Informaţii la ziJob Report UCNewsOnlineslideUtilaje de cariera si minerit

Metso Outotec lucrează pentru Cupru Min

Cupru Min SA Abrud este o societate înființată cu scopul valorificării zăcământului de minereu cuprifer de la Roşia Poieni și este cea mai mare exploatare de cupru la suprafaţă din România. Istoria exploatărilor de la Abrud își are rădăcina încă din epoca dacică, de aici extăgându-se aur în cantități mari. Astfel, în anul 106, romanii extrăgeau de aici aproximativ 100 kg de aur pe săptămână.

Exploatările din zonă au continuat timp de 2.000 de ani fără oprire, aici găsindu-se cantități importante de minerale feroase și neferoase, printre care și cuprul. În prezent, expoatarea de cupru de la Cariera Roșia Poieni se realizează în trepte, fiecare cu o înălțime de 15 m și o deschidere de 12 m, adâncimea totală a carierei fiind de 360 m. Materialul concasat este transportat cu ajutorul unui sistem de benzi transportoare la uzina din Dealul Piciorului.

 

Tehnologii de curățare de înaltă eficiență

Prelucrarea minereului concasat în cadrul uzinei presupune măcinarea umedă a acestuia urmată de flotația selectivă a minereului cuprifer. Apa utilizată în circuitul tehnologic include o concentrație mare de steril precum și reactivi utilizați în procesul de producție al cuprului, aceste substanțe trebuind să fie curățate înainte de recircularea și depozitarea sterilului în iazuri de decantare.

Problema obținerii unei ape cu un procent cât mai redus de impurități, dar și a unui steril care să conțină o cantitate minimă de material de cupru utilizabil, este o preocupare permanentă a conducerii societății. Cerințele de mediu tot mai stricte, dar și obținerea unei productivități cât mai mari măsurată la tona de material exploatat au impus investiții importante derulate în ultimii 30 de ani.

În acest context, soluția ultramodernă propusă de către Metso Outotec de filtrare a sterilului prin metoda deshidratării mecanice prin presiune a fost primită cu mult interes de către conducerea CUPRU MIN, care, prin achiziționarea unui astfel de sistem, care funcționează perfect în prezent, a obținut nu numai o cantitate mai mare de cupru la tona de material extras, dar și o reducere drastică a poluării apei utilizate în timpul procesului tehnologic. Noua tehnologie Metso Outotec: filtru de presiune cu placă verticală VPA

Deshidratarea mecanică la presiune înaltă reprezintă o tehnologie de ultimă oră pusă la punct de specialiștii Metso Outotec. Astfel, s-a observat că, în cadrul procesului de curățare a apei de diferite particule de material, cu cât acestea sunt mai fine, cu atâta crește rezistența împotriva eliminării apei. În aceste condiții, deshidratarea gravitațională, uzuală, nu mai poate fi utilizată, devenind ineficientă, și din acest motiv trebuie utilizată o metodă ce presupune aplicarea unei presiuni înalte.

Prin crearea unei presiuni diferențiale  în interiorul sterilului, lichidul poate fi îndepărtat prin comprimare.  Pentru filtrele de presiune cu placă verticală, precum cele montate de către Metso Outotec la uzina din Dealul Piciorului, se utilizează fie tehnologia ce presupune aplicarea unei presiuni înalte, fie o combinație între compresiunea materialului și suflarea acestuia  cu aer.

Filtrul de presiune VPA este format din două grinzi pe care sunt fixate o parte mobilă (piesa de presiune) și sistemele de filtrare, fixate între aceasta și partea de bază, fixă. Sunt utilizați pentru presare doi cilindri hidraulici (pentru modelul VPA 10) sau patru (pentru sistemele de filtrare VPA 15 si VPA 20) pentru deschidere și realizarea presiunii necesare unei deshidratări mecanice, aceștia având rolul de a asigura forța de închidere necesară în timpul filtrării.

