Producătorul suedez SSAB este cu siguranță cel mai cunoscut producător mondial de oțeluri speciale, HARDOX reprezentând probabil cel mai cunoscut produs al său. Datorită caracteristicilor sale unice, acesta este utilizat acolo unde este necesar un material nu numai rezistent la uzură, dar și flexibil la lovituri puternice, acesta având o capacitate mare de revenire.
Cu o istorie ce datează din 1878, SSAB confirmă încă o dată că merită pe deplin titulatura de lider mondial în producţia de oţeluri speciale de înaltă rezistenţă. Recent, compania a lansat placa de uzură Hardox 500 Tuf, un produs excepţional ce combină într-un mod ideal duritatea și rezistenţa, și incorporează cele mai bune proprietăţi ale modelelor anterioare Hardox 450 și Hardox 500.
Dar SSAB este în plină ascensiune și pe segmentul plăcilor de oţel de mare rezistenţă, odată cu dezvoltarea oțelurilor din gama Strenx, acestea putând fi livrate în plăci cu grosimi de până la 120 de milimetri. Acesta este unul dintre cele mai rezistente la impact oțeluri produse de SSAB, remarcându-se prin flexibilitate şi elasticitate. Oțelurile din gama Strenx fiind utilizate la construirea bărcilor de curse CQS, care au chiar şi 30 de metri lungime. „Ambiţia noastră este să devenim lideri mondial în domeniul plăcilor groase de oţel de înaltă rezistenţă. Cu Strenx 1100 am făcut un salt uriaş spre atingerea acestui ţel. Cu multă muncă şi concentrare, am reuşit să obţinem un produs pe care acum câţiva ani îl credeam imposibil de realizat”, a declarat Lars Johansson, manager de vânzări SSAB Special Steel.
Oțeluri cu grosimi de până la 120 mm
Oţelul Strenx 1100 era disponibil până de curând cu grosimi de până la 40 de milimetri, cele de peste 100 de milimetri fiind extrem de greu de fabricat. Cu toate acestea, după multă muncă de cercetare, fabrica SSAB din Oxelosund este capabilă să producă oţelul de înaltă rezistenţă Strenx 1100 şi în plăci de până la 120 de milimetri. „Următoarea mare provocare este dezvoltarea unui proces care să ne permită producerea la scară industrială a acestui oţel complex”, a mai declarat Lars Johansson. În cadrul acestui proces complex de dezvoltare, SSAB a produs chila de aproximativ 5,5 metri a bărcii de curse care îi aparţine căpitanului Ludde Ingvall. Noua chilă permite creşterea vitezei ambarcaţiunii, în timp ce rezistenţa la înaintare este mult redusă. Strenx 1100 în grosimea de 120 de milimetri reuşeşte astfel să îndeplinească mai multe condiţii esenţiale: rezistenţă, durabilitate şi flexibilitate. Noua chilă va fi arătată în premieră în Suedia, fiind ridicată cu un sistem special, pentru 24 de ore, în Oxelosund.
Cu Hardox și Strenx, durata de utilizare crește cu până la 70%
Pe de altă parte, în China, XCMG, unul dintre cei mai mari producători de utilaje din lume, face parte dintre clienţii fideli ai SSAB. De curând, acesștia au reuşit să fabrice cea mai mare cupă a unui încărcător frontal din China, având o capacitate de 17 metri cubi. Cu ajutorul oţelului Strenx şi a plăcilor Hardox, inginerii chinezi au reuşit să crească durata de viaţă a produsului cu 70%, un procent deloc de neglijat. Prima cupă de acest fel este folosită deja în Shuozhou, Shanxi, cea mai mare zonă de exploatare a cărbunelui din China.
Ca un partener strategic, XCMG a realizat că pentru a respecta dorinţa clienţilor, aceea de a avea performanţe ridicate în minele de cărbune, o cupă de încărcător frontal trebuie să facă faţă condiţiilor de lucru extrem de dure şi să aibă o durată de viaţă ridicată. „Cupa originală s-a uzat, iar utilizatorul avea nevoie de o piesă de schimb durabilă. Folosim de mulţi ani plăcile Hardox şi oţelul Strenx, dar este prima dată când colaborăm cu centrul K1 al SSAB, din Kunshan. După ce am realizat design-ul cupei, centrul K1 ne-a furnizat soluţia, oferindu-ne informaţiile necesare despre duritatea oţelului, grosimea lui şi chiar tehnicile de sudură necesare”, a declarat Cai Tuo, inginer After-Market Service la XCMG. Prima cupă la care s-au folosit Hardox 450, pentru corpul principal, Hardox 400 pentru părţile laterale şi Strenx 700 pentru structura corpului principal are deja trei luni de folosinţă, adică aproximativ 2.000 de ore de lucru. Măsurătorile arată că uzura după acest număr de ore este de numai doi milimetri, durata de viaţă a cupei fiind estimată, astfel, la cinci ani. Cupa precedentă a avut o durată de viaţă de numai trei ani. „Calitatea plăcilor Hardox şi a performantului oţel Strenx, combinate cu serviciile excelente SSAB Shape, ne-au adus în faţa unui produs superior, cu un grad ridicat de rezistenţă la uzură”, a mai spus Cai Tuo. Toate componentele noii cupe au fost fabricate în centrul K1 al SSAB din Kunshan, fiind sudate în fabrica XCMG. XCMG este unul dintre cei mai mari producători de utilaje, ocupând locul cinci în lume.