Kuhn România este un nume care nu mai necesită nici o prezentare. Importator unic al unor mărci prestigioase precum Komatsu, pentru utilaje terasiere, unul dintre liderii mondiali în domeniu, Grove sau Potain, lideri mondiali ai pieței de auto-macarale și macarale turn, Kuhn România duce mai departe tradiția unei firme de primă mărime care a dominat ani de zile piața utilajelor din România: Marcom RMC’94.
Integrarea în cadrul grupului internațional Kuhn a oferit capacități suplimentare de dezvoltare pe o piață locală extrem de competitivă, Kuhn România continuând dezvoltarea sa pe piața locală într-un ritm rapid și chiar anunțând un plan de investiții importante pentru anii viitori în infrastructura firmei. Anul 2023 a confirmat de altfel trendul firmei din ultimii ani, printr-o creștere accelerată a vânzărilor de utilaje terasiere Komatsu pe segmentul de capacitate mare (peste 11 tone greutate operațională), cota sa de piață atingând 35%.
Un an 2023 de excepție, urmat de ani dedicați întăririi infrastructurii proprii
Am profitat de organizarea în zilele de 15 și 16 noiembrie a.c. a evenimentului Open House KUHN România, pentru a discuta cu dl. Răzvan Marcu, CEO KUHN România, cu o experiență de 24 de ani în domeniul utilajelor din România. Ca de obicei, discuția a fost deschisă, răspunsurile directe fiind argumentate de cifre și informații precise:
„Cota de piață înregistrată de utilajele terasiere marca Komatsu în perioada Ianuarie-Octombrie 2023 este de aproximativ 35% pentru gama mare și 10% pentru gama mica. Un rezultat de care suntem foarte mândri, ținând cont că targetul nostru pentru 2023 a fost zona de utilaje mari, livrate în special clienților din zona de infrastructură mare, cariere și balastiere, producție de asfalt, beton, prefabricate, materiale de construcții. Totodată, trendul nostru față de 2022 este foarte bun: businessul Komatsu a înregistrat o creștere de aproximativ 80% în 2023” – Răzvan Marcu, CEO KUHN România.
Redacția: În această toamnă s-a desfășurat primul Open House Kuhn Romania. Se dorește să devină o tradiție printre constructorii din România. Va deveni un eveniment anual?
Răzvan Marcu: Așa este, este primul Open House Kuhn România. Totuși, să nu uităm că avem o lungă tradiție în organizarea de astfel de evenimente sub umbrela Marcom. Prin acest eveniment am dorit să oferim ocazia clienților noștri de a vizualiza 20-30 modele diferite de utilaje aflate în stocul nostru, beneficiind în același timp de oportunitatea de a întâlni mai mulți clienți într-o perioadă scurtă de timp.
Începând cu anul 2024 vom organiza două evenimente pe an, unul în primăvară și altul în toamnă. Credem mult în acest tip de evenimente și în nivelul de interacțiune pe care îl oferă.
Redacția: Ce utilaje au fost prezentate la sediul central al firmei din localitatea Otopeni? Serii mai deosebite, precum utilaje hibride sau electrice?
Răzvan Marcu: La acest eveniment am prezentat 32 de modele diferite, începând de la mini excavatoare si ajungând pana la încărcătoare cu cupa de aproape 5 mc, excavatoare cu greutatea operațională de 37 de tone. Vedeta a fost, ca de fiecare dată, excavatorul hibrid Komatsu HB365, acesta înglobând cea mai modernă tehnologie din lume.
Redacția: În afara numărului mare de utilaje terasiere, vizitatorii profesioniști au putut vedea, analiza, și comanda, un număr impresionant de atașamente de lucru. Cum au apreciat acest mod de prezentare?
Răzvan Marcu: Am prezentat pe lângă utilaje si un număr important de atașamente, atât pentru echipamentele mari cat si pentru cele mai mici. Astfel, toți cei prezenți pe parcursul celor 2 zile au putut vedea nu numai atașamente standard, utilizate în mod curent, ci și echipamente cu aplicații dedicate. Vorbim aici despre cupe pentru aplicații speciale, graifere, scarificatoare, ciocane hidraulice, plăci compactoare, foreze, freze pentru asfalt, etc.
Redacția: Care este in prezent cota de piață pentru Kuhn Romania ? Puteți oferi mai multe date concrete în ceea ce privește evoluția vânzărilor în 2023, și eventual o comparație cu anul 2022?
Răzvan Marcu: În piață circulă mai multe cifre și este bine să stabilim care este gama la care ne raportăm. Aceste cifre sunt furnizate lunar de Comisia Europeana, fiind foarte clare și primite de toți furnizorii de utilaje din România și Europa. Noi primim statisticile legate de echipamentele terasiere (excavatoare, încărcătoare frontale, buldozere, gredere, basculante rigide și articulate, buldoexcavatoare, mini încărcătoare multifuncționale). La rândul lor, acestea se împart în două categorii: utilaje din gama mare (de construcții și minerit), și utilaje din gama mică (utilitară). Cota de piață Komatsu în perioada Ianuarie-Octombrie 2023 este de aproximativ 35% pentru gama mare și 10% pentru gama mica. Un rezultat de care suntem foarte mândri, ținând cont că targetul nostru pentru 2023 a fost zona de utilaje mari, livrate în special clienților din zona de infrastructură mare, cariere și balastiere, producție de asfalt, beton, prefabricate, materiale de construcții.
Totodată, trendul nostru față de 2022 este foarte bun: businessul Komatsu a înregistrat o creștere de aproximativ 80% în 2023. Multa muncă, dar rezultate pe măsură!
Redacția: Care sunt cele mai solicitate utilaje, și livrate bineînțeles, de către Kuhn România în acest an?
Răzvan Marcu: În zona de utilaje mari, pentru anul 2023, cererea cea mai ridicată a fost pentru excavatoare cu greutate operațională mai mare de 11 tone (15% din totalul pieței) si pentru încărcătoare frontale cu greutate operațională mai mare de 11 tone (7% din totalul pieței).
În zona de utilaje mici, utilitare, în 2023, cererea cea mai ridicată a fost pentru buldoexcavatoare (32% din totalul pieței) și pentru mini și midi excavatoare (31% din totalul pieței). De menționat că 2023 este primul an în care numărul de buldoexcavatoare vândute (utilaje multifuncționale) este egalat de cel de mini și midi excavatoare (utilaje specializate).
Redacția: Care credeți că sunt cele mai mari provocări ale pieței din România, în prezent și în viitorul apropiat?
Răzvan Marcu: Pentru a avea o dezvoltare susținută a pieței de utilaje de construcții este nevoie de o vizibilitate mai bună asupra proiectelor de infrastructură mare și mică, un suport mult mai solid pentru implementarea și decontarea proiectelor pe fonduri europene, implicarea băncilor în susținerea clienților care vor să aplice pentru accesarea fondurilor europene. Nu în ultimul rând aș menționa numărul limitat de specialiști în zona de servicii post vânzare, o provocare cu care ne confruntăm de câțiva ani buni.
Redacția: Pentru anul 2024, ce direcții de dezvoltare aveti? Vor exista investiții importante? Ce alte noutati puteți anunța pentru anul viitor?
Răzvan Marcu: Planul de investiții al KUHN ROMANIA a fost anunțat din 2022, avem planificate investiții în 4 sedii noi, dotate cu facilități moderne de service, în București, Timișoara, Turda și Roman. În unele zone au fost achiziționate terenuri și așteptăm începerea construcțiilor, în altele suntem în curs de achiziție a terenurilor. Oricum, suntem siguri că prin aceste investiții importante vom reduce semnificativ perioadele de suport logistic, și ce este mai important, cu ajutorul acestor facilități noi vom fi și mai aproape de clientii noștri.
Redacția: Prevedeți o creștere a cererii de utilaje noi anul viitor?
Răzvan Marcu: 2024 este un an particular, cum rar întâlnim. Patru alegeri întinse pe perioada unui an întreg, nu reprezintă neapărat un semn bun pentru investiții și dezvoltare. Totodată, observăm discuții aprinse referitoare la accesarea de fonduri europene pentru utilaje de construcții. Încă nu vedem o finalizare pozitivă, dar sperăm într-o astfel de direcție, deoarece in 2023 aproximativ 50% din vânzările de utilaje din Romania s-au realizat datorită proiectelor pe fonduri europene.
Deși suntem in general optimiști, în situația actuală, luăm în calcul scădere a pieței cu 20-30%.