Terex Construction, divizia de utilaje pentru construcţii a grupului Terex, a expus la ediţia din acest an a Bauma 2013 nu mai puţin de 20 de utilaje, incluzând noul buldoexcavator TLB890, așteptat pe piață cu mult interes. De asemenea, au fost prezentate pentru prima dată, cu ocazia expoziţiei de la München, utilajele compacte produse în Germania cu motoare conforme cu standardele Tier 4interim/Stage IIIB.
Seria de utilaje Terex a fost completată de excavatorul pe roți TW85 şi de încărcătorul frontal TL120, cu o interfaţă complet reproiectată, cu mai multe funcţii electronice, incluzând un nou display şi funcţii de control și selectare a modului de lucru, scopul fiind acela de a reduce consumul de combustibil și a utiliza la maxim facilitățile oferite de noile tehnologii disponibile, în final productivitatea operatorului fiind mult mai bună.
Această creștere a randamentului muncii se poate constata chiar și în cazul celor cu o experiență mai mică. În plus, micro excavatorul TC10, lansat la sfârșitul anului 2012, şi-a făcut debutul pe piaţă în cadrul expoziției de la Bauma. Încă de la lansare, acest model a avut un real succes printre clienţii din întreaga lume datorită abilităţii sale de a accesa locurile limitate de pe şantiere, cum ar fi interiorul clădirilor, în cazul lucrărilor de demolare sau lucrărilor de peisagistică. Dumperele rigide au fost reprezentate de modelul TR60. Acesta beneficiază de câteva modificări cum ar fi noul panou de bord integrat, care oferă mai multe informaţii despre starea utilajului, utilizatorii lui putând realiza în acest fel un management al flotei mai bun.
TLB890 – vedeta Terex Construction
Vedeta incontestabilă a fost însă noul buldoexcavator TLB890, modul de expunere inedit atrăgând atenţia vizitatorilor standului Terex. Acesta a fost amplasat la înălţime pe o construcţie din stand dedicată presei, fiind vizibil de departe. Buldoexcavatorul TLB890 oferă o productivitate excelentă datorită sistemului hidraulic de înaltă presiune, ce poate atinge 250 de bari, putând fi echipat opţional cu o pompă cu piston extrem de eficientă, aceasta asigurând o forţă de rupere ridicată a prismei de ballast la nivelul cupei. Reproiectarea sistemului hidraulic și utilizarea tehnologiilor noi au avut ca rezultat practic un cuplu de torsiune impresionant care furnizează un demaraj puternic şi rapid, în special la deplasările în pantă. Noul design curbat al braţului permite poziţionarea camioanelor mai aproape de utilaj, pentru cicluri de încărcare mai scurte. De asemenea, în cazul operațiunilor de descărcare în bene, TBL890 poate funcționa până la o înălțime utilă de 3,5 m, utilizând o cupă de 1,2 mc.
TBL890 este disponibil cu un braţ excavator extensibil suplimentar, design Deep Dig, ce dezvoltă o putere de rupere de 41,1 kN, când este retractat şi 29 kN când este complet extins. Cupa de excavare dezvoltă o forţă de rupere de 60,3 kN, ce poate fi crescută până la 67,8 kN utilizând sistemul Power Dig dezvoltat pentru cupa tip Hevy Duty, disponibilă opţional. Aceste sisteme pot asigura o adâncime de săpare de 5,7 metri și o lungime la nivelul solului de până la 6,95 m. Aceste performanțe sunt posibile datorită motorului de ultimă generație ce dezvoltă o putere de 100 CP.
TLB890 utilizează o pompă cu debit variabil, ce asigură debitul necesar în circuitul hidraulic în funcție de forța necesară a fi dezvoltată la săpare sau împingere, reducând astfel semnificativ consumul de combustibil față de varianta anterioară constructivă. Controlul echipamentelor de lucru se face cu ajutorul unui joystick prevăzut cu trei butoane de comandă, acesta având un character multifuncțional, deoarece asigură controlul mișcărilor braţului sau a altor ataşamente. O linie hidraulică auxiliară este disponibilă de asemenea la comandă, pentru aplicații speciale. Viteza maximă de deplasare este de 41 km/h, acesta având un sistem de frânare cu discuri umede, ce au un diametru mai mare decât la varianta anterioară, scopul lor fiind acela de a îmbunătăţi performanţele de frânare şi a reduce efortul de apăsare a operatorului pe pedală.
Cutia de viteze standard permite patru trepte înainte și patru înapoi, o variant Servo Power Synchro (SPS) fiind disponibilă, cu control manual și autoshift. Pentru a spori confortul operatorului, cabina ROPS/FOPS a fost reproiectată, fiind acum cu 100 mm mai largă comparativ cu varianta anterioară, având un geam rabatabil în partea din spate pentru îmbunătăţirea vizibilităţii în cazul operaţiunilor de săpare. Un sistem de aer condiţionat puternic asigură temperature optimă în cabină indiferent de climă. Cabina oferă și un sistem de ventilare natural, parbrizul din spate putând fi deschis la partea superioară. Utilizatorii noului buldoexcavator TLB890 pot alege între un scaun cu suspensie pneumatică sau unul mecanic, o dotare extra a cabinei cu o cutie frigorifică sau de o priză auxiliară de 12 V pentru telefon şi MP3. Pentru a ușura operaţiunile de întreținere zilnică şi a îmbunătăţi siguranţa, intrerupătorul este poziţionat la îndemână, sub capota motorului, complet rabatabilă. De asemenea, tot aici este disponibilă o priză specială ce permite conectarea altor utilaje de pe șantier.
Mai multe detalii despre buldoexcavatorul Terex TLB890 puteţi obţine de la dealer-ul Terex, firma Ret Utilaje SRL. Sos Olteniţei 221, Popeşti Leordeni, Ilfov. www.retutilaje.ro