Pe 17 și 18 martie, în inima ţării, la Alba-Iulia, Sandvik Mining and Construction a organizat seminarul Quarry Process Optimization și a reunit laolaltă reprezentanţi ai celor mai importante companii din domeniul exploatării agregatelor.
Cei doi speakeri străini, veniţi special pentru a le vorbi specialiștilor români, le-au împărtășit acestora din know how-ul și experienţa lor, oferindu-le, alături de membrii echipei Sandvik Mining and Construction din România, tot sprijinul și răspunzând deschis la întrebări, pentru a-i ajuta să-și optimizeze cât mai bine activitatea și a obţine productivitate și profitabilitate maximă de la echipamentele cu care lucrează în cariere.
Evenimentul a fost structurat în două părţi: una teoretică ce a inclus prezentările specialiștilor Sandvik din Suedia și alta practică constând într-o vizită la cariera Elis Agregate de lângă Zlatna.
Optimizarea procesului de foraj-pușcare
Forajul și pușcarea sunt două componente cheie în economia procesului de exploatare a agregatelor de carieră și modul în care sunt realizate are un impact deosebil asupra tuturor celorlalte operaţiuni din aval: încărcare, concasare și în final asupra produsului finit.
„Cel mai important lucru în optimizare este să ai o imagine de ansamblu a proceselor, a operaţiunilor, tehnologiilor și pieţelor”, le transmitea Arne Lislerud, Ph.D Reasearch Manager Rock Excavation, Sandvik Mining and Construction Oy specialiștilor români prezenţi în sală.
Un alt element extrem de important în procesul de optimizare este rolul operatorilor în procesele de încărcare și transport. „Cu cât operatorii sunt mai bine instruiţi, cu atât rezultatele obţinute sunt mai bune!”, a declarat acesta. Afirmaţia sa este susţinută nu doar de experienţa sa vastă în domeniu, ci și de un studiu realizat pe un număr de 73 de operatori clasificaţi pe patru nivele diferite de experienţă: începător, mediu, expert și expert extern. Au fost evaluate productivitatea și eficienţa de combustibil, testele fiind efectuate pentru trei aplicaţii diferite de încărcare. S-a constatat faptul că între operatorii începători și cei experimentaţi productivitatea varia cu până la 700%, iar consumul cu până la 200%. Surprinzător a fost și faptul că s-au constatat diferenţe uriașe și între operatorii cu o experienţă medie și cei experimentaţi: productivitatea varia cu până la 300%, în timp ce eficienţa consumului cu până la 150%.
Arne Lislerud le-a împărtășit celor din sală câteva „secrete” descoperite de-a lungul anilor, care s-au dovedit a fi de succes în eficientizarea și optimizarea activităţilor în cariere. „Filmarea pușcărilor este un mod eficient de îmbunătăţire a activităţilor”, povestea Arne, îndemnându-i pe cei din audienţă să recurgă la această metodă. „Nu există metode corecte sau greșite, totul depinde doar de ceea ce vreţi să produceţi”, a concluzionat acesta.
Optimizarea procesului de concasare
A doua prezentare a părţii teoretice a seminarului a fost susţinută de către Per Svedensten, Ph.D Manager Crushing Chambers and Materials Development, Sandvik Mining and Construction, şi a avut ca tematică principală îmbunătăţirea performanţelor concasoarelor.
„Totul începe cu interacţiunea între material și concasor”, a afirmat Per Svedensten la începutul prezentării sale, precizând că pentru a ști care este cel mai bun utilaj pentru o anumită aplicaţie și care este configuraţia optimă pentru a obţine cea mai bună performanţă, orice specialist care lucrează în carieră trevuie să înţeleagă aspectele tehnice, de construcţie ale unui concasor. „Modul de funcţionare a unui concasor este foarte important și conduce la îmbunătăţirea proceselor. Înţelegând aceste aspecte putem înţelege de ce anumite blindaje se uzează și de ce altele sunt utilizate timp îndelungat”.
Reglarea proceselor, factorii de luat în seamă pentru selecţia blindajelor potrivite pentru concasoarele cu fălci, factorii care influenţează alegerea camerei de concasare pentru un concasor cu con, spargerea „piatră-pe-piatră”, curba de performanţă a oncasorului sau costul total de operare au fost alte aspecte abordate de către specialistul suedez. Nu au lipsit exemplele de calcule privind eficienţa proceselor de concasare pornind de la diferenţe de cost per tona de material în funcţie de metoda de foraj și pușcare aleasă, costurile pentru manipularea gabariţilor, încărcarea și transportul materialului.
„Optimizarea trebuie să fie o combinaţie între o analiză tehnică și una economică. Reducerea costurilor nu înseamnă neapărat o creștere a profitului”, a spus Per Svedensten.
Sandvik și Elis Agregate, proiecte la înălţime
Cea de-a doua zi a Quarry Process Optimization Seminar a fost dedicată părţii practice a conceptelor expuse cu o zi înainte, locul ales fiind Cariera Elis Agregate de lângă Zlatna, care a beneficiat în 2015 de o remodernizare a fluxului de concasare. Astăzi, aici operează una dintre cele mai moderne instalaţii de concasare din România, acesta fiind un proiect de succes marca Sandvik Mining and Construction.
