Unul dintre cei mai mari producători mondiali de utilaje și echipamente pentru minerit, grupul Sandvik, este extrem de activ și pe piaţa din România, aici livrând nu numai utilaje de concasare dar și staţii de lucru ce includ linii complete de concasare, transport și sortare. Pregătirea specialiștilor săi din România, dar și calitatea utilajelor Sandvik permit utilizarea acestora în cele mai grele condiţii de lucru, în zone izolate din munţi, la temperaturi scăzute sau acolo unde construcţia unei autostrăzi necesită materiale finite precum betoane sau asfalt, o oprire pentru reparaţii fiind în astfel de cazuri fiind aproape imposibilă.
Dacă un parteneriat este profitabil de prima dată, cu siguranţă că acesta va funcţiona la fel de eficient mai departe. Astfel poate fi caracterizată colaborarea societăţii SORAGMIN cu reprezentanţii producătorului SANDVIK, una dintre cele mai cunoscute mărci de utilaje și echipamente pentru concasat la nivel mondial.
Sorturi pentru cele mai complexe aplicaţii
Niciodată nu este suficient sau destul de bun, atunci când se produce asaft sau beton. Sorturile de piatră spartă care stau la baza diferitelor tipuri de betoane trebuie permanent adaptate tipului de staţie, dar și comenzilor, care pot fi dintre cele mai diferite în ceea ce privește formula materialului final. Aparent, atunci când este vorba de infrastructură rutieră, totul pare mai simplu: nu sunt necesare prea multe sorturi, totul este conform unui proiect bine definit. În realitate, construcţia unei autostrăzi, de exemplu, necesită cantităţi foarte mari de material, care trebuiesc livrate constant, iar o blocare a unui concasor sau o problemă tehnică la nivelul întregii staţii nu pot fi luate în calcul.
Din acest motiv, în domeniul concasării și sortării pietrei, parteneriatele între utilizator și producătorul utilajelor sunt bazate pe încredere, pe confirmarea calităţii și parametrilor de funcţionare încă de la prima punere în funcţiune. Astfel de colaborări se derulează pentru perioade lungi de timp. Societatea comercială SORAGMIN SRL, o firmă cu capital românesc, care funcţionează pe piaţa din România încă din anul 2010, având ca obiect principal de activitate extractia pietrișului și nisipului, fiind membră a unui grup de firme care se ocupă cu construcţia de drumuri și autostrăzi. Colaborarea cu specialiștii grupului Sandvik a început încă de la înfiinţarea firmei acum 11 ani, ne-a declarat domnul Viorel Mocanu, direcor economic în cadrul SORAGMIN. Am aflat de Sandvik încă din 2010, când am achiziţionat primul concasor, un CH430. Parteneriatul cu echipa Sandvik România de-a lungul celor 11 ani ne-a câștigat încredrea prin profesionalismul și calitatea produselor și a serviciilor Sandvik. Acesta este pentru noi deja al treilea concasor achiziţionat – Viorel Mocanu, director economic SORAGMIN.
Utilaje&Construcţii: Pentru ce tip de activităţi sunt destinate agregatele minerale prelucrate de către societatea Soragmin?
Viorel Mocanu: Încă de la înfiinţarea sa în anul 2010, firma a avut ca obiect principal de activitate extracţia pietrișului și nisipului, în principal pentru construcţia de drumuri și autostrăzi. În prezent, deţinem o staţie de sortare și concasare în localitatea Movileni din judeţul Galaţi.
Utilaje&Construcţii: O staţie de concasare/sortare reprezintă o investiţie importantă. În ce context a-ţi luat hotărârea de a investi într-un proiect nou?
Viorel Mocanu: Datorită sistării exloatărilor de agregate minerale din albia Siretului inferior am luat hotărârea construirii acestei noi staţii în localitatea Sălcioara, unde noi avem deja un șantier de construcţie de drumuri în desfășurare. Toate sorturile produse sunt destinate acestui șantier, deci pentru activităţile din cadrul grupului, doar 10% din volumul total prelucrat de piatră fiind destinat vânzării către terţi.
Utilaje&Construcţii: Care au fost principiile, sau datele de bază, de la care s-a pornit dimensionarea și proiectarea staţiei Sandvik?
Viorel Mocanu: Staţia este utilizată pentru sortarea și concasarea agregatelor minerale exploatate din terasă. Proiectarea întregii staţii a fost făcută împreună cu echipa Sandvik, ţinându-se cont de necesarul nostru de agregate precum și de optimizarea costurilor de exploatare pe termen lung. Optimizarea costurilor a inclus un consum redus de energie, dar și operarea activităţii statiei și mentenanţa cu un număr minim de angajaţi.
Utilaje&Construcţii: Care este randamentul așteptat de dvs. pentru 24 de ore de lucru?
