TERRA România este recunoscuta ca fiind unul dintre cei mai importanți distribuitori de utilaje pentru construcții pentru România, fiind reprezentant exclusiv pentru mărci de prestigiu precum JCB, Palfinger, Sennebogen sau Sandvik-concasoare mobile.
Lista de producători este însă mult mai lungă, TERRA România convingând nu numai prin calitatea utilajelor livrate și serviciile after-market acordate utilizatorilor echipamentelor sale, pe întreg teritoriul țării, dar și prin capacitatea sa de a oferi soluții tehnice pentru activități strict specializate, precum cele de amenajare a solului, construcții, reciclare, agricultură sau forestiere.
Astfel, oferta TERRA România este remarcabilă prin complexitatea sa, specialiștii Grupului Terra oferind nu numai utilaje și echipamente de calitate, dar și soluții complete, la cheie, pentru activități dintre cele mai diverse.
Reciclarea metalelor de la A la Z
Activitatea de reciclare reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale vremurilor noastre, în special marile aglomerări urbane producând zilnic cantități imense de deșeuri. Firmele specializate creează adevărate lanțuri logistice capabile să trieze, transporte și apoi să prelucreze deșeuri de un anumit tip. Trasabilitatea acestor deșeuri reprezintă un criteriu important, reprezentanții comunităților locale fiind interesați în cel mai înalt grad de traseul acestora, de la încărcarea lor în camioane și până la destinația produsului final, prelucrat și tratat.
Din acest motiv, un lanț logistic cuprinde atât utilaje de manipulare, cât și de tratare a deșeurilor, utilaje care trebuie să facă față an după an unor reglementări tehnice din ce în ce mai restrictive, atât din punctul de vedere al poluării cât și al calităților tehnico-chimice ale produsului final.
Ce se întâmplă însă cu deșeurile metalice? Industria produce cantități mari de materiale metalice, sub diverse forme, care trebuiesc manipulate cu mare atenție, având o masă proprie mare, dar și mărunțite rapid, cu utilaje speciale, a căror cuțite de tocător pot face față oricărei calități de oțel.
Așadar, o provocare pentru profesioniști, o provocare pentru TERRA România.
Unul dintre cele mai recente proiecte ale grupului a implicat nu numai livrarea unor utilaje performante, dar și proiectarea, din punctul de vedere al capacității și randamentului mașinilor, un întreg lanț logistic eficient. Și când este vorba de eficiență, aceasta îmbracă diferite forme: eficiență pentru proprietar, din punctul de vedere al plus valorii, dar și eficiență energetică, sau acoperirea tuturor cerințelor de mediu, conform legislației în vigoare.
Cum se prelucrează eficient deșeurile metalice
Specialiștii TERRA România, au propus pentru o linie completă de prelucrare a deșeurilor metalice două utilaje mobile de prelucrare a deșeurilor metalice, un schredder pentru tocarea lor primară, model ARJES VZ 950 TITAN și un schredder secundar model ZB THOR 1216K.
De asemenea, deoarece într-un depozit de materiale metalice acestea sunt de obicei aduse și sortate pe dimensiuni, pentru a aduce la nivelul tocătoarelor suficient de mult materiale pentru ca acestea să lucreze eficient, au fost de asemenea implementate în interiorul lanțului tehnologic un manipulator de deșeuri pe roți cu graifer și magnet SENNEBOGEN 825M serie E (T4) și un manipulator deșeuri pe roți cu braț telescopic și cabină liftantă SENNEBOGEN 355E.
Schredderul primar ARJES VZ 950 TITAN este un utilaj heavy-duty pentru activități de tocare primara, cu un motor pe măsură, de 700 CP. Acesta este conceput pentru a face față oricărei tip de aplicații, putând lucra la productivități mari și fără oprire, cu foarte multe tipuri de materiale, dar și pentru a fi cât mai ușor de exploatat, de exemplu pentru transportul lui fiind suficient un trailer cu podea coborâtă. Puterea si robustețea lui îl fac potrivit pentru utilizarea lui în tocarea deșeurilor din fier vechi cu grosimi de până la 6 mm și de asemenea pentru tocarea caroseriilor de autoturisme.
Cei doi arbori pe care sunt montate cuțitele de tocare, elementul principal al acestui schredder, pot fi înlocuiți rapid, întreținerea lor periodică se face foarte simplu, totul pentru ca timpii morți să fie reduși la minim. De asemenea, dacă unele bucăți de metal sunt prea dure pentru a fi mărunțite, două lame laterale acționate hidraulic se îndepărtează, iar bucata de material poate cădea pe banda de evacuare înainte de a produce o deterioare a echipamentului de mărunțire.
Beneficiile folosirii acestui utilaj folosit la tocarea de fier vechi sunt: dimensiunile materialului rezultat de până la 200 mm cu o densitate de aprox. 0,5-0,6 to/mc și gradul redus de impurități în urma separării magnetice a materialului rezultat.
Schredderul secundar model ZB THOR 1216K poate mărunți rapid materialele rezultate din tocătorul primar, reziduurile ușoare mixte, piese auto, precum și materiale din aluminiu, profile tip TT, calorifere, cutii de viteze, transmisii, motoare, etc. Acesta este acționat de un motor de 540 CP, capacitatea de lucru fiind, în funcție de material, cuprinsă între 4 și 8 mt/h. Materialul rezultat in urma procesării pe acest utilaj are dimensiuni de pana la 50 mm și o densitate medie de 1 to/mc care aduce beneficii majore în micșorarea spațiului de depozitare, ușurința de a fi manipulat, optimizarea maximă a spațiului din camion în timpul transportului cât și în prețul mai mare plătit de combinatele siderurgice.