Informaţii la ziNewsOnlinePRODUCATORI newsslidesusUtilaje pentru construcţii

Komatsu promovează utilajele autonome în spațiul cosmic

Komatsu, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de utilaje pentru construcții și mining, lider de peste 30 de ani în domeniul promovării tehnologiilor de vârf contină să dezvolte noi utilaje pentru un viitor al șantierelor mai puțin poluant, mai sigur și eficient. Istoria sa recentă include câteva puncte de reper unice pentru piața construcțiilor: acum aproape 30 de ani, primele basculante cu șasiu rigid Komatsu autonome erau livrate pentru marile exploatări miniere din Australia. Pe atunci, conceptul de deplasare și lucru autonom era încă pe masa de studiu al majorității producătorilor de mașini din lume.

Introdus în anul 2006, sistemul de monitorizare KOMTRAX de la Komatsu este considerat și în prezent ca fiind cel mai complet produs de monitorizare și gestionare a flotei de utilaje. Acesta a fost primul sistem cu funcții complete de monitorizare lansat pe piața utilajelor de construcții, și de asemenea primul care a fost montat din fabrică pe toate utilajele producătorului japonez. Astăzi, peste 500.000 de mașini din întreaga lume sunt echipate cu tehnologia KOMTRAX  și mii de clienți se bucură în siguranță de avantajele sale.

A urmat lansarea în producția de serie, în anul 2008 a primului excavator din lume cu acționare hibridă, o tehnologie originală Komatsu, de atunci producătorul japonez dezvoltând nu mai puțin de trei noi generații de utilaje pe baza tehnologie Hybrid.

Anul 2013 a adus o altă premieră mondială majoră în domeniul utilajelor terasiere: primul sistem inteligent de comandă și control pentru utilaje iMC (Inteligent Machine Control), acesta asigurând o productivitate mai mare, eficiență și costuri de exploatare și mai reduse pentru utilajele pe care a fost implementat, comparativ cu modelele similare clasice.

Komatsu accelerează progresul tehnologic

Cu o experiență unică în dezvoltarea tehnologiilor de viitor, Komatsu a fost selectat de către guvernul japonez la sfârșitul anului trecut pentru dezvoltarea unor utilaje inovatoare destinate construcțiilor autonome în spațiul cosmic. Una dintre țintele de viitor ale acestui programe este aceea de a implementa șantiere complet autonome pe Lună.

Domnul Hiroyuki Ogawa, Președinte și CEO al grupului Komatsu Ltd. a depus personal o propunere privind Proiectul de promovare a dezvoltării tehnologiilor inovatoare pentru construcția autonomă în spațiul cosmic, gestionat de Ministerul Terenului, Transportului, Turismului și  Infrastructurii din Japonia – MLIT, în colaborare cu Ministerului Educației, Culturii, Sportului, Științei și Tehnologiei din Japonia. Acest proiect cu o largă deschidere pentru viitor a fost anunțat de către MLIT în luna iulie a anului 2021, acesta făcând parte din Programului strategic pentru accelerarea cercetării, dezvoltării și utilizării tehnologiei spațiale (Programul Stardust).

Propunerea Komatsu are la bază dezvoltarea unor tehnologii și utilaje de construcții conceptual noi, adaptate noilor cerințe, prin utilizarea sistemului avansat de proiectare Digital Twin. Proiectul a fost promovat de către guvernul Japonez datorită tehnologiei și experienței legate de utilajele autonome (automatizare și control de la distanță) acumulate de către specialiștii grupului Komatsu.

Cu ajutorul Consiliului de Promovare a Dezvoltării Tehnologiilor Inovatoare pentru Construcțiile Autonome, organism de colaborare interministerial, grupul Komatsu va derula începând cu acest an o activitate intensă de cercetare și testare pentru dezvoltarea acestor tehnologii care vor fi utilizate în viitor. Scopul acestui proiect este ca în viitorul apropiat Komatsu să poată contribui la realizarea de către Japonia a unor utilaje și tehnologii avansate și la dezvoltarea activităților de construcții în spațiul cosmic, un prim pas fiind Luna.

