În calitate de investitor și de contractor general, Eneria, alături de OMV Petrom, în calitate de beneficiar, a inaugurat Stația de Cogenerare din Poeni, județul Teleorman. Aceasta are o putere instalată de 4,3 MWe și 2,6 MWth și funcționează pe gaz asociat. Este un proiect la cheie dezvoltat sub condițiile BOOT (Build-Own-Operate-Transfer/Construiește-Deține-Operează-Transferă) care includ servicii de eliberare de permise, inginerie, furnizare de echipamente, construcții și execuții de lucrări (civile, mecanice, electrice și termice), punere în funcțiune, operare și mentenanță pe o durată de până la 13 ani.
Soluția implementată de Eneria, dealer exclusiv al Caterpillar pentru Energie&Transport în România a constat în:
- 3 grupuri electrogene pe gaz CG170-12 și CG170-16 în containere complet echipate (1-unitate CG170-12 de 1,2 MWe și 2 unități CG170-16, de 2 x 1,56 MWe), puterea electrică totală instalată fiind de 4,32 MWe;
- 2 PTAB (posturi de transformare în anvelopa de beton) complet echipate (2 transformatoare 0,4/20 kV 2.000 kVA și un transformator 0,4/20 kV 1.600 kVA, celule trafo/ măsură/ linie);
- skid de tratare a gazelor asociate cu o capacitate de 24.000 Nm-cubi/zi, presiune intrare 0,6-1 bar, presiune la ieșire 0,2 bar, constând într-un filtru separator, încălzitor electric, sistem de măsurare, regulator, montate într-un cofret izolat termic;
- generator triplu de abur ce preia gazele arse (~430 C) de la cele trei grupuri electrogene și produce abur saturat uscat de joasă presiune 3bar, 2 MWt, care este utilizat în procesul tehnologic al beneficiarului. Generatorul de abur este autorizat pentru supraveghere nepermanentă 72 ore.
Centrala de producere a aburului mai conține componente precum: o stație de tratare a apei, un rezervor pentru stocarea condensului, un schimbător de căldură în plăci pentru încălzirea apei de adaos (0,6 MWth), un degazor termic și chimic, grupuri de pompare, senzori de monitorizare a oxigenului și a pH-ului.
Întreaga stație de cogenerare este complet automatizată și poate fi controlată cu ajutorul unui telefon/laptop, putând funcționa fără un operator permanent. Camera de comandă și control este echipată cu un panou de comandă pentru recepția semnalelor de la toate componentele stației (sistem SCADA pe un display de 17 inchi).
Grupurile electrogene pe gaz au o eficiență electrică de 43,2% și o disponibilitate estimată la 94% pe an, respectiv 8.240 ore/an. Conceptul Eneria cu generator triplu cu abur reprezintă o premieră pe piața din România, fiind unul dintre cele 8 proiecte G2P/CHP ale companiei în țara noastră, cu gaz asociat. Portofoliul Eneria include 15 MWe instalați și 15 grupuri electrogene care funcționează sub contract Operare&Mentenanță.