Informaţii la ziNewsOnlineUtilaje pentru construcţii

Smart Construction – viitorul mult mai eficient

Sectorul construcțiilor este unul dintre cele mai importante în cadrul economiei mondiale. În fiecare an se cheltuiesc aproximativ 10 trilioane de dolari pentru bunuri și servicii legate de construcții, reprezentând 13% din PIB-ul mondial. În afară de contribuția sa monetară la economia globală, construcția are un impact imens asupra tuturor celorlalte sectoare economice și practic este implicat fiecare aspect al vieții publice. Creșterea economică depinde de infrastructura construită – indiferent dacă este vorba de autostrăzi sau fabrici – iar calitatea vieții noastre este influențată în mare măsură de posibiltatea de a achiziționa la un cost accesibil locuințe de bună calitate și de a utiliza zi de zi o infrastructură publică bine pusă la punct.

Dar sectorul construcțiilor este în același timp unul dintre zonele economice unde creșterea productivității a fost extrem de lentă din anul 1945 și până în prezent, deși cererea mondială de locuințe și dezvoltarea structurii rutiere, feroviare, aeriene sau maritime este în creștere accelerată. Astfel, la nivel global, creșterea productivității a fost de 1% pe an în ultimele două decenii, comparativ cu 2,8 % pentru economia mondială totală și 3,6 % pentru producția de bunuri. În Statele Unite, productivitatea abia a crescut cu câteva procente față de 1945, în timp ce a înregistrat un salt de 1.500 % în sectoare precum producția de bunuri generale, comerțul cu amănuntul și agricultura.

Este timpul să accelerăm sectorul construcțiilor

Industria construcțiilor este, de asemenea, printre cele mai puțin digitalizate sectoare din lume, introducerea în procesele de lucru a inovațiilor tehnologice fiind lentă.

Problemele sunt aceleași, atât în țările avansate tehnologice sau în cele mai puțin dezvoltate. Problema forței de muncă mai puțin calificate, a utilizării utilajelor performante de mare capacitate la valoarea lor sau chiar a lipsei de forță de muncă pentru construcții, indiferent dacă este vorba de sectorul construcțiilor civile sau al construcțiilor de drumuri și marilor lucrări de infrastructură.

Aceste dificultăți au apărut și în România, lipsa forței de muncă calificate sau chiar a muncitorilor în general reprezintă deja o problemă la nivel național. În aceste condiții, este sigur faptul că în câțiva ani, datorită noilor tehnologii digitale, vor fi necesari mult mai puțini oameni pe șantiere iar utilajele vor putea lucra la o productivitate aproape de 100% chiar și cu operatori fără experiență.

Acest lucru este posibil datorită unor companii precum Komatsu, care au trebuit să răspundă și să ofere rezolvarea la aceste probleme încă de acum cinci ani de zile, la cererea guvernelor unor țări puternic dezvoltate, precum Japonia. Astfel, în anul 2015, guvernul japonez a lansat inițiativa i-Construction cu scopul de a stimula adoptarea tehnologiei în sectorul construcțiilor. Lipsa forței de muncă din cauza îmbătrânirii populației a fost principalul motor pentru autoritățile japoneze de a înființa un program major de digitalizare  a acestui domeniu, cu ajutorul unor lideri din industrie, precum producătorul mondial Komatsu.

Și astfel Japonia s-a angajat să fie prima țară care a dovedit că dezvoltarea prin inovație este posibilă, chiar dacă populația sa scade.

Construim mai repede și mai bine

Și dacă i-Construction reprezintă viitorul industriei mondiale a construcțiilor, putem spune cu siguranță că unul dintre liderii actuali în domeniul construcției utilajelor terasiere, producătorul japonez Komatsu, este în fruntea acestei revoluții digitale. Astfel, Komatsu este considerat în prezent cel mai important producător de tehnologii avansate din domeniu, luând un avans tehnologic important datorită sistemului său integrat Smart Construction.

Pe măsură ce utilizarea dronelor, proiectarea 3D și Inteligența Artificială sunt introduse treptat în industria construcțiilor, un număr tot mai mare de companii își intensifică activitatea și încep să lucreze mai inteligent. Este clar că noua tehnologie le va permite să înlăture diferențe de productivitate dintre șantiere, sau chiar dintre utilajele de pe același șantier, să realizeze o colaborare perfectă între diferiții contractanți de pe un șantier și să îmbunătățească activitățile de planificare și execuție.

Creșterea prețurilor materialelor și a deficitului de forță de muncă nu vor putea în viitor să fie compensate decât prin creșterea eficienței șantierelor, iar acest lucru nu se poate face decât prin adoptarea noilor tehnologii. Digitalizarea va aduce, de asemenea, noi oportunități în domeniul construcțiilor și cu siguranță în următorii ani modul de a lucra pe un șantier se va schimba radical.

Tehnologia Smart Construction a fost prima dată utilizată pe șantierele din Japonia, iar rezultatele au fost uimitoar, fiind activități unde productivitatea chiar s-a dublat. După ce a confirmat în peste 7.000 de șantiere din această țară, a început implementarea sa de către producătorul de utilaje Komatsu în Statele Unite ale Americii și apoi în Europa.

Compania MARCOM RMC’94 srl, unicul importator pentru România al utilajelor terasiere Komatsu este un promotor activ al tehnologiilor de ultimă generație livrând în ultimii ani mai multe excavatoare cu acționare hibridă.

Smart Construction reprezintă platforma tehnologică care transformă digital informațiile despre procesele de lucru din domeniul construcțiilor și a deplasării pământului. Informațiile sunt colectate apoi de către programe de analizare care se bazeză pe tehnologia Internet of Things (IoT). Analiza informațiilor oferă date în timp real ce permit o îmbunătățire vizibilă a productivității, indiferent de tipul de activitate desfășurată pe șantier.

Smart Construction oferă posibilitatea de a utiliza la maxim tehnologia inteligentă de control a mașinilor Komatsu iMC (Intelligent Machine Control), oferind o planificare logistică completă a întregului șantier, astfel productivitatea crescând foarte repede. În centrul întregii operațiuni de analiză și decizie se află un sistem central de control al operațiunilor, o platformă bazată pe Cloud, care creează un flux de informații în timp real pe întreaga rețea de lucru.

Acest sistem poate lucra integrat cu diferite elemente de control moderne, precum dronele. Astfel, colectează toate datele trimise de la acestea, le corelează cu informațiile obținute în urma proiectării 3D, cu operațiunile de lucru de pe teren și cu orice altă informație trimisă de către șeful de șantier sau directorul întreprinderii, putând gestiona întreg șantierul de la planificare până la predarea la cheie.

Practic, monitorizare este permanentă, și dacă în mod normal pentru un șantier de mari dimensiuni sunt necesari doi specialiști în topometrie permanent pentru a aduna informațiile, Smart Construct realizează o activitate mai precisă în mai puțin de o oră cu ajutorul dronelor.

De asemenea, sitemul este ușor de organizat și șefii de șantier pot aduce operatori mai tineri și mai puțin experimentați pentru a îndeplini la fel de bine sarcinile încredințate de obicei unor experți.

 

Articole similare

1 din 974