Informaţii la ziNewsOnline

Societatea Naţională a Sării

Sarea a fost considerată din cele mai vechi timpuri o resursă minerală extrem de valoroasă, România fiind din acest punct de vedere o ţară privilegiată. Cu zăcăminte importante, încă neexploatate, ţara noastră reprezintă unul dintre cei mai importanţi producători de sare din Europa.

Societatea Naţională a Sării – SALROM este singurul producător autorizat de sare din România. Societate pe acţiuni (Ministerul Economiei – 51%, Fondul Proprietatea – 49%), SNS a obţinut în 2013 un profit de 38,7 milioane de lei, în creștere cu 86% faţă de anul 2012, iar cifra de afaceri s-a ridicat la 308,3 milioane de lei, în creștere cu 13% faţă de anul 2012, chiar în condiţiile unei pieţe în scădere.

Activitatea de exploatare a sării și posibilităţile de dezvoltare a unor baze de odihnă și tratament în cadrul salinelor din întreaga ţară este pe cât de laborioasă, pe atât de spectaculoasă, dar necesită investiţii permanente pentru a putea fi dezvoltate la nivelul unei economii moderne.

Investiţiile reprezintă un element cheie pentru a putea păstra un loc important printre exportatorii europeni de sare și derivate, din acest motiv SNS SA face periodic, în limita câștigurilor, investiţii importante atât în domeniul exploatării cât și al dezvoltării de noi produse finale.

Haveze, utilaje de perforat, utilaje de forat sau de transportat, combine pentru noi abataje, acestea reprezintă priorităţile societăţii pentru anul 2014 și chiar pe o perioadă mai lungă.

Domnul Aurel Bucur, director general al Societăţii Naţionale a Sării – SALROM , a acceptat să ne acorde un interviu în exclusivitate pentru cititorii noștri. Despre „secretele” din spatele acestor performanţe, specificul proceselor de exploatare a sării , dar și planurile de investiţii și modernizare, am stat de vorbă cu domnul Aurel Bucur, director general al SALROM :

Under Construction: Exploatarea sării este o activitate cu un specific aparte. Ce echipamente sunt necesare pentru această activitate?

Aurel Bucur: În cadrul Societăţii Naţionale a Sării avem trei direcţii principale de exploatare: sarea soluţii, sarea gemă și calcarul. Fluxul de exploatare este specific metodelor de exploatare aplicate, pentru fiecare dintre aceste produse avem utilaje specifice. Sarea de soluţii se obţine prin exploatarea prin sonde, pe când pentru sarea gemă utilizăm o metodă de exploatare uscată. Pentru exploatarea calcarului utilizăm instalaţii de perforat, iar pentru transport se folosesc încărcătoare și basculante cu șasiu fix și rigid.

În cazul sării în soluţie am externalizat activitatea de forare, întrucât nu avea un character continuu, iar acum apelăm la firme specializate. În ceea ce privește exploatarea propriu-zisă, se utilizează pompe pentru introducerea agentului de dizolvare.

Sarea gemă se obţine utilizând metoda de havare, perforare, împușcare, excavare, ceea ce impune utilaje specifice pentru fiecare etapă în parte: pentru partea de havare folosim havezele Ural 33 de provenienţă rusească, care s-au dovedit fiabile, cu toate că au un număr semnificativ de ani de utilizare. Am luat în calcul posibilitatea de a înlocui aceste utilaje, cu unele moderne, dar pentru că în parcul nostru de utilaje sunt destul de multe pentru că ne dorim o uniformitate a flotelor de utilaje în toate sucursalele noastre, pentru a putea fi flexibili în activitatea de mentenanţă, piese de schimb etc, am decis să păstrăm momentan aceste utilaje, care au și fost adaptate ulterior pentru a se plia pe nevoile specific fiecărei exploatări în parte.

Pentru a putea realiza operaţiunile de perforare, avem în dotare o serie de utilaje mai vechi Secoma, acestea fiind folosite la toate sucursalele care au exploatare de sare gemă: Dej, Slănic, Târgu Ocna, Vâlcea și Praid.

Transportul se face în mare parte pe vechile autobasculante RABA , dar în ultimii ani am început înlocuirea flotei și am achiziţionat camioane mai noi, mai performante, cum ar fi de exemplu la Dej, la Târgu Ocna și Slănic, Râmnicu Vâlcea. De asemenea, transportul se mai face și cu benzi transportoare.

Under Construction: Cum se realizează gestiunea parcului de utilaje?

Aurel Bucur: Gestionarea parcului de utilaje este atât centralizată, cât și la nivelul fiecărei sucursale în parte. Investiţiile majore se fac la nivel central printr-un plan de investiţii care se aprobă la nivel de SNS și achiziţia se face de către SNS , cum este cazul celor două instalaţii de perforat care au fost achiziţionate prin intermediul Societăţii Naţionale a Sării, iar mai apoi vor fi direcţionate către sucursale, în funcţie de necesităţi. Pentru achiziţiile care nu presupun investiţii foarte mari, licitaţiile sunt organizate direct de către sucursale, cu participarea unui reprezentant de la centru. De asemenea, inventarul utilajelor se face atât la sucursale, cât și la sediul central.

Under Construction: Aveţi un plan de modernizare a utilajelor și echipamentelor necesare exploatării sării? Veţi investi în acest an în utilaje și echipamente noi?

Aurel Bucur: Există deja un plan de modernizare și de retehnologizare a tuturor sucursalelor Salrom. Anul acesta avem prevăzut în planul de achiziţii câteva utilaje noi. Avem în curs de achiziţie două noi instalaţii de forare, două noi haveze, dar și un program de achiziţie a pieselor de schimb pentru haveze și pentru instalaţiile de perforare. Cred că este un plan destul de bun, care va răspunde atât nevoilor imediate, cât și necesităţilor din următorii ani. De asemenea, o altă investiţie importantă pe care ne-am dori să o realizăm în acest an este achiziţia unei combine de abataj, pentru sucursala de la Slănic, unde vom și deschide noua aripă, cu o adâncime de mai mult de 200 de metri. Deoarece vechea metodă de exploatare presupunea cantonarea unei rezerve importante de sare în pilieri se impune achiziţia unui astfel de utilaj modern, mai ales că oferă beneficii importante din punct de vedere al reducerii costurilor și o fluenţă a întregului proces. Însă în viitor vor fi necesare investiţii nu doar în retehnologizare ci și în deschiderea unor noi zăcăminte, așa cum se va întâmpla la Târgul Ocna, unde rezervele din exploatarea actuală se vor epuiza în 15 ani sau la Slănic, în judeţul Prahova, unde vom deschide o nouă aripă.

Similare

1 din 922