De altfel, cariera Elis Agregate este una dintre cele mai moderne din ţară, valoarea totală a investiţiilor realizate: echipamente și infrastructură ridicându-se la aproximativ 5 milioane de euro.
„Din frontul de lucru, șoferul ajunge cu camionul în sectorul de producţie. Aici se așează în poziţia de descărcare și când primește „undă verde” poate bascula. Când buncărul este plin de material alimentatorul cu grătar pornește datorită senzorilor, sterilul 0-32 mm rezultat se scoate pe banda laterală, iar 0-200 mm cade pe stocul intermediar după staţia primară. Sub stocul intermediar avem un tunel cu două alimentatoare vibrante și o bandă transportoare. De acolo materialul este trimis într-un buncăr care alimentează un concasor cu con Sandvik CH440. De aici materialul concasat merge pe primul ciur Sandvik SC1863, unde se clasează piatra CFR și nisipul după concasarea secundară. Agregatele cu granulometria 8-31,5 mm la care se poate adauga parţial sau total piatra CFR merg pe staţia terţiară de concasare alcătuită dintr-un buncăr și două concasoare Sandvik CH430F ce lucrează cu fante diferite pentru a produce o formă foarte bună a întregului spectru de agregate. După concasoarele terţiare materialul este sortat pe două ciururi cu câte două nivele Sandvik SC1862 de unde rezultă produsele finite cu o granulometrie de 4-8, 8-16, 16-25 mm, iar refuzul de ciur de întoarce în buncăr. Sub padocurile de material se află o bandă transportoare a unui staţii de încărcare în camioane ce urmează a fi pusă în funcţiune. Scopul benzii este acela de a minimiza costurile operaţionale prin manipularea adiţională a agregatelor cu un încărcător. Banda are o capacitate de 400 t/h, un camion de 20 de tone se încarcă în 5-6 minute.
Concasoarele Sandvik sunt utilaje foarte bune. De când am pus instalaţia în funcţiune am procesat în jur de 180.000 tone de material fără nici un fel de uzură. Sunt utilaje fiabile, iar fluxul tehnologic este bine conceput” a explicat Ioan Tecar, directorul carierei Elis Agregate fluxul tehnologic.
„Ideea a plecat de la unul dintre moto-urile companiei care spune că «acolo unde alţii dau răspunsuri rapide noi punem întrebările corecte». Foarte important pentru noi este să înţelegem în detaliu caracteristicile zăcământului și ale procesului tehnologic în discuţie, ceea ce ne va permite să oferim soluţia technică corespunzătoare, aceasta traducându-se prin costuri operaţionale reduse și productivitate ridicată. Dorim să realizăm acest tip de eveniment anual, scopul declarat fiind acela de a face din «Quarry Process Optimization» o referinţă pe piaţa locală de utilaje de construcţii” – Cristian Rusu, Sales Manager C&S, Sales Area North Europe, Region East Sandvik Construction.
Testimoniale
Reacţiile primite din partea participanţilor au fost pozitive, semn că un astfel de eveniment a fost nu doar binevenit ci și necesar.
„Un astfel de eveniment este binevenit și ar fi bine să fie chiar mai des. Chiar dacă în acest moment nu există lucrări foarte mari în domeniu, ne ajută să ne pregătim pentru viitor. Cu cât suntem mai bine pregătiţi cu atât este mai bine pentru noi ca specialiști și pentru companiile unde lucrăm pentru că putem obţine rezultate mult mai bune” – Doina Petrean, Deva Gold.
„Este o iniţiativă foarte bună, îndrăzneaţă aș putea spune și pentru cine nu are toate informaţiile și nu este la curent cu noutăţile în domeniu, este mai mult decât binevenit un astfel de seminar” – Stere Paris, Celco.
„Faptul că au venit niște specialiști suedezi care ne-au prezentat atât aspecte foarte teooretice, dar și studii de caz mi se pare de apreciat. Eu sunt inginer miner și multe din lucrurile acestea le-am învăţat în facultate, însă au apărut noţiuni și concepte noi și că putem învăţa din experienţa lor din Norvegia și Suedia ne ajută foarte mult. Este foarte interesant cum sunt prezentate lucrurile, cum vâd problema uzurii la elementele de concasare care sunt foarte scumpe, cum sunt de exemplu blindajele” – Viorel Ilca, director producţie carieră Sylc Con Trans.
„Suntem mulţumiţi de colaborarea cu Sandvik România. Anul trecut, în august am început lucrul cu noua instalaţie de concasare şi deja avem 180.000 de tone de material procesat. Este mult și încă nu lucrăm la capacitate maximă. Dar cererea pentru agregate este în creştere, ajutaţi fiind de șantierele mari de infrastructură din zona noastră: Autostrada Sebeş-Turda și Coridorul IV”. Vasile Goţa, Director Elis Agregate.