Informaţii la ziNewsOnlineUtilaje pentru construcţiiUtilaje terasiere

Titan Machinery pune utilajele la lucru

Să zicem că deţii o carieră de piatră sau o companie de drumuri… Sau orice companie la care ai nevoie de utilaje. Cum faci să le alegi? E o întrebare ușoară, dar răspunsurile nu sunt chiar ușor de dat. Pe piaţă există numeroase produse, unele de renume internaţional, altele mai puţin. Nici pliantele sau documentarea pe internet nu ajută foarte mult atunci când vine vorba despre alegerea unui utilaj care să se potrivească perfect afacerii tale. Le vezi expuse, dar rareori le poţi vedea cu adevărat în elementul lor, adică pe șantier. Cifrele din cărţile tehnice și afirmaţiile vânzătorilor capătă cu adevărat sens atunci când mașinile sunt puse la treabă. Specialiștii de la Titan Machinery, unicul distribuitor în România al utilajelor Case Construction și Case Agriculture au ales… munca și au ridicat-o la nivel de spectacol.

Pe 25 de august, în cadrul Case Demo Tour 2016, în apropierea Capitalei, pe o vreme ușor tomnatică și un teren destul de noroios, deci dificil de lucrat, reprezentanţii firmelor de construcţii din România au putut vedea cum funcţionează utilajele Case cu adevărat, acolo unde este mai greu.

Ușor de lucrat, chiar și la greu

Specialiștii Titan Machinery au adus la Brănești patru utilaje de referinţă: excavatorul CX210, buldozerul 2050M, încărcătorul frontal 921F, buldoexcavatorul 580ST și mini-încărcătorul frontal SR 160. Primul care a intrat în „ring” a fost buldozerul 2050M. După o scurtă „încălzire”, buldozerul a început să mute munţi de pământ, dovedindu-se a fi extrem de agil în ciuda gabaritului, la comenzile sale fiind StevenBeardmore, un specialist al grupului CNH, invitat special pentru acest eveniment. După doar câteva treceri, terenul era nivelat, chiar dacă solul a fost foarte lipicios.

Apoi, Steven a trecut la excavatorul pe șenile Case CX210. O mică încălzire, și invitaţii au putut vedea cu ochii lor cât de ușor poate fi manevrat un utilaj de 20 de tone. Dar demonstraţia nu a fost numai una de forţă, dar și de exactitate: comenzile hidraulice proporţionale sunt atât de precise încât permit chiar ridicarea unei sticle de apă. Trecerea de la demonstraţia de exactitate la cea de forţă a fost foarte rapidă, CX210 arătându-și „mușchii” doar la o apăsare de manetă. De fapt ciclurile de lucru foarte scurte, indiferent de condiţiile de lucru, reprezintă unul dintre avantajele acestui utilaj, eficienţa sa crescută oferind utilizatorului și un profit mai mare.

Spectacolul a continuat însă… Steven și câţiva invitaţi au încercat să introducă bolţuri în niște cilindri, cu ajutorul braţului excavatorului. Bun, văzându-l deja în acţiune pe Steve, un specialist cu 25 de ani de experienţă doar pe utilajele Case, am fost tentat să cred că pentru invitaţi va fi o sarcină foarte grea. Dar nu, toţi cei care au urcat la comenzi au reușit destul de ușor să facă ceea ce făcuse Steven, unii neavând experienţă în manevrarea unei astfel de mașini. Iar asta spune destul de multe despre ușurinţa, plăcerea și precizia cu care poate fi manevrat un asemenea utilaj.

„Este pentru prima dată când văd așa ceva pe viu. Am rămas uimit, se vede că utilajele fac parte dintr-o clasă superioară. Astfel de demonstraţii te pot convinge să bagi mâna în buzunar și să îţi cumperi un asemenea excavator”, mărturisește unul dintre spectatori.

După ce l-a „îmblânzit” pe CX210, Steven a pus ochii pe buldoexcavatorul 580ST. „Greu m-ar mai impresiona ceva”, mi-am spus în gând. „În regulă, excavatorul ridică sticle de apă și bagă bolţuri în cilindri. Ce ar mai putea face un buldo-excavator?”. De această dată, a aruncat mingi la coșul de baschet, reușind să înscrie de fiecare dată.

A venit apoi rândul încărcătorului frontal 921F, un uriaș care a atras atenţia încă de la intrarea pe „terenul de joacă”. Acesta poate ridica o sarcină de 7,1 tone și are o cupă cu un volum de 4 metri cubi. Evident, cupa poate fi schimbată, în funcţie de nevoile clientului. Încărcătorul are o greutate de 20 de tone și este echipat cu un motor FPT de 190 kw/255 cai putere, EU stage IV. La un moment dat, unul dintre invitaţi, proprietar de balastieră aflat în căutarea unui astfel de utilaj, l-a testat. După minute bune de manevre, a coborât zâmbind din cabină: „Este un încărcător foarte prietenos, de așa ceva aș avea nevoie pentru afacerea mea. Se manevrează foarte ușor, oricine poate să o facă”, a mărturisit Ionuţ Răileanu. Și oricât de mult ar fi folosit, încărcătorul 921F nu se supraîncălzește. Inginerii Case au modificat poziţia radiatoarelor, formând un cub de răcire, așa că toate cele cinci radiatoare primesc aer proaspăt, fiind și mult mai ușor de curăţat. În plus, această modificare a dus la creșterea intervalului de revizie pentru lichidul de răcire cu 50%, la 1.500 de ore de funcţionare. Din nou, acest lucru înseamnă costuri mai mici de întreţinere și o profitabilitate mai mare. Motorul FPT cu care este echipat este extrem de eficient, consumul de carburant fiind mai mic cu 10 procente, în timp ce puterea sa este sporită. Propulsorul nu are nevoie de filtru de particule, fiind folosită tehnologia AdBlue, deci nu are nevoie nici de un tip special de ulei. O altă componentă importantă care a fost îmbunătăţită este transmisia. Iar îmbunătăţirea vine cu o economie suplimentară de carburant de 10 procente. Cutia de viteze cu cinci rapoarte îi permite încărcătorului să funcţioneze la turaţii mai mici, dar cu un cuplu mai mare, în timp de funcţia Power Inch ajută la poziţionarea lină și precisă a utilajului, chiar și pe cele mai abrupte pante. Și în cazul transmisiei, intervalul de service a crescut cu 50%, ajungând la 1.500 de ore de funcţionare. Punţile sunt heavy-duty, iar diferenţialul faţă blocabil asigură aderenţa în orice condiţii de lucru. Noile modificări fac și ca uzura pneurilor să fie redusă cu 30%, aspect deloc de neglijat.

