De unde recrutăm inginerii? O întrebare care vine mereu de la directorii firmelor de construcții, importatori de utilaje, piese schimb, consumabile șamd. Situația este paradoxală, deoarece chiar dacă producători de utilaje sunt puțini și extrem de specializați, facultățile create acum 40 sau 50 ani, când cererea de specialiști era la un nivel mult mai înalt, încă funcționează. Puținii profesori existenți încearcă să adapteze cursurile la o piață în care tehnologia avansează rapid, chiar modul de lucru se schimbă, cu un sprijin tehnic limitat, acordat de câteva firme care înțeleg că trebuie să investești și în ziua de mâine.
Printre puținele firme care acordă un sprijin practic facultăților tehnice, în acest caz fiind vorba de Facultatea de Utilaj Tehnologic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, se numără și compania Hiarom Invest.
Specializată în distribuția de utilaje pentru construcții dar proiectând și executând la comandă mașini specializate precum automacarale, camioane adaptate deplasării și lucrului pe calea ferată și șosea șamd, suprafețele de producție sau atelierele de proiectare ale societății Hiarom reprezintă exact locul de unde viitorii ingineri pot înțelege cel mai bine o parte din opțiunile care le au pentru dezvoltarea lor ulterioară ca specialiști.
O tradiție de 11 ani
Încă de la înființarea companiei Hiarom Invest în anul 2007, Directorul General al companiei, dl. Cătălin Dragomir împreună cu Directorul de service Liviu Moraru și Directorul de Producție Cristian Ionescu, toți absolvenți ai Facultății de Utilaj Tehnologic, au fost deschiși spre organizarea acestor vizite, fiind gata de fiecare dată să împărtășească studenților din experiența lor.
O viziune corectă și un mod de a investi în viitor, putem spune, și rezultatele se văd: o mare parte din inginerii care lucrează în cadrul Departamentelor de Producție, Service și Proiectare ale companiei Hiarom Invest sunt absolvenți ai acestei facultăți, o parte din ei având primul contact cu firma prin vizitele din timpul practicii.
“Întotdeauna am încercat pe durata vizitelor să le prezentăm studenților oportunitățile din cadrul organizației, pentru ca la finalul facultății să poate aplica pentru un post la Hiarom Invest. De asemenea, colegii mei – foști studenți la Utilaj Tehnologic, au încă o relație apropiata cu profesorii din cadrul facultății, cu care țin legătura si cu care se sfătuiesc in momentul in care vor sa recruteze oameni pentru departamentele lor.
Profesorii din cadrul facultății au o legătura strânsă cu conducerea Hiarom Invest și știu că întotdeauna suntem deschiși către vizitele lor alături de studenți. Pentru noi, vizita studenților reprezintă o oportunitate cu ajutorul căreia putem aprecia nivelul de pregătire al viitorilor ingineri. De asemenea, și pentru studenți este o oportunitate la fel de interesantă, ei putând să vadă exact ce le poate oferi acest domeniu pe piața locurilor de muncă” – Cătălin Dragomir, director General Hiarom Invest.
Fiecare vizită a studenților este minuțios pregătită, la fel ca întreaga activitate a firmei Hiarom Invest, am putea adăuga. Astfel, aceștia au posibilitatea ca în câteva ore să descopere complexitatea unei activități de vânzare dar și de producție, începând cu pregătirea de protecția muncii, prezentarea generală a organigramei întreprinderii și continuând cu o vizită mai detaliată pe la fiecare departament important. Vizita studenților de la Utilaj Tehnologic din acest an a integrat prezentarea departamentelor de Proiectare, Producție, a Departamentului de Service dar și a Atelierului de producție.
Practic, studenții au avut ocazia să vadă hala de producție și service de aproape 3.600 mp, toate utilajele aflate in dotare precum și comenzile aflate în acel moment pe fluxul de producție, precum drezina cu macara, un camion adaptat deplasării pe cale ferată/șosea sau automacaraua RT352-2. În cadrul atelierului de service au văzut mai multe tipuri de camioane dotate cu macarale Hiab.
Concluziile vizitei
O vizită bine organizată și cu informația prezentată structurat, chiar dacă extrem de condensată, deci, atât studenții cât și cadrele didactice au fost încântați de vizita făcută. Studenții au avut ocazia să vadă întregul flux de producție – de la faza de proiectare, intrarea în producție, execuție (confecții metalice, sudură, sablare, vopsire, hidraulică, electrică, asamblare) până la activitatea de întreținere și reparații.
Cert este că după fiecare eveniment de acest tip, Hiarom Invest deja se pregătește pentru următorul, astfel de activități fiind organizate fie la inițiativa cadrelor didactice, fie și din propria inițiativă a conducerii firmei.