Informaţii la ziNewsOnlineslideUtilaje forestiere

TERRA Romania – un importator în continuă dezvoltare

Forest România reprezintă cel mai important eveniment din domeniul forestier care are loc, odată la doi ani, în zona localității ZIZIN, în apropierea orașului Brașov. Aici se întâlnesc principalii producători și importatori de utilaje și echipamente specializate cu reprezentanții exploatărilor forestiere, de stat sau particulare, precum și prorietarii de păduri.

Un eveniment atât de important se bucură de o participare pe măsură, cei mai importanți producători expunând utilajele lor, prin intermediul reprezentanțelor locale.

În acest context, importatorul TERRA România face o notă distinctă, fiind nu numai un nume cunoscut printre firmele ce se ocupă cu exploatarea materialului lemnos, dar și unul dintre cei mai mari distribuitori de utilaje de construcții din România, portofoliul său impresionant incluzând utilaje și echipamente marca JCB, Sennebogen sau Palfinger, cu gama sa specială pentru pădure Epsilon.

 

Polivalența – o caracteristică cheie                                                                                           

În standul TERRA Romania din cadrul Forest Romania am stat de vorba cu Ovidiu Stănciulescu,

Manager Produs în cadrul Terra Romania. Un bun cunoscător al pieței locale, acesta ne-a explicat extrem de plastic motivul pentru care TERRA Romania s-a orientat în domeniul forestier spre utilaje eficiente, absolut necesare pentru activitatea în pădure, dar care să fie în primul rând polivalente:

“piața lemnului din România cunoaște variații mari de la un an la altul, fiind absolut impredictibilă. Astfel, anul acesta prețul lemnului a scăzut foarte mult pe plan intern, datorită importurilor masive din alte țări, unde acesta este disponibil la costuri reduse, punând în dificultate firmele mari din România, care lucrează cu stocuri“.

În acest context, unul dintre cele mai cunoscute utilaje de pe piața de construcții, buldoexcavatoarele JCB 4CX, reprezintă de asemenea o piesă de bază și pentru proprietarii de păduri, datorită puterii sale, fiabilității și posibilității de a lucra în cele mai dure condiții cu o gamă impresionantă de echipamente.  Acesta a fost prezent în cadrul standului TERRA Romania, bucurându-se de un real succes, dacă ținem seama de numărul mare de vizitatori care au fost permanent doritori să îl testeze: “Utilajele de la JCB reprezintă piesa principală la orice expoziție, deoarece toți le folosesc, indiferent de doemniul de activitate. Noi am venit pregătiți să testăm pentru reprezentanții firmelor din domeniul exploatării forestiere trei dintre cele mai polivalente utilaje JCB, care de altfel sunt și foarte bine vândute pe piața din România: buldoexcavatorul JCB 4CX și încărcătorul cu braț telescopic JCB  541-70 dar și  mini-încărcătorul JCB 155“.

Un alt subiect de interes major au fost macaralele Palfinger, de altfel prezente în absolut toate pădurile din Europa, și nu numai. Calitățile lor reprezintă deja un standard în domeniu, gama Epsilon fiind bine cunoscută și în România. În cadrul standului macaralele pliabile Palfinger au fost prezentate montate pe un șasiu de remorcă specializată pentru transporturl buștenilor de la Schwrzmuller, un alt nume apreciat în domeniul forestier.

 

De la mic… la mare

TERRA Romania a venit și de această data cu o premieră absolută pentru piața din România, și anume un robot extrem de compact, marca Morritz, dar foarte puternic, destinat scoaterii materialului lemnos din pădure. Acesta reprezintă, așa cum ne spunea dl. Stănciulescu, o alternativă modernă la scoaterea buștenilor căzuți din pădure cu caii, o metodă încă utilizată în zilele noastre. De fapt, aceștia sunt din ce în ce mai rari și deja în pădurile din România a ajuns o problemă extragerea materialului lemnos căzut la pământ, a răriturii.

TERRA Romania este si importator unic al gamei PRONAR de utilaje și echipamente destinate reciclării, printre aceste remarcându-se tocătoarele, separatoarele sau sitele rotative. De altfel, un echipament funcțional a fost prezent și în cadrul standului, acolo unde un tocător TRONAR a fost pus la lucru pentru a demonstra în direct eficiența sa.

Dacă tot vorbim de utilaje multifuncționale, gama Sennebogen probabil că este un recordmen în domeniul manipulării buștenilor:  “Pentru piața specifică din România Sennebogen produce un utilaj extrem de util, versatil, care poate fi adus în pădure și montat un cap de procesare. Acesta preia un copac, îl curăță de crengi, îl taie, îl pregătește pentru încărcat în remorcă. Atunci când nu mai este nevoie de el în pădure, același utilaj poate fi adus într-un depozit, unde este la fel de eficient, cu un graifăr putând să încarce în camioane sau să stocheze“.

La capitolul planuri de viitor, specialiștii TERRA Romania se concentrează pe activitatea de reciclare, deoarece răritura, mai precis crengile de copaci care sunt lăsate acum în pădure reprezintă o resursă foarte bună pentru producerea compostului, un îngrășământ natural căutat acum pentru agricultura bio. Probabil că în curând vom putea vedea la lucru noi utilaje și echipamente specializate destinate activității de exploatare și prelucrare forestieră, și asta cu mult mai curând decât următoarea expoziție Forest România, de peste doi ani.

 

Articole similare

1 din 941