Grupul Sandvik reprezintă la nivel global una dintre numele importante în domeniul ingineriei high-tech, având aproximativ 45.000 de angajaţi, activitatea sa fiind orientată spre creșterea productivităţii clienţilor, profitabilităţii afacerilor proprii și siguranţei oamenilor și echipamentelor în timpul lucrului.
Experienţa unică în domeniul tehnologiilor producerii materialelor speciale de înaltă rezistenţă, cunoștinţele detaliate despre procesele industriale și cooperarea strânsă cu fiecare client, indiferent de importanţa sa economică, cuplate cu un program de investiţii continue în cercetare și dezvoltare, au adus compania Sandvik în poziţia de lider mondial în câteva domenii industriale importante.
În România, Sandvik Mining and Rock Technology este o prezenţă foarte activă, fiind unul dintre lideri în furnizarea utilajelor industriale de sortare si concasare.
Cu peste 200 de concasoare livrate cu acţionare electrică, majoritatea de tip con, dar și concasoare de mare capacitate cu fălci și cu impact, Sandvik este un nume bine cunoscut printre constructori. Trebuie spus că în România încă lucrează utilaje Sandvik din anii ’70, acestea fiind în stare bună de funcţionare și în prezent, datorită inginerilor de service care asigură funcţionarea a acestor mașini în orice punct al ţării.
Mihai Pamfil, Sales Engineer Sandvik Mining and Rock Technology a participat la majoritatea proiectelor importante de staţii de concasare și sortare din ultimii ani, de la faza de proiectare și până la punerea în funcţiune. Am stat de vorbă despre piaţa locală și mai ales despre preferinţele pieţei din România, dacă există cereri standard. „Ţinând cont că o staţie de procesare agregate reprezintă o investiţie pe termen lung, beneficiarul își calculează investiţia în funcţiede un plan de afaceri bine studiat, ne transmite așteptările sale legate de producţie și informaţii despre varietatea sorturilor pe care dorește să le obţină. Pe baza acestor date, împreună cu echipa de proiectare, oferim o soluţie cât mai aproape de așteptările sale. Dat fiind faptul că nici materialul pe care îl procesează staţia nu este identic de la un caz la altul, putem spune cu certitudine că nu există o staţie în România identică cu alta. Mai mult decât atât, chiar dacă o staţie a funcţionat 10 ani într-o configuraţie, putem să o actualizăm să corespundă cerinţelor actuale. Deși gama de utilaje de concasare a SANDVIK este foarte variată, încercăm să folosim utilaje similare, care pot oferi productivitate ridicată și foarte multă flexibilitate”.
Între tehnologiile de ultimă oră și flexibilitatea faţă de problemele clienţilor
De ce sunt utilajele, tehnologiile, dar și oţelurile sau alte componente apreciate de către utilizatori datorită performanţei lor și durabilităţii în timp? Informaţia reprezintă de fapt elementul de bază pentru a oferi exact ceea ce este nevoie fiecărui utilizator în parte. Compania Sandvik își dezvoltă produsele pe baza informaţiilor obţinute din piaţă, prin intermediul echipelor de vânzări și post-vânzări, astfel că obiectivul principal este acela de a fi aproape de clienţi. În ceea ce privește strict piaţa din România, flexibilitatea este cuvântul de ordine: „Indiferent de posibilităţile financiare ale acestora, vom găsi împreună o soluţie pentru satisfacerea nevoilor. De asemenea, am dobândit o experienţă considerabilă în achiziţii prin programe finanţate din fonduri europene, în special în ultimii ani”.
Utilaje & Construcţii: Dacă vorbim de performanţă, care este cea mai veche staţie Sandvik care lucrează în România? De asemenea, care sunt cele mai puternice staţii montate?
Mihai Pamfil: În România există câteva staţii cu utilaje Sandvik din anii 70-80 care încă funcţionează foarte bine, dar lucrăm împreună cu proprietarii acestora, pentru a le actualiza cu utilaje moderne de capacitate mai mare care oferă posibilităţi de monitorizare și control. Nu vom elimina însă din fluxurile tehnologice utilajele „pensionate”, ci doar le vom utiliza într-un regim intermitent, în funcţie de volumul de lucru.
