senzori de detectare a obstacolelor și numeroase sisteme de comandă și control. Pentru prima dată în istorie, un utilaj de mare capacitate a lucrat 24 de ore fără întrerupere fără operator.

Chiar dacă acum pare o dezvoltare normală, lansarea în anul 2014 a sistemului intelligent Machine Control (iMC) destinat controlului eficient al funcționării utilajelor dintr-un șantier și implementat pe excavatoarele hidraulice de serie PC200i/ PC210 LCi a reprezentat un pas imens pentru șantere, fiind primul sistem de automatizare al construcțiilor lansat în lume.

Komatsu începe să se aproprie din ce în ce mai mult de ceea ce putem numi deja șantierul viitorului, lansând la numai un an după iMC conceptul de SMART CONSTRUCTION. De fapt, acesta reprezintă o integrare a sistemului intelligent Machine Control, deja implementat pe excavatoarele hidraulice PC200i/ PC210 Lci și ulterior pe buldozerele Komatsu în conceptul general de șantier inteligent.

Prin colectarea informațiilor despre poziționarea lamei buldozerului de exemplu, cu ajutorul antenei GNSS și mai nou a dronelor, și apoi prin prelucrarea cu ajutorul unei stații de bază, suprapunând informațiile obținute peste proiectul final, sistemul automat controlează pozițiile de lucru ale lamei, pentru a obține un maxim de eficiență cu un număr minim de treceri.

 

2020 – SMARTCONSTRUCTION – Transformarea digitală

Producătorul japonez confirmă încă o dată capacitatea sa de lider în domeniul tehnologiilor pentru șantiere de construcții, dezvoltând în Europa și SUA conceptul de șantierele inteligente, devenind acum o realitate.

Integrarea șantierelor și a utilajelor clasice care lucrează pe acestea într-un program virtual ce permite oprimizarea operațiunilor de lucru, prin sincronizarea șantierului real cu “geamănul” său digital permite acum obținerea unor productivități încă neatinse dar și o siguranță mai mare pentru personalul muncitor.

Komatsu a lansat patru dispozitive IoT (Internet of Things)și opt aplicații noi care au capacitatea de a accelera transformara digitală a șantierelor, inclusiv kitul SMARTCONSTRUCTION Retrofit (ghidarea utilajelor 3D și măsurarea sarcinii utile) ce poate fi montat pe orice utilaj convențional ce lucrează în prezent pe un șantier.

 MARCOM RMC ’94Servicii inteligente

Societatea MARCOM RMC ’94 este unicul distribuitor autorizat pentru România a întregii game de utilaje terasiere Komatsu. Specialiștii săi sunt pregătiți pentru a oferi sfaturi de specialitate privind șantierul dvs. și avantajele care le obțineți prin utilizarea noilor generații de utilaje și tehnologii dezvoltate de către constructorul japonez.

Rețeaua de vânzări și service din întreaga țară asigură funcționarea la parametrii optimi a utilajelor Komatsu și sistemelor inteligente de control integrate.

Pentru orice informație și pentru comenzi puteţi apela la telefon 0722.30.30.26 sau scrie la adresa de email  office@marcom.ro.

 

Similare

1 din 981