Filtrele din material special sunt fixate pe suporturile tubulare între plăcile de filtrare. Barele de fixare ale filtrelor se deplasează spre grinda superioară, pe care sunt montate și sistemele de vibrare cu motor. Acestea pot fi activate în timpul descărcării sterilului, astfel asigurând o curățare completă a resturilor de steril de pe suprafețele de filtrare. Filtrele sunt cuplate între ele dar și cu partea mobilă, astfel încât să se deschidă precum un evantai , asigurându-se o distanță precisă între ele.

Sistemul de susținere al filtrelor este format din conducte ce pot, în același timp, să pulverizeze apă, fiind prevăzut cu duze speciale și fiind alimentat dintr-o țeavă colectoare fixă, cu ajutorul unor furtunuri flexibile. Deoarece duzele de pulverizare sunt situate între pânzele filtrante, apa de spălare a lor rămâne pe loc și asfel este eliminată stropirea.

Filtrul de presiune, disponibil în două versiuni de bază VPA și VPC

VPA – Vertical Plate Airblow, reprezintă filtrul care asigură deshidratarea sterilului cu ajutorul aerului comprimat. Presiunea de funcționare a acestui utilaj este de obicei de 7-10 bar, fiind echipamentul standard utilizat pentru deshidratarea concentratelor minerale. Durata ciclului poate fi de până la 6 minute.

VPC – Vertical Plate Compression, reprezintă filtrul care asigură deshidratarea cu membrană de înaltă presiune a sterilului. Acest utilaj poate funcționa cu presiuni de până la 16 bar și este utilizat acolo unde este necesară o filtrarea la presiune înaltă.

Domeniul de aplicații este foarte larg, variind de la sterilul format din particule foarte fine, precum cel din exploatările industriale de minerale și până la sterilul precipitat din industria chimică. Membranele sunt umflate cu apă la presiune înaltă. Durata ciclului de lucru variază adesea între 10-30 de minute, în funcție de aplicare.

 

Dezvoltarea acestor tehnologii a fost accelerată în ultimii ani, datorită cerințelor din ce în ce mai drastice de reducere a gradului de poluare, dar și a creșterii costului energiei și a mâinii de lucru, acestea fiind acum mai eficiente dar și cu un grad de automatizare crescut.

Metso a lansat, ținând cont de cerințele clienților, următoarea generație VPA, inclusiv echipamentul „JUMBO”, cu capacități de prelucrare de peste 250 de tone pe oră într-o singură unitate. Baza acestei dezvoltări a fost cerința industriei grele de a crea utilaje care să funcționeze automat, să fie fiabile și să aibe o întreținere simplă. Metso a dezvoltat filtrele de presiune VPA pentru exploatările de materiale minerale, acestea reunind performanța și gradul ridicat de automatizare cu cel mai mic cost total de exploatare.

Rezultatul: un filtru automat de presiune înaltă, cu caracteristici unice, cum ar fi:

  • Construcție ușoară cu camere de filtrare din polipropilenă,
  • Design compact, inclusiv al cilindrilor hidraulici, pentru utilizarea în spații reduse,
  • Schimbarea suprafeței de pânză filtrante a devenit o operațiune ce durează un minut,
  • Disponibil pentru mai multe niveluri de presiune, în funcție de aplicații,
  • Puține piese mobile, ceea ce înseamnă cerințe de întreținere redusă și disponibilitate ridicată.

Sistemul complet de filtrare trebuie ales cu atenție, fiind selectat în funcție de fiecare aplicație individuală. Metso furnizează în toate situațiile sisteme complete pentru:

  • Sistem de îngroșare a șlamului cu ​​descărcare automată,
  • Rezervor tampon pentru alimentarea cu șlam,
  • Contoare de debit și densitate pentru alimentarea sistemului de filtrare,
  • Pompă de alimentare cu șlam,
  • Pompă și rezervor de apă pentru spălarea filtrelor,
  • Sistem de aer comprimat,
  • Sistem de cântărire, pentru o monitorizare exactă a producției,
  • Detector pentru distrugerea suprafeței de filtrare,
  • Controler de proces pentru funcționare automată,
  • Platformă specială pentru activitățile de service.

 

Similare

1 din 943