În perioada 27 -31 mai 2019, la Hanovra, Germania, târgul etalon la nivel internațional dedicat mașinilor, utilajelor și uneltelor pentru prelucrarea lemnului, LIGNA 2019, va fi gazda celor peste 1.500 de expozanți ce vor prezenta în cele 10 hale și cei 130.000 metri pătrați de spațiu expozițional în aer liber, viitorul industriei prelucrătoare a lemnului.
Fie că este vorba de digitalizare, automatizare, platforme IoT sau sisteme colaborative, LIGNA este locul unde se prezintă pentru prima dată inovațiile.
Noutăți pe toate segmentele
De la tehnologia forestieră, până la producția de mobilier și construcția de ferestre, tehnologia producerii sculelor și a prelucrării suprafețelor, toate subdomeniile industriei forestiere vor veni cu noutăți pentru vizitatorii din întreaga lume. De asemenea, echipamente de producție a mobilei, platforme IoT ca pietre de temelie ale industriei 4.0, proiecte de cercetare și networking în toate domeniile.
„Toți liderii de piață din tehnologia de tăiere a lemnului, prelucrarea panourilor din lemn, producția individuală și în serie, cu accent pe prelucrarea lemnului masiv, din bioenergie obținută din lemn, precum și din întregul spectru al tehnologiei forestiere și al industriei forestiere sunt prezenți la LIGNA 2019. Expozanți din peste 50 de țări prezintă soluții și aplicații tehnologice, precum și idei pentru întregul cluster de silvicultură și prelucrarea lemnului. Prezența producătorilor de top face ca Hanovra să devină hotspot-ul industriei la nivel global. Caracterul internaţional al târgului iese în evidență. Și în anul 2019, târgul etalon la nivel mondial va fi din nou scena inovațiilor din industrie, deoarece mulți expozanți își concentrează ciclurile de dezvoltare în vederea prezentării rezultatelor la LIGNA. În acest context, vizitatorii experimentează live dezvoltarea rapidă a producției conectată la rețea și a beneficiilor acesteia”, a declarat Christian Pfeiffer, a declarat Christian Pfeiffer, Global Director LIGNA & Woodworking Events, Deutsche Messe AG, Hanovra.
Teme principale de interes
Trei teme captează atenția la LIGNA 2019, în cadrul Summit-ului Wood Industry: „Integrated Woodworking – Customized Solutions“(soluții customizate pentru prelucrarea lemnului), „Smart Surface Technology“ (tehnologii inteligente de prelucrare a suprafețelor) și „Access to Resources and Technology“ (accesul la resurse și tehnologii).
„Integrated Woodworking – Customized Solutions“ (soluții customizate pentru prelucrarea lemnului). Creșterea eficienței instalațiilor de producție cu ajutorul scenariilor de aplicare a IoT, cum ar fi Condition Monitoring sau Predictive Maintenance, este unul dintre subiectele care preocupă industria. În acest context, omul ca parte a sistemului este asistat de sisteme de sisteme (ciberfizice), precum roboții colaborativi și sistemele de transport fără șofer, precum și de un asistent inteligent. Viitorul prevede un sistem hibrid alcătuit din om și mașină, în care produsul este inseparabil legat de organizare și performanță. “Vizitatorii vor vedea și vor experimenta la următoarea ediție a LIGNA cum arată viitorul industriei mobilei și prelucrării lemnului”, a declarat Pfeiffer.
Smart Surface Technology (tehnologii inteligente de prelucrare a suprafețelor)
Tehnicile inovatoare cu care pot fi realizate cele mai noi tendinţe în domeniul suprafețelor haptice, mate sau al suprafeţelor reflectorizante, imprimarea digitală, gravura decorativă, sistemele de inspecție, noua generație de sisteme de vopsit cu injecție sau folosirea de roboţi sunt toate grupate în cadrul temei de interes „Smart Surface Technology“. Digitizarea și automatizarea joacă un rol decisiv aici. Flexibilitatea și rentabilitatea se bucură de prioritate maximă. La viitoarea ediție a LIGNA, expozanții din halele 16 și 17 vor prezenta tehnologii și aplicații, inovații și soluții din tehnologia suprafețelor.
„Access to Resources and Technology“ în cadrul Summit-ului Wood Industry.
În hala 26, cel de-al treilea summit din industria lemnului, sub motto-ul „Access to Resources and Technology” (accesul la resurse și tehnologii) oferă în special industriei primare accesul la noile piețe în dezvoltare. Summit-ul este o platformă internațională de comunicare și tehnologie unde se prezintă clusterul Pădure și Lemn, cu ajutorul unei combinații de forumuri de discuții, lounge și suprafață de expunere. Optimizarea întregului lanț de creare a valorii pădure-lemn-logistică din pădure la fabrica cherestea, protejarea resurselor naturale de daune biotice și abiotice, proceduri climatice și de recoltare a lemnului care protejează mediul, precum şi viitorul în clusterul Pădure și Lemn sunt teme care vor fi dezbătute la summit. Digitalizarea în domeniul forestier variază de la sistemele de informații forestiere la recoltarea de lemn racordată la rețea până la gestionarea modernă și include drone, aplicații mobile, scanere laser și programe IT de înaltă complexitate. Și aici, eficiența și productivitatea se află în prim-plan. În forumurile de discuții și în zona expozițională, subiectul digitalizării își are locul său important.