 

Utilajele de construcții ale viitorului folosesc tehnologia Digital Twin

Planul de management pe termen mediu (trei ani) al companiei japoneze Komatsu urmărește dezvoltarea unor tehnologii și utilaje curate, nepoluante, care să asigure o siguranță deplină a locurilor de muncă, să fie extrem de productive și inteligente. Pentru a realiza acest deziderat, în următorii ani se vor dezvolta game de utilaje care vor pune accentul pe automatizare și autonomie, dar şi pe dezvoltarea proceselor de producție pentru o optimizare eficientă a lucrărilor de construcţii.

Pornind de la faptul că este greu să testezi în prezent tehnologii sau chiar utilaje direct pe suprafața Lunii, Komatsu a recurs la o nouă tehnologie, Digital Twin, care permite să se recreeze exact condițiile din spațiu extratrestru precum și comportamentul utilajelor în astfel de situații.

Deoarece sunt încă la început cu noul proiect, Komatsu va implementa un studiu de fezabilitate pentru a verifica capacitatea tehnologiei virtuale Digital Twin, tehnologia care stă la baza proiectării utilajelor viitorului, de a furniza informații care să ofere o precizie înaltă în proiectare.

Mai exact, Komatsu va proiecta și opera un excavator hidraulic în spațiul virtual, comparând în primul rând mișcările acestuia cu cele ale utilajelor reale de pe Pământ, pentru a verifica precizia de simulare a condițiilor de pe Lună. Komatsu va trebui să stabilească, de asemenea, condițiile de pe suprafața Lunii pentru a fi exact redate în spațiul virtual. Ulterior, specialiștii grupului japonez vor analiza în mediul virtual mișcările excavatorului, identificând problemele cu care se confruntă în realitate utilajele lunare.

 

Despre tehnologia Digital Twin

Digital Twin este o reprezentare virtuală, omologul digital a unui obiect sau proces fizic, care funcționează ca și acesta, reacționând în timp real. Utilizarea tehnologiei Digital Twin permite o îmbunătățire continuă a activității de proiectare sau de construcție a unor utilaje, echipamente, șamd.

Digital Twin reprezintă următoarea etapă în proiectarea unor produse noi. Astfel, dacă inițial desenele tehnice ale noilor produselor, precum și specificațiile tehnice de inginerie se realizau manual, odată cu dezvoltarea computerelor și apariția unor programe sofisticate, acestea au început să fie realizate integral prin proiectare asistată de computer. În prezent, se consideră că următoarea etapă în proiectarea lor este dată de utilizarea ingineriei de sisteme bazată pe modele matematice evoluate.

„Geamănul digital- Digital Twin” al unui obiect fizic depinde de modul de tratare digitală a acestuia (Digital Thread), acest termen acoperind utilizarea instrumentelor și reprezentărilor digitale pentru proiectare, evaluare și managementul ciclului de viață. Astfel, „Geamănul digital” depinde de modul de prelucrare a datelor -Digital Thread, pentru a funcționa similar cu cel real și a oferi date de execuție cu un grad de acuratețe cât mai mare.

Pe scurt, Digital Thread reprezintă legătura dintre obiectul fizic și cel virtual.

Modificările aduse în timpul proiectării unui produs, în cazul acesta un utilaj, sunt făcute prin utilizarea  la proiectarea produsului a ordinelor de modificare a proiectului din punct de vedere ingineresc, sau pe scurt ECO – engineering change order. Un ECO realizat pentru o componentă a utilajului va avea ca rezultat final o schimbare a modului de lucru digital Digital Thread, și deci o nouă versiune digitală a „Geamănul digital”.

 

Similare

1 din 982