„Utilajele Case se întreţin foarte ușor, sunt foarte fiabile, iar consumul de carburant este mult mai eficient. În plus, contează foarte mult felul în care ești tratat de către reprezentanţii firmei care ţi-a vândut utilajul. În cazul Titan Machinery, am avut, la un moment dat o problemă cu un utilaj, iar reparaţia s-a făcut în mai puţin de 48 de ore. Iar acest lucru înseamnă enorm. Un utilaj care stă cu săptămânile nu aduce bani, dimpotrivă. Este o pierdere. Iar faptul că pot vedea de pe telefon exact ce face utilajul meu, unde este, cât consumă este ceva fantastic. Am control total asupra afacerii, iar eventualele «derapaje» ale angajatului sunt descurajate de simpla prezenţă a acestei aplicaţii”, spune Dumitru Gheorghe, reprezentantul companiei Coremi.

Aplicaţia Site Watch de monitorizare cu ajutorul sistemului GPS sau de telefonie mobilă a parametrilor de funcţionare și poziţionare a utilajelor CASE este una dintre cele mai performante de pe piaţă. Aceasta permite în timp real identificarea poziţiei utilajului, timpii de funcţionare și staţionare, consumul, temperatura lichidului de răcire și a uleiului, nivelul presiunii hidraulice sau când trebuie făcută următoarea revizie. Dar asta nu este totul… Utilajele pot fi echipate cu sisteme și mai complexe ce integrează GPS sau măsurarea distanţelor cu un fascicul laser, folosite deja în special în ţările nordice. Octavian Matei, șeful diviziei GPS: „Este foarte important să termini o lucrare la timp, în buget și să respecte întocmai specificaţiile din caietul de sarcini. Pentru asta, îţi trebuie precizie”. Sistemele 2D și 3D au o precizie de milimetri. În plus, cu ajutorul reţelei naţionale RTK(Real Time Kinematic), în care 22 de staţii comunică între ele și adună datele într-un server, se pot obţine rapoarte amănunţite despre fiecare utilaj în parte, indiferent de zona de relief și de vreme.

„2016 este un an dezamăgitor. Estimările de anul trecut arătau că volumul vânzărilor va fi la fel cu 2015, dar, până acum, realitatea arată că este mai mic cu 40%. Anul acesta am avut demonstraţii la Oradea, Râmnicu-Vâlcea și Brănești. Am încheiat contracte după Oradea, am avut zeci de oferte după cea din Vâlcea și acum așteptăm rezultatele după cea de la București. An de an, vrem să fim aproape de clienţi, iar aceste demonstraţii sunt cea mai bună cale către ei. Nu ne-am dorit să adunăm mulţi clienţi la un loc, ci doar 15-20 cu care să putem sta liniștiţi de vorbă la fiecare demonstraţie. Vânzarea echipamentuluieste importantă pentru noi, dar și mai importantă este relaţia pe care o dezvoltăm după ce i-am vândut clientului utilajul. De fapt, această relaţie este cea care ne definește”, ne-amărturisit Claudia Butoarcă, Business Operation Manager Titan Machinery.

„Clientul trebuie să simtă mașina. Altfel, nu are rost. Cum să aleagă, după un pliant sau o poză? Lucrez de 35 de ani în construcţii, iar relaţia dintre utilaj și operatorul său este extrem de importantă. Iar produsele și demonstraţiile Case îţi oferă această posibilitate – de a simţi mașina. Avem în acest moment unul dintre cele mai bune motoare din lume, extrem de fiabil și de eficient din punct de vedere al consumului. Piaţa din România este pretenţioasă și are nevoie de produse de încredere”. Steven Beardmore specialist al grupului CNH.

„În prezent deţinem patru utilaje CASE pe care le utilizăm în activităţile curente de construcţii. Sunt utilaje fiabile, ușor de utilizat și ușor de întreţinut. Pot spune că demonstraţia de la Brănești a fost un real succes. Pe această cale aș vrea să o felicit pe doamna Claudia Butoarcă pentru organizarea evenimentului într-un mod profesionist. Demonstraţia este utilă pentru viitorii potenţiali clienţi ai mărcii. Am remarcat interesul furnizorului de a actualiza în fiecare an performanţele utilajelor prin modul de operare și bineînţeles prin acest sistem de control prin satelit.

Avem intenţia de achiziţiona în continuare utilaje marca CASE, din punctul nostru de vedere atuurile acestor utilaje sunt reprezentate de manevrabilitatea lor simplă, fiabilitate, cost acceptabil al pieselor de schimb și consumabilelor”, a declarat Costin Marinache, manager IZOCON MC.

Articole similare

1 din 974