Suntem mândri să putem confirma că am construit cele mai mari staţii din România și că am oferit partenerilor noștri mai mult decât capacităţi mari de producţie, adică și o paletă foarte variată de sorturi calibrate care corespund standardelor foarte stricte de calitate. Avem beneficiari care pot produce în regim continuu zece sorturi diferite, putând oricând să le schimbe cu modificări minimale. Ne plac provocările și vom lucra în continuare la soluţii de optimizare și creștere a capacităţii, cu influenţă minimă asupra costului de producţie.
Utilaje & Construcţii: O staţie de concasare și sortare este o adevărată fabrică. De asemenea, fiecare utilizator are propriile cerinţe și condiţii, din acest motiv vorbim de proiecte unice de fiecare dată. Care sunt etapele ce trebuie parcurse pentru a proiecta o astfel de staţie, indiferent de complexitatea ei?
Mihai Pamfil: Odată cu apariţia și dezvoltarea unor mijloace de informare care în anii trecuţi nu erau atât de populare, precum site-uri de specialitate, târguri expoziţionale la nivel mondial, producătorul român de agregate înţelege foarte bine etapele de extracţie/procesare a materialului de la produsul brut la sorturile utilizabile pentru producerea asfaltului, betonului etc. Astfel, viitorul beneficiar al unei staţii performante Sandvik poate susţine o discuţie tehnică bazată pe costuri de producţie și capacităţi, lucrând astfel activ împreună cu noi la configurarea noii sale instalaţii.
Pentru început, vom începe prin a studia tipul de rocă procesată, calităţile fizice și chimice ale acesteia și curba de alimentare a staţiei. În funcţie de capacităţile dorite și de produsele finite vom proceda la realizarea unui flux tehnologic și a unui plan de amplasament. Sandvik are posibilitatea de a furniza staţii complet autonome cu aport minim de personal operator, cu posibilitatea de a monitoriza și chiar de a controla staţia de la distanţă cu ajutorul unei conexiuni de internet pe telefonul mobil. Indiferent de bugetul beneficiarului implementăm totdeauna standardul Sandvik legat de siguranţa în exploatare și protecţia muncii.
Utilaje & Construcţii: Dacă vorbim de protejarea instalaţiilor în timpul lucrului, o mare problemă, mai ales în cazul balastierelor sau a concasoarelor utilizate pentru reciclarea materialelor de construcţii este reprezentată de bucăţile de fier care odată intrate în concasor, pot deteriora componente interne importante ale mașinii. Ce soluţii oferă Sandvik în astfel de cazuri?
Mihai Pamfil: Bucăţile de fier reprezintă un pericol iminent pentru procesul de concasare, putând afecta considerabil componentele principale ale acestora. Deși utilajele sunt dotate cu sisteme automate deprotecţie, am impus ca standard de calitate echiparea oricărei staţii cu detector de metale poziţionat pe banda de alimentare.
Utilaje & Construcţii: Sandvik esteo firmă inovativă, cu un puternicdepartament de cercetare. Putem vorbi de tehnologii de ultimă oră implementate pentru a creșteprofitabilitatea unui utilaj?
Mihai Pamfil: Produsele Sandvik şi-audovedit fiabilitatea în decursul anilor, astfel că prin modelele noi lansate s-a realizat o creștere a capacităţii de producţie și un control mai bun al funcţiilor utilajelor. De asemenea, Sandvik oferă acum posibilitatea ca pentru orice concasor nou livrat, beneficiarul să poată urmări fără niciun cost suplimentar toate funcţiile acestuia, de pe computer sau telefonul mobil.
„Faptul că elementele de uzură de origine furnizate de către SANDVIK au o durată de utilizare mult mai mare comparativ cu cele comercializate prin companii-pirat reprezintă o consecinţă a zeci de ani în care au fost trimise și prelucrate mii de probe în laboratoarele noastre, unde inginerii observă influenţele pe care duritatea, umiditatea și abrazivitatea le au asupra aliajelor din blindaje. Un element foarte important este acela de a alege tipul potrivit de element de uzură în funcţie de proces. Este important de reţinut că un set de piese de uzură bine configurat și ales corespunzător se va uza lent și uniform și va proteja utilajul de defecţiuni premature ale componentelor principale. Din fericire, majoritatea proprietarilor de utilaje SANDVIK s-au convins de aceste aspecte și lucrează cu noi, oferindu-ne chiar și posibilitatea să testăm împreună noi tipuri de elemente de uzură cu o consecinţă directă asupra prelungirii duratei de viaţă”. Mihai Pamfil, Sales Engineer Sandvik Mining and Rock Technology.