Viorel Mocanu: Capacitatea staţiei de sortare este adaptabilă în funcţie de materialul sortat și necesităţile noastre. La o utilizare normală, capacitatea este de 150 to/oră, aceasta fiind corelată și cu capacitatea de prelucrare a noului concasor Sandvik CH430.
Utilaje&Construcţii: Ce tip de sorturi produceţi cu noua staţie Sandvik și pentru ce tip de activităţi sunt utilizate?
Viorel Mocanu: Sorturile obţinute de staţie sunt:
– 0 – 4 mm natural și concasat;
– 4 – 8 mm natural și concasat;
– 8 – 16 mm natural și concasat;
– 16 – 24.5 mm natural și concasat.
Sorturile naturale sunt folosite la fabricarea betonului iar cele concasate sunt utilizate la producerea mixturilor asfaltice bituminoase.
Utilaje&Construcţii: Staţia a fost construită împreună cu specialiștii Sandvik?
Viorel Mocanu: Soluţia tehnică a fost aleasă pornind de la necesităţile noastre privind calitatea agregatelor folosite la fabricarea betonului și a asfaltului pe care dorim să o obţinem, iar pentru proiectarea și construirea staţiei, Sandvik Romania a venit cu echipa de lor de profesioniști. Trebuie spus că această colaborare dintre Soragmin și echipa Sandvik pe toată perioada realizării proiectului a fost esenţială în obţinerea calităţii dorite.
Utilaje&Construcţii: Cum apreciaţi colaborarea cu Sandvik România?
Viorel Mocanu:Specialiștii noștri au înteles cât de important este ca staţia să fie realizată conform celor mai înalte criterii de calitate, iar rezultatul final a corespuns pe deplin asteptărilor. Astfel, după punerea în funcţiune a staţiei, toate echipamentele functionează în parametri stabiliţi, astfel pot spune că echipa Sandvik România a confirmat încă odată seriozitatea și profesionalismul de care dau dovadă.
Opinia specialistului
Florin Popa, Sales Engineer la Sandvik Rock Processing Solutions face parte din anul 2017 din echipa Sandvik România și a participat direct în cadrul fiecărei etape, de la planificare la construcţia propriuzisă a staţiei de concasare din localitatea Sălcioara.
Despre noul proiect SORAGMIN
Perioada de instalare și punere în funcţiune pentru acest proiect a fost de aproximativ 4 săptămâni din momentul livrării utilajelor și a pregătirii terenului de către beneficiar. Pentru implentarea unui astfel de proiect este nevoie de o foarte bună colaborare între Sandvik și beneficiar, lucru care a funcţionat exemplar în acest caz. Încă din faza de proiectare Soragmin a inteles foarte bine importanţa implemetării unei soluţii moderne și eficiente de obţinere
a agregatelor necesare acestei industrii. Calitatea produsului finit, eficienţa și optimizarea costurilor pe termen lung a reprezentat pentru Sandvik adevărata provocare la această staţie de sortare- concasare instalată la Soragmin. Deschiderea beneficiarului Soragmin pentru implementarea unei soluţii noi, bazata pe cele mai exigente standarde de calitate impuse de echipamentele Sandvik a dus la realizarea unui proiect extrem de eficient din punct de vedere al operării cu rezultate excelente privind acurateţea sorturilor obţinute. De altfel, între Sandvik și Soragmin există
o colaborare de peste 10 ani de zile, perioadă în care beneficiarul a fost mulţumit de fiabilitatea și suportul oferit de noi.
Despre piaţa agregatelor minerale din România
Piaţa agregatelor minerale din România se află în acest moment într-o perioadă de creștere, și probabil această cerere va continua și în următorii ani.
Se observă o exigenţă tot mai mare a clienţilor legată de calitatea produsului finit, dar în strânsă legătură cu optimizarea costurilor de procesare și mentenanţa pe termen lung. În acest sens Sandvik vine cu soluţii extrem de moderne și eficiente, cu pachete adaptate fiecărui tip de aplicaţie și flexibile din punct de vedere finaciar. Pentru fiecare beneficiar din domeniu investiţia reprezintă eficientizarea instalaţiilor existente prin integrarea de echipamente noi și performante sau prin investiţii într-o linie nouă de procesare. În acest sens, pe lângă experienșa și expertiza echipei Sandvik, venim în întampinarea lor și cu o soluţie propie de finanţare prin sistemul Sandvik Credit. Legat de proiectul implementat la Soragmin, aș dori să le mulţumesc acestora pentru deschiderea către noile tehnologii Sandvik și profesionalismul de care au dat dovadă pe toată perioada realizării proiectului. De altfel, prin bunăvoinţa lor de a ne oferi posibilitatea să prezentăm acest nou tip de staţie și altor potenţiali beneficiari a mai fost demarat un proiect similar în zonă, ceea ce ne demomtrează că standardul de calitate Sandvik este apreciat și industria de profil din România are de câștigat.