Dezvoltare durabilaOnlineUtilaje pentru construcţiiUtilaje terasiere

Revoluția energetică a Japoniei

În ciuda faptului că a înregistrat una dintre cele mai caniculare veri, cu temperaturi record și a scos din funcțiune centralele nucleare, Japonia nu a raționalizat energia electrică și nici nu a avut parte de întreruperi de curent. Cum a fost posibil acest lucru? Economisind.

În luna septembrie, Japonia a scos din funcțiune ultima dintre cele 50 de centrale nucleare, odată vitale pentru a asigura necesarul de energie electrică al întregii țări și mai ales a puternicei industrii nipone. Reactoarele nucleare ale Japoniei au fost înlocuite prin eficientizarea utilizării energiei electrice în perioada imediat următoare catastrofei naturale din martie 2011, ceea ce a redus consumul de energie cu 15 până la 20% la nivel național. De exemplu, în birourile din Japonia au fost înlocuite sursele de iluminare cu consum mare de energie cu surse de ilumina economice cu LED, dezvoltate în Japonia, reducând astfel consumul de electricitate la acest nivel cu până la 40%. Cu un asemenea nivel de conservare a energiei, centralele nucleare vulnerabile ale țării au devenit redundante pentru moment.

Marile corporații, precum Komatsu conduc în lupta pentru reducerea consumurilor. Astfel, unul dintre cei mai mari constructori de echipamente pentru construcții din lume și-a luat angajamentul de a reduce consumul de energie cu cel puțin 50% până în 2015. Și Komatsu nu este singurul care a luat această decizie. Ca o consecință a dezastrului de la centrala nucleară de la Fukushima, eforturile companiilor publice și private au ajutat la menținerea cererii de energie la un nivel acceptabil.

Dar Japonia nu a devenit o țară în întregime verde, deoarece consumul de combustibili fosili a crescut în ultimii doi ani, dar se fac eforturi pentru a reduce consumul și în această direcție.

În încercarea de a reduce dependența Japoniei de sursele externe de energie (90% dintre resursele energetice ale țării provin din import) și de a reduce emisiile de CO2, Komatsu intenționează să reducă cu 50% consumul de electricitate până în 2014, reprezentanții companiei declarând că în prezent, fără a reduce capacitatea de producție, au redus deja costurile cu energia cu 40% în decursul a trei ani prin modificarea metodelor și proceselor de producție.

Constructorul japonez a înlocuit sculele pneumatice, cu consum ridicat cu scule electrice, pe baterii și au introdus tehnologii de economisire a energiei. De asemenea, compania a instalat panouri solare pe acoperișuri și încearcă să găsească diverse metode pentru a utiliza energiile regenerabile, cum ar fi utilizarea apei subterane ca și agent de răcire în procesele de producție.

În planurile Komatsu sunt incluse și investiții de 30 până la 40 de miliarde yeni până în anul 2020 pentru reconstrucția fabricilor sale, cu scopul de a înlocui actualele sedii cu unități de producție și clădiri de birouri care pot reduce consumul de energie prin utilizarea iluminatului cu tehnologia LED. Un LED care produce echivalentul a 60 de Watt utilizează o optime din energia unui bec incandescent, această tehnologie evoluând în fiecare an mai mult, în sensul reducerii consumului pe unitatea de Watt.

Komatsu, o companie “verde”

Komatsu a fost dintotdeauna una dintre cele mai “verzi” companii din domeniul său. Un exemplu semnificativ: toate utilajele sale sunt proiectate și construite să dureze în timp. Producătorul japonez a adus îmbunătățiri noilor șasiuri PLUS pentru buldozerele model D51, D61 și D65, dublând astfel durata de viață a șasiurilor și crescând durata de utilizare a echipamentelor. Dar cum la un moment dat, inevitabil, utilajele sunt scoase din uz, Komatsu proiectează echipamente care sunt 100% reciclabile, de la oțel, la plastic sau sticlă, în procesul inițial de fabricație fiind utilizate de asemenea materiale reciclate. În continuare, Komatsu implementează practicile “verzi” în operațiunile sale de producție, punând în aplicare principiile și acțiunile specifice unei companii sustenabile.

Fabricile Komatsu produc foarte puține deșeuri, materialele fiind utilizate și reutilizate. Uleiul rezidual este recuperat și utilizat pentru încălzire. În ceea ce privește modalitatea de vopsire a echipamentelor, producătorul japonez a implementat practici care minimizează reziduurile și impactul asupra mediului, îmbunătățind calitativ procesul de vopsire. În plus, compania și-a localizat depozitele pentru piese de schimb mai aproape de clienți, astfel că se utilizează mai puțin combustibil, iar piesele ajung mai repede la destinație.

Articole similare